0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā sākumdeklarēšanas likums ietekmēs uzņēmumu grāmatvedības darbu?

Kā sākumdeklarēšanas likums ietekmēs uzņēmumu grāmatvedības darbu?

Jautājums. Kā sākumdeklarēšanas likuma - Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma ieviešana dzīvē ietekmēs uzņēmumu grāmatvedības darbu? Vai darba devējam tiek radīti kādi papildus pienākumi likuma realizēšanai? Uz jautājumu atbild Antra Baļčūne, sertificēta grāmatvede, SIA RB Kantoris. Saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam ir plānota fizisko personu, tā saukās, „sākumdeklarācijas” iesniegšana. Lai arī sākotnēji šķiet, ka šī deklarācija attiecas tikai uz fiziskām personām, pēc iepazīšanās ar šī likuma normām, jāsecina, ka arī darba devēji un viņu grāmatveži nebūs pasargāti no likuma normu realizēšanas. Papildus valsts reģistros esošajiem īpašumiem,…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

4 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
4 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Aiva Vīksna
ai***@lid.lv
12 gadi atpakaļ

Man sekojošs jautājums, ja man ir vairāku valstu parādzīmes kā tās būs man jādeklarē?

Aiva Vīksna
ai***@lid.lv
12 gadi atpakaļ

Vai jaunbūve jādeklarē? Un ja, jā tad kāda vērtība?

Aiva Vīksna
ai***@lid.lv
12 gadi atpakaļ

Kā ar dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu, kā to deklarēt?
Vai 10 000 ir katras vienības vērtība, vai kopīgā, respektīvi man ir auto 6000 EUR, iemkasa dzīvības apdrošināšanā ik gadu 2000 EUR, un kapitāldaļas?
Kā noteiks kapitāldaļu vērtību?

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies par jautājumiem, tos uzdosim ekspertiem!
Jautājumus aicinām uzdot sadaļā Uzdodiet savu jautājumu ekspertiem, šeit: http://www.plz.lv/?pgname=question

ar cieņu
plz.lv redakcija

Antra BaļčūneJautājums. Kā sākumdeklarēšanas likuma - Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma ieviešana dzīvē ietekmēs uzņēmumu grāmatvedības darbu? Vai darba devējam tiek radīti kādi papildus pienākumi likuma realizēšanai? Uz jautājumu atbild Antra Baļčūne, sertificēta grāmatvede, SIA RB Kantoris. Saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam ir plānota fizisko personu, tā saukās, „sākumdeklarācijas” iesniegšana. Lai arī sākotnēji šķiet, ka šī deklarācija attiecas tikai uz fiziskām personām, pēc iepazīšanās ar šī likuma normām, jāsecina, ka arī darba devēji un viņu grāmatveži nebūs pasargāti no likuma normu realizēšanas. Papildus valsts reģistros esošajiem īpašumiem, personai būs jādeklarē arī tādi īpašumi, par kuriem informācija ir iegūstama tieši uzņēmuma grāmatvedībā. Tā piemēram: 1)  kāds ir uzņēmumu dalībniekiem piederošo kapitāla daļu apmērs (piemēram, kapitāla vērtspapīri, pamatkapitāla daļas, ieguldījuma daļas, pajas, akcijas); 2)  ja darba devējs savu darbinieku labā veic iemaksas privātajos pensiju fondos vai veic dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrāšanu) iemaksas – kāds ir uzkrāto līdzekļu apjoms; 3)  vai uzņēmums ir izsniedzis aizdevumus saviem darbiniekiem; 4)  vai fiziska persona ir aizdevusi naudu uzņēmumam. Uz šiem jautājumiem grāmatveži jau var sākt meklēt atbildes, veicot ikgadējo inventarizāciju. Tāpat noteikti būs darba devēji, kas savu deklarāciju aizpildīšanai prasīs grāmatveža padomu, tāpēc  grāmatvedim, ņemot vērā arī morāles aspektus, būtu jābūt gatavam palīdzēt saviem kolēģiem tikt galā ar likuma normu skaidrošanu atskaišu aizpildīšanā, kas ne katram būs vienkāršs uzdevums.