0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai uz attaisnojuma dokumenta jānorāda kontējums? Kā nodrošināt iegrāmatojuma atšifrējumu elektroniskā vidē?

Vai uz attaisnojuma dokumenta jānorāda kontējums? Kā nodrošināt iegrāmatojuma atšifrējumu elektroniskā vidē?

Jautājums. Vai grāmatvedībā uz papīra formā sagatavota attaisnojuma dokumenta jānorāda iegrāmatojums (kontējums)? No MK Noteikumu Nr.585"Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 8.punkta  šī prasība ir svītrota, bet 15. punktā  - saglabāta norāde, kur rakstiski izdarāms norādījums par iegrāmatojumu. Kā praktiski nodrošināt iegrāmatojuma atšifrējumu, ja iegrāmatojumu veic elektroniski (noteikumu punkts nr.15)? Uz jautājumu atbild Arta Priede, Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas politikas departamenta Metodoloģijas un Grāmatvedības nodaļas vadītājas vietniece. Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" (kas stājas spēkā 2011. gada 6. augusta) precizēts 8. punkts, paredzot, ka dokumentus, kas atbilst attaisnojuma dokumentiem noteiktajām prasībām, izmanto ierakstiem…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Arta PriedeJautājums. Vai grāmatvedībā uz papīra formā sagatavota attaisnojuma dokumenta jānorāda iegrāmatojums (kontējums)? No MK Noteikumu Nr.585"Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 8.punkta  šī prasība ir svītrota, bet 15. punktā  - saglabāta norāde, kur rakstiski izdarāms norādījums par iegrāmatojumu. Kā praktiski nodrošināt iegrāmatojuma atšifrējumu, ja iegrāmatojumu veic elektroniski (noteikumu punkts nr.15)? Uz jautājumu atbild Arta Priede, Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas politikas departamenta Metodoloģijas un Grāmatvedības nodaļas vadītājas vietniece. Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" (kas stājas spēkā 2011. gada 6. augusta) precizēts 8. punkts, paredzot, ka dokumentus, kas atbilst attaisnojuma dokumentiem noteiktajām prasībām, izmanto ierakstiem grāmatvedības reģistros, lai sistematizētu šajos dokumentos ietverto informāciju par uzņēmuma saimnieciskajiem darījumiem. Ja attaisnojuma dokuments sagatavots rakstiski (papīra formā), pēc tā ierakstīšanas attiecīgajā grāmatvedības reģistrā uz dokumenta norāda ieraksta kārtas numuru. Savukārt 15.punkts nosaka, ka norādījumu par to, kura grāmatvedības konta kredītā un kura konta debetā ierakstāma saimnieciskā darījuma summa (iegrāmatojums), izdara rakstiski uz papīra formā sagatavota attaisnojuma dokumenta vai viendabīgu dokumentu kopsavilkuma vai nodrošina šī iegrāmatojuma atšifrējumu, ja iegrāmatojumu veic elektroniski, un atbilstoši šim iegrāmatojumam izdara ierakstus attiecīgajos kontos. Tātad dokumentus, kas atbilst attaisnojuma dokumentiem noteiktajām prasībām, izmanto ierakstiem grāmatvedības reģistros. Attaisnojuma dokumentus pārbauda, un uz saņemtajiem attaisnojuma dokumentiem papīra formā norāda kontējumu un ieraksta kārtas numuru, ar kuru dokuments iereģistrēts grāmatvedības reģistrā. Tas var būt arī sistēmas piešķirtais ID numurs, kuru sistēma tajā izveidotajiem dokumentiem (piemēram, rēķiniem) var pievienot automātiski. Tādējādi uzņēmuma grāmatvedības organizācijas dokumentos būtu jānosaka attiecīgi, kura reģistra kārtas numurs tiks norādīts uz attaisnojuma dokumenta. Jāatzīmē, ka kontējumu var rakstīt arī uz viendabīgu dokumentu kopsavilkuma. Savukārt grāmatvedības normatīvie akti neparedz uzrādīt uz elektroniskā attaisnojuma dokumenta grāmatvedības kontējumu, jo tas jau nemaz nav iespējams. Gandrīz visi uzņēmumi grāmatvedības kārtošanai izmanto datorprogrammas - iegrāmatojumi tiek veikti elektroniski, un MK noteikumu Nr. 585 15.punkts pieļauj: ja iegrāmatojumu veic elektroniski un ir nodrošināta elektronisko attaisnojuma dokumentu aprite tā, ka var izsekot šo dokumentu iereģistrēšanu un iegrāmatošanu, tad nav nepieciešams uz papīra formā saņemtu attaisnojuma dokumentu uzrādīt kontējumu.