0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESJautājumi par ārzemēs iznomātu personālu

Jautājumi par ārzemēs iznomātu personālu

Jautājums: Man ir jautājumi par iznomātu personālu.  1. Itālijas un Dānijas uzņēmums piestāda rēķinu Latvijas uzņēmumam par iznomātā personāla algu + telefons+viesnīcas izdevumi, kur nodokļi tiek ieturēti un samaksāti attiecīgajās valstīs (iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un  valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). 2. Dānijas darbinieki strādās Latvijas uzņēmumā par vadītājiem, viens uzturās ilgāk par 183 dienām gadā Latvijā, otrs - nē.  Algu viņiem maksās Dānijas uzņēmums un uzturēšanās izdevumus segs Itālijas uzņēmums. Latvijas uzņēmums samaksās rēķinu Dānijas un Itālijas uzņēmumam. Piemēram, Latvijas uzņēmums saņem rēķinu par 100000 LVL, kas iekļauj abu darbinieku algu un citus uzturēšanās izdevumus, kā arī nomaksātos…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Valsts ieņēmumu dienestsJautājums: Man ir jautājumi par iznomātu personālu.  1. Itālijas un Dānijas uzņēmums piestāda rēķinu Latvijas uzņēmumam par iznomātā personāla algu + telefons+viesnīcas izdevumi, kur nodokļi tiek ieturēti un samaksāti attiecīgajās valstīs (iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un  valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). 2. Dānijas darbinieki strādās Latvijas uzņēmumā par vadītājiem, viens uzturās ilgāk par 183 dienām gadā Latvijā, otrs - nē.  Algu viņiem maksās Dānijas uzņēmums un uzturēšanās izdevumus segs Itālijas uzņēmums. Latvijas uzņēmums samaksās rēķinu Dānijas un Itālijas uzņēmumam. Piemēram, Latvijas uzņēmums saņem rēķinu par 100000 LVL, kas iekļauj abu darbinieku algu un citus uzturēšanās izdevumus, kā arī nomaksātos nodokļus. Latvijas uzņēmums pārskaita 100000 LVL Dānijas uzņēmumam. Šiem darbiniekiem ir E101 sertifikāts.
Vai jau jāietur IIN no šīs summas? No kuras summas tiek maksāts IIN? Un kā pēc tam to pieprasa atpakaļ no Dānijas un Itālijas? Vai Dānijas uzņēmums uzreiz var maksāt Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) IIN un iesniegt deklarāciju? Šiem darbiniekiem ir jāreģistrējas mūsu VID un jāsaņem personas kods, pēc kura mēs deklarēsim nodokļa maksājumus? Kurā mirklī ir jāreģistrē un vai vajag? Kā rīkoties, ja viņiem šeit nav pieraksta adrese, bet dzīvo viesnīcās?

Uz jautājumiem atbild Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti.

Vai jau jāietur IIN no šīs summas?  
Par nomāto personālu likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē uzskata fizisko personu, kuru ārvalstī reģistrēts komersants piesaista, lai veiktu darbu Latvijā reģistrēta komersanta labā neatkarīgi no tā, vai starp personāla iznomātāju un fizisko personu pastāv darba attiecības.
Par personāla nomu uzskata personāla iznomātāja - ārvalstī reģistrētā komersanta - personāla nosūtīšanu apmaiņā pret atlīdzību Latvijas rezidentam vai nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai Latvijā, lai šis personāls veiktu darbības saistībā ar personāla nomnieka saimniecisko vai profesionālo darbību Latvijā vai ārvalstīs, ja tiek konstatēta vismaz viena no šādām pazīmēm:
1) Latvijā reģistrēts komersants atbild par darba kopējo vadību un uzraudzību vai darba rezultātu;
2) Latvijā reģistrēts komersants nosaka iznomātā personāla skaitu un kvalifikāciju;
3) Latvijā reģistrēts komersants nodrošina nomātais personālu ar darba vai atpūtas vietu, nomātajam personālam ir jāievēro uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumi;
4) atlīdzība par personāla nomu tiek aprēķināta atkarībā no iznomātā personāla darba laika, paveiktā darba vai citas attiecības starp personāla iznomātāja atlīdzību un personāla darba samaksu;
5) Latvijā reģistrēts komersants nodrošina personālu ar lielāko daļu pamatlīdzekļu, darbarīku un materiālu.
Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normām gan rezidenta, gan nerezidenta iznomāta personāla ienākums vai tam pielīdzināts ienākums neatkarīgi no tā, kas fiziskās personas labā saņem šo ienākumu, ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamais ienākums.
No iznomāta personāla ienākuma iedzīvotāju ienākuma nodokli ietur un iemaksā budžetā ienākuma izmaksātājs - Latvijā reģistrētais komersants.

No kuras summas tiek maksāts IIN? Un kā pēc tam to pieprasa atpakaļ no Dānijas un Itālijas?
Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka personāla nomnieks - Latvijā reģistrētais komersants - aprēķina iedzīvotāju ienākuma nodokli par iznomātā personāla ienākumu, pamatojoties uz personāla iznomātāja - ārvalsts komersanta - iesniegtu dokumentāri apliecinātu informāciju, kas ļauj identificēt iznomāto personālu (vārds, uzvārds, dzimšanas datums, pastāvīgā dzīvesvieta vai nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs vai citas ziņas), darba samaksu un citu informāciju par gūto ienākumu.
Ja ārvalsts komersants nevar Latvijā reģistrētajam komersantam iesniegt viennozīmīgi identificējamu informāciju, par iznomātā personāla ienākumam pielīdzinātu ienākumu tiek uzskatīts Latvijas komersanta kopējais maksājums ārvalsts komersantam.
Ņemot vērā minēto, lai noteiktu nomātā personāla ienākumu, no kura ir jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, informācijai par nomātā personāla ienākumu ir jābūt identificējamai (viennozīmīgi nosakāmai atbilstoši gūtā ienākuma veidam) - darba alga, atvaļinājuma nauda, uzturēšanās izdevumu kompensācija, fiziskās personas nodokļi (ienākuma nodoklis un obligātie sociālie maksājumi, kurus atbilstoši normatīvajiem aktiem persona maksā valstī, kas ir izsniegusi formu E101, A1)  u.c.
Ja Latvijas komersantam iesniegtajā informācijā (rēķinā, tam pievienotajā specifikācijā) ārvalsts komersants atsevišķi norāda savus izdevumus, kas viennozīmīgi nav uzskatāmi par iznomātā personāla gūto labumu, šīs summas nav iekļaujamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā.
Piemēram, ja personāla iznomātāja iesniegtajā dokumentāri apliecinātajā informācijā atsevišķi ir norādītas (atšifrētas) Eiropas Savienībā reģistrētā darba devēja par konkrēto darba ņēmēju veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas un ir apliecināts, ka šo iemaksu veikšana ir darba devēja pienākums un darba devējam tās ir jāveic par darba ņēmēju no darba devēja līdzekļiem (līdzīgi kā tas ir noteikts likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” attiecībā uz darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu daļu), tad šī summa nav uzskatāma par nomātā personāla ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu.
Ja ārvalsts komersants Latvijas komersantam iesniegtajā informācijā (rēķinā, tam pievienotajā specifikācijā) nav sniedzis pietiekoši skaidru tajā iekļauto summu atšifrējumu, šīs summas ir uzskatāmas par nomātā personāla gūto labumu, no kura ir jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis.
Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nav noteikta komersantu savstarpējo norēķinu kārtība.

Vai Dānijas uzņēmums uzreiz var maksāt Latvijas VID IIN un iesniegt deklarāciju?
Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka no iznomāta personāla ienākuma iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā ietur un iemaksā budžetā ienākuma izmaksātājs - Latvijā reģistrētais komersants.
Ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturēts no rezidenta - iznomāta personāla - ienākuma, tad Latvijā reģistrētais komersants iesniedz Valsts ieņēmumu dienētā paziņojumu par fiziskajām personām izmaksātajām summām, norādot tajā ienākuma viedu „Iznomātā personāla ienākums” un ienākuma veida kodu „1043”.
Ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturēts no nerezidenta - iznomāta personāla - ienākuma, tad Latvijā reģistrētais komersants iesniedz Valsts ieņēmumu dienētā pārskatu par fiziskās personas – nerezidenta gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijas Republikā.

 Šiem darbiniekiem ir jāreģistrējas mūsu VID un jāsaņem personas kods, pēc kura mēs deklarēsim nodokļa maksājumus? Kurā mirklī ir jāreģistrē un vai vajag? Kā rīkoties, ja viņiem šeit nav pieraksta adrese, bet dzīvo viesnīcās?
Tā kā aprakstītajā situācijā nomātajam personālam ir izsniegta forma E101, tad minētās personas nav jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicējas un obligātās iemaksas par minētajām personām Latvijā nav jāveic.
Iesniedzot Valsts ieņēmumu dienētā pārskatu par fiziskās personas – nerezidenta gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijas Republikā, tajā norāda nerezidenta vārdu, uzvārdu un identifikācijas numuru rezidences valstī (ja minētajai personai nav piešķirts personas kods), dzimšanas datumu.
Ja personai, kas uzturas Latvijā ilgāk par 183 dienām nav piešķirts personas kods un minētā persona ir Latvijas rezidents (atbilstoši Latvijas un starptautiskajiem nodokļu jomu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem), paziņojumā par fiziskajām personām izmaksātajām summām norāda personas vārdu, uzvārdu un dzimšanas datumu. Šajā gadījumā tiks ģenerēts nodokļu maksātāja kods.
Dzīvesvieta nodokļu pārskatos nav jāuzrāda.