0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai zemnieku saimniecībai par vieglo auto jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis?

Vai zemnieku saimniecībai par vieglo auto jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis?

Jautājums: Vai par zemnieku saimniecības (ZS) īpašumā esošu vieglo transportlīdzekli jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis?  Uz jautājumiem atbild Inguna Leibus, Dr.oec., LLU Grāmatvedības un finanšu katedras asociētā profesore. No Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 2. un 3. panta izriet, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā persona, kuras īpašumā, turējumā vai valdījumā Latvijā ir reģistrēts transportlīdzeklis, t.sk. arī vieglā automašīna. Likuma 6.pantā noteikti atbrīvojumi no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, piemēram, I vai II grupas invalīdiem u.c. gadījumi. Savukārt, uz lauksaimniekiem attiecināmi 7.panta 4. daļā noteiktie nodokļa atvieglojumi, kas nosaka, ka piemēram, lauksaimniecības produktu ražotājs likumā noteiktajos gadījumos maksā nodokli…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

4 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
4 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Svetlana Sokolova
nim***@yahoo.com
12 gadi atpakaļ

Ja pareizi sapratu, tad arī Biedrībam nav jāmaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par turēto auto, jo biedrība arī nav komersants?

Iepriekš paldies par atbildi

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies par komentāru. Jūsu jautājumu nosūtīsim ekspertei.

ar cieņu
plz.lv redakcija

inguna.leibus@llu.lv
***
12 gadi atpakaļ

Jā, nodokli biedrībām nav jāmaksā. Nodokli jāmaksā komersantiem, kas reģistrēti komercreģistrā, tie ir IK, SIA, A/S, pilnsabiedrības un komandītsabiedrības.
Plānots, ka ar nākamo gadu nodokli būs jāmaksā arī ZS. Kā arī tiks noteikts atbrīvojums tiem komersantiem un ZS, kas gūst ieņēmumus no lauksaimniecības. Pašlaik tiek diskutēts par atbrīvojumam nosakamo gada ieņēmumu no lauksaimniecības slieksni. Sākotnēji tas bija plānots Ls 10000, tagad grozījumu projektā tas samazināts līdz Ls 3000 par vienu vieglo aumošīnu.

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies Ingunai Leibus, Dr.oec., LLU Grāmatvedības un finanšu katedras asociētajai profesorei,par atbildi!

ar cieņu
plz.lv redakcija

Jautājums: Vai par zemnieku saimniecības (ZS) īpašumā esošu vieglo transportlīdzekli jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis?  Uz jautājumiem atbild Inguna Leibus, Dr.oec., LLU Grāmatvedības un finanšu katedras asociētā profesore. No Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 2. un 3. panta izriet, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā persona, kuras īpašumā, turējumā vai valdījumā Latvijā ir reģistrēts transportlīdzeklis, t.sk. arī vieglā automašīna. Likuma 6.pantā noteikti atbrīvojumi no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, piemēram, I vai II grupas invalīdiem u.c. gadījumi. Savukārt, uz lauksaimniekiem attiecināmi 7.panta 4. daļā noteiktie nodokļa atvieglojumi, kas nosaka, ka piemēram, lauksaimniecības produktu ražotājs likumā noteiktajos gadījumos maksā nodokli 50% apmērā par kravas automobili. Tomēr attiecībā uz ZS īpašumā esošu vieglo automašīnu nekādu atvieglojumu nav. Lai labāk saprastu šī nodokļa būtību, jāatceras, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis aizvieto līdz šim maksāto transportlīdzekļu ikgadējo nodevu. Tomēr iespējams, ka jautājums bija domāts par citu nodokli – par uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli, jo to reglamentē tas pats likums. Šo nodokli zemnieku saimniecība patiešām nemaksā, jo nodokļa maksātāji ir tikai komersanti. Vienīgi ieteicams sekot līdzi likumā plānoto grozījumu pieņemšanas gaitai, jo šobrīd ir iesniegts priekšlikums no 2013.gada aprēķināt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli arī par ZS īpašumā esošu vieglo automašīnu. Atbrīvojumu nosakot tām komercsabiedrībām un ZS, kuras apsaimnieko lauksaimniecībā izmantojamo zemi un kārtējā gada 1.janvārī ir apstiprinātas vienotā platību maksājuma saņemšanai Lauku atbalsta dienestā, ja to īpašumā vai turējumā ir: -  viens vieglais transportlīdzeklis un ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas ir vismaz Ls 10000 pēdējā iesniegtajā gada pārskatā vai gada ienākumu deklarācijā (neieskaitot saņemto valsts un ES atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai); - vairāki vieglie transportlīdzekļi, ja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas ir vismaz Ls 10000 plus Ls 50000 par katru nākamo vieglo transportlīdzekli.