0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai auto nodoklis ir jāmaksā par darbinieka auto, kuru dažreiz izmanto saimnieciskajā darbībā?

Vai auto nodoklis ir jāmaksā par darbinieka auto, kuru dažreiz izmanto saimnieciskajā darbībā?

Jautājums. Vai vieglā autotransporta nodoklis ir jāmaksā par darbinieku īpašumā esošajām vieglajām automašīnām, kuras nav patapinātas uzņēmumā, bet kuras dažreiz izmanto saimnieciskajā darbībā, par ko tiek sastādītas ceļazīmes un kompensēta darbiniekiem degviela? Uz jautājumu atbild Inguna Leibus, Dr.oec., LLU Grāmatvedības un finanšu katedras asociētā profesore Mans viedoklis – par šādām automašīnām nav jāmaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis. Nodoklis tika ieviests, lai komersanti par īpašumā vai turējumā esošajām vieglajām automašīnām, kuras tiek izmantotas ne tikai saimnieciskajā darbībā, bet arī personīgajām vajadzībām, samaksātu uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli. Ja komersants nodokli samaksā, tad visas ar automašīnas izmantošanu un uzturēšanu saistītās izmaksas drīkst attiecināt…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

4 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
4 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Aiga Eihe
ai***@entra24.lv
12 gadi atpakaļ

vai šādā gadījumā kompensējamo degvielu formē ar avansa norēķinu, un uzņēmumam ir tiesības uz priekšnodokli?

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies par jautājumu. Jūsu jautājumu pārsūtīsim ekspertei.

ar cieņu
plz.lv redakcija

inguna.leibus@llu.lv
***
12 gadi atpakaļ

Jā, par degvielas izdevumiem var noformēt avansa norēķinu.
Tiesības uz PVN priekšnodokli ir tad, ja automašīna tika izmantota ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai un degvielas iegādi apliecinošais dokuments atbilst PVN likuma 8.pantā prasībām, kas noteiktas PVN rēķinam.
PVN likuma 10. panta 71.daļas norma par 20% no PVN summas neattiecināšanu uz priekšnodokli, attiecas uz iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automašīnu uzturēšanas izmaksām. Šajā gadījumā tiek kompensēti darbinieka izdevumi, tātad, ja ir atbilstoši likumam noformēts PVN rēķins, par degvielas izdevumiem priekšnodokli drīkst atzīt 100%.

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies ekspertei Ingunai Leibus, Dr.oec., LLU Grāmatvedības un finanšu katedras asociētajai profesorei par atbildi!

ar cieņu
plz.lv redakcija

Inguna LeibusJautājums. Vai vieglā autotransporta nodoklis ir jāmaksā par darbinieku īpašumā esošajām vieglajām automašīnām, kuras nav patapinātas uzņēmumā, bet kuras dažreiz izmanto saimnieciskajā darbībā, par ko tiek sastādītas ceļazīmes un kompensēta darbiniekiem degviela? Uz jautājumu atbild Inguna Leibus, Dr.oec., LLU Grāmatvedības un finanšu katedras asociētā profesore Mans viedoklis – par šādām automašīnām nav jāmaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis. Nodoklis tika ieviests, lai komersanti par īpašumā vai turējumā esošajām vieglajām automašīnām, kuras tiek izmantotas ne tikai saimnieciskajā darbībā, bet arī personīgajām vajadzībām, samaksātu uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli. Ja komersants nodokli samaksā, tad visas ar automašīnas izmantošanu un uzturēšanu saistītās izmaksas drīkst attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem. Savukārt Jūsu aprakstītajā gadījumā darbinieks izmanto savu personīgo automašīnu galvenokārt savām vajadzībām un tikai dažkārt komersants (darba devējs) izmanto šo automašīnu komersanta saimnieciskās darbības vajadzībām. Par personīgās automašīnas izmantošanu uzņēmuma vajadzībām gan vajadzētu vienoties vai nu darba līgumā vai noslēgt par to papildus vienošanos. Turklāt par automašīnas izmantošanu drīkst kompensēt gan degvielas izdevumus atbilstoši nobrauktajiem kilometriem, gan kompensāciju par automašīnas nolietošanos saskaņā ar MK 21.09.10. noteikumu Nr. 899 Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība 43. punktu. Minētā norma nosaka, ka kompensācijas izmaksas ir summas, ko darba devējs darbiniekam izmaksā sakarā ar darbiniekam piederoša personiskā transportlīdzekļa (kas atbilstoši darba līgumam tiek izmantots darba vajadzībām) nolietošanos un kas noteikta 0,03 latu apmērā par katru nobraukto kilometru, bet ne vairāk kā 40 latu mēnesī. Jācer, ka lielāka skaidrība par uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa piemērošanu būs pēc Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma grozījumu pieņemšanas. Projektā ir plānots noteikt automašīnas izmantošanas dienu skaitu mēnesī, kuru pārsniedzot par šādu automašīnu būs jāsamaksā nodoklis līdz nākamā mēneša 15. datumam.