0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESJautājums par valdes locekļa aizdevumu un UIN deklarāciju

Jautājums par valdes locekļa aizdevumu un UIN deklarāciju

Jautājums. Valdes loceklis savam uzņēmumam (SIA) ir aizdevis naudu un neplāno ņemt atpakaļ. Vai varam norakstīt šo aizdevumu? Vai valdes locekļa aizdevumi ir jāuzrāda uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) deklerācijā - darījumi ar saistītām personām? Uz jautājumu atbild Antra Baļčūne, sertificēta grāmatvede, SIA RB Kantoris. Civillikuma Saistību tiesību daļa regulē gan noteikumus par aizdevuma līguma noslēgšanu, gan arī par tā atcelšanu. Likuma 1862.pants nosaka, ka katram kreditoram ir tiesības atteikties no sava prasījuma. Tātad, ja valdes loceklis atsakās no sava prasījuma, starp pusēm ir slēdzams aizdevuma atcēlēja līgums. Uzņēmuma grāmatvedībā kreditora atteikšanās no savām prasījuma tiesībām ir jāiekļauj peļņas un zaudējumu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

6 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
6 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Teodors Zvirgzdiņš
teodors.z***@inbox.lv
12 gadi atpakaļ

Varbūt aizdevumu var kapitalizēt?

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies par jautājumu! Jūsu jautājumu nosūtīsim ekspertei.

ar cieņu
plz.lv redakcija

Baiba Inovsk
b.in***@inbox.lv
12 gadi atpakaļ

Ja uzņēmums ir PVN maksātājs, vai man tad šiem “citi ienākumi” ir jāpiemēro PVN?

Antra Baļčūne
***
12 gadi atpakaļ

Ja izpildās visi Komerclikuma noteikumi par pamatkapitāla palielināšanu, par aizdevuma summu iespējams palielināt sabiedrības pamatkapitālu.

Antra Baļčūne
***
12 gadi atpakaļ

Iekļaujot aizņēmumu “citos ienākumos”, PVN šai summai nav jāpiemēro, jo tā nav atlīdzība, kas ir saistīta ar preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu.

***
***
12 gadi atpakaļ

Liels paldies ekspertei par atbildēm.

ar cieņu
plz.lv redakcija

Antra BaļčūneJautājums. Valdes loceklis savam uzņēmumam (SIA) ir aizdevis naudu un neplāno ņemt atpakaļ. Vai varam norakstīt šo aizdevumu? Vai valdes locekļa aizdevumi ir jāuzrāda uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) deklerācijā - darījumi ar saistītām personām? Uz jautājumu atbild Antra Baļčūne, sertificēta grāmatvede, SIA RB Kantoris. Civillikuma Saistību tiesību daļa regulē gan noteikumus par aizdevuma līguma noslēgšanu, gan arī par tā atcelšanu. Likuma 1862.pants nosaka, ka katram kreditoram ir tiesības atteikties no sava prasījuma. Tātad, ja valdes loceklis atsakās no sava prasījuma, starp pusēm ir slēdzams aizdevuma atcēlēja līgums. Uzņēmuma grāmatvedībā kreditora atteikšanās no savām prasījuma tiesībām ir jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā kā „citi ieņēmumi”, tādējādi palielinot ar uzņēmuma ienākuma nodokli apliekamo ienākumu. Papildus tam, valdes locekļa aizdevums ir jāuzrāda UIN deklarācijas pielikumā – darījumi ar saistītām personām.