0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKādi PVN likuma panti jāuzrāda uz rēķiniem, lai pamatotu PVN 0 % likmes piemērošanu?

Kādi PVN likuma panti jāuzrāda uz rēķiniem, lai pamatotu PVN 0 % likmes piemērošanu?

Jautājums. Kādi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likuma panti ir jāuzrāda uz rēķiniem, kuri pamatotu PVN 0 % likmes piemērošanu, ja tiek veikta preču (LR ražotas mēbeles) piegāde uz ES valstīm, kā arī prece tiek piegādāta uz trešajām valstīm? Uz jautājumu atbild Ingrīda Kuplā, ekonomikas zinātņu maģistre, LR Grāmatvežu asociācijas valdes locekle, LR Grāmatvežu asociācijas sertificēta grāmatvede. Ne Eiropas 6.Direktīva, ne Latvijas PVN likums konkrēti nenosaka, kādam ir jābūt atsauces tekstam uz rēķiniem, kas pamatotu PVN 0% likmes piemērošanu. Tiek tikai noteikts, ka skaidri jānorāda, ka rēķina (preču) saņēmējam ir pienākums uzrēķināt reverso PVN savā valstī. No prakses varu piedāvāt šādas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

2 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
2 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Diāna Tuča
diana***@osi.lv
12 gadi atpakaļ

Labdien!
Vai pakalpojumiem ir tiešio tas pats variants?

***
***
12 gadi atpakaļ

Uz jautājumu-komentāru atbild Ingrīda Kuplā, ekonomikas zinātņu maģistre, LR Grāmatvežu asociācijas valdes locekle, LR Grāmatvežu asociācijas sertificēta grāmatvede:

Par atsaucēm uz Pakalpojumu rēķiniem.
Te jāatceras, ka Pakalpojumi ir jāvērtē pēc pakalpojuma sniegšanas vietas definīcijas. Te būtu jāprecizē, par kādu pakalpojumu ir runa. Atceramies, ka ir pakalpojumi, kuriem sniegšanas vieta ir nevis pakalpojuma saņēmēja valsts, bet vieta, kur pakalpojumi tiek sniegti (piemēram, kultūras pasākumu ieejas biļetes, ar nekustamo īpašumu saistīti pakalpojumi u.c.. ). Atsauces būtība ir pamatot, kāpēc pakalpojumam ir piemērota konkrētā PVN likme.

Ingrīda KuplāJautājums. Kādi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likuma panti ir jāuzrāda uz rēķiniem, kuri pamatotu PVN 0 % likmes piemērošanu, ja tiek veikta preču (LR ražotas mēbeles) piegāde uz ES valstīm, kā arī prece tiek piegādāta uz trešajām valstīm? Uz jautājumu atbild Ingrīda Kuplā, ekonomikas zinātņu maģistre, LR Grāmatvežu asociācijas valdes locekle, LR Grāmatvežu asociācijas sertificēta grāmatvede. Ne Eiropas 6.Direktīva, ne Latvijas PVN likums konkrēti nenosaka, kādam ir jābūt atsauces tekstam uz rēķiniem, kas pamatotu PVN 0% likmes piemērošanu. Tiek tikai noteikts, ka skaidri jānorāda, ka rēķina (preču) saņēmējam ir pienākums uzrēķināt reverso PVN savā valstī. No prakses varu piedāvāt šādas atsauces:  Preču pārdošanām no Latvijas uz citu EK valsti: -  EC Directive 6th, Article 138, para 1, - Intra-Community supply of goods, article 138 VAT-Directive. Preču EXPORTS uz 3.valstīm no Latvijas : - EC Directive 6th, Article 146, para 1(a), - Out-off EC supply of goods, Article 146, para 1(a). Vai neitrāla atsauce: Reverse charge obligation.