0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSTIRDZNIECĪBAIzmaiņas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kas stājas spēkā 11. jūlijā

Izmaiņas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kas stājas spēkā 11. jūlijā

Sagatavots pēc Ministru kabineta sēdes materiāliem

Foto: Shvets Anna from Pexels

Ministru kabineta ārkārtas sēdē 10. jūlijā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr.360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” un atjaunoti atsevišķi Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktie ierobežojumi:

  • sabiedriskās ēdināšanas vietās tiek atjaunota prasība par maksimālo personu skaitu (kas nav vienas mājsaimniecības locekļi) pie viena galdiņa – iekštelpās – 4; ārtelpās – 8;
  • sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā) jāizvieto skaidri salasāmu publiski pieejamu informāciju par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā;
  • sabiedriskās ēdināšanas vietās noteikts darba laika ierobežojums – līdz plkst. 24.00.
  • Tāpat tiek noteikts, ka kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku, un reliģiskās darbības veikšanas vietas darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00, izņemot brīvdabas kino demonstrācijas pasākumus, kurus beidz ne vēlāk kā plkst. 02.00.

Kā norāda grozījumu ierosinātāji Veselības ministrijā, epidemioloģiskajā izmeklēšanā ir atklāts, ka pēdējo dienu saslimšanas ar Covid-19 gadījumi lielākoties ir saistīti ar sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu izmantošanu un neorganizētu, privātu apmeklējumu ar draugiem un paziņām šajās vietās, kur vienlaikus atrodas citi apmeklētāji. Informācija liecina, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās slikti tiek ievērota prasība par divu metru nodrošināšanu un nepietiekami tiek ievērota arī publiski pieejamā platība uz vienu apmeklētāju – 3m2 – daļa restorānu un citu ēdināšanas vietu ir pārpildītas.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā arī turpmāk jānodrošina, ka:

  • tiek ievērota divu metru distance starp galdiņiem, ja starp tiem nav izveidota norobežojoša siena;
  • ir pieejama iespēja apmeklētājiem iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai;
  • galda piederumu, trauku komplektu un salvešu izsniegšana notiek katram apmeklētājam individuāli;
  • pēc katra apmeklētāja ēdienreizes tiek veikta galdiņu dezinfekcija.

Pagaidām netiek mainītas šobrīd MK noteikumos ietvertās prasības dažāda veida pasākumu (kāzas, izlaidumu u.c. svinības, banketi, utt.) organizēšanai, tostarp sabiedriskās ēdināšanas vietā, nosakot maksimālo personu skaitu, kā arī vispārīgās prasības kontrolēt cilvēku plūsmu, lai novērstu drūzmēšanos pie ieejām, izejām, tualetēm, kasēm utml.

Pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās var būt šāds maksimāli pieļaujamais personu skaits (maksimālais personu skaits neietver darbiniekus):

  • no 1. – 31. jūlijam vienlaikus var uzturēties ne vairāk kā 100  cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka kā 1000 m2, 500 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka kā 1000 m2, un 1000 cilvēki ārtelpās;
  • no 1. – 31. augustam pasākumā vienlaikus uzturas ne vairāk kā 250 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka kā 1000 m2, 500 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka kā 1000 m2, un 3000 cilvēki ārtelpās.

Vienlaikus, organizējot pasākumu vai sniedzot saimniecisku pakalpojumu objektā, kura kopējā publisko telpu platība pārsniedz 1000 m2:

  • ja iespējams, jāveic cilvēku uzskaite, kas atrodas telpās;
  • jānodrošina, ka pasākuma norises vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises vai saimniecisko pakalpojuma sniegšanas telpas platība un infrastruktūra;
  • uz vienu personu tiek nodrošināti ne mazāk kā uz 4 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas telpas platības.
Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Foto: Shvets Anna from Pexels

Ministru kabineta ārkārtas sēdē 10. jūlijā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr.360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” un atjaunoti atsevišķi Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktie ierobežojumi:

  • sabiedriskās ēdināšanas vietās tiek atjaunota prasība par maksimālo personu skaitu (kas nav vienas mājsaimniecības locekļi) pie viena galdiņa – iekštelpās – 4; ārtelpās – 8;
  • sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā) jāizvieto skaidri salasāmu publiski pieejamu informāciju par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā;
  • sabiedriskās ēdināšanas vietās noteikts darba laika ierobežojums - līdz plkst. 24.00.
  • Tāpat tiek noteikts, ka kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku, un reliģiskās darbības veikšanas vietas darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00, izņemot brīvdabas kino demonstrācijas pasākumus, kurus beidz ne vēlāk kā plkst. 02.00.

Kā norāda grozījumu ierosinātāji Veselības ministrijā, epidemioloģiskajā izmeklēšanā ir atklāts, ka pēdējo dienu saslimšanas ar Covid-19 gadījumi lielākoties ir saistīti ar sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu izmantošanu un neorganizētu, privātu apmeklējumu ar draugiem un paziņām šajās vietās, kur vienlaikus atrodas citi apmeklētāji. Informācija liecina, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās slikti tiek ievērota prasība par divu metru nodrošināšanu un nepietiekami tiek ievērota arī publiski pieejamā platība uz vienu apmeklētāju - 3m2 - daļa restorānu un citu ēdināšanas vietu ir pārpildītas.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā arī turpmāk jānodrošina, ka:
  • tiek ievērota divu metru distance starp galdiņiem, ja starp tiem nav izveidota norobežojoša siena;
  • ir pieejama iespēja apmeklētājiem iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai;
  • galda piederumu, trauku komplektu un salvešu izsniegšana notiek katram apmeklētājam individuāli;
  • pēc katra apmeklētāja ēdienreizes tiek veikta galdiņu dezinfekcija.
Pagaidām netiek mainītas šobrīd MK noteikumos ietvertās prasības dažāda veida pasākumu (kāzas, izlaidumu u.c. svinības, banketi, utt.) organizēšanai, tostarp sabiedriskās ēdināšanas vietā, nosakot maksimālo personu skaitu, kā arī vispārīgās prasības kontrolēt cilvēku plūsmu, lai novērstu drūzmēšanos pie ieejām, izejām, tualetēm, kasēm utml. Pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās var būt šāds maksimāli pieļaujamais personu skaits (maksimālais personu skaits neietver darbiniekus):
  • no 1. - 31. jūlijam vienlaikus var uzturēties ne vairāk kā 100  cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka kā 1000 m2, 500 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka kā 1000 m2, un 1000 cilvēki ārtelpās;
  • no 1. - 31. augustam pasākumā vienlaikus uzturas ne vairāk kā 250 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka kā 1000 m2, 500 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka kā 1000 m2, un 3000 cilvēki ārtelpās.
Vienlaikus, organizējot pasākumu vai sniedzot saimniecisku pakalpojumu objektā, kura kopējā publisko telpu platība pārsniedz 1000 m2:
  • ja iespējams, jāveic cilvēku uzskaite, kas atrodas telpās;
  • jānodrošina, ka pasākuma norises vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises vai saimniecisko pakalpojuma sniegšanas telpas platība un infrastruktūra;
  • uz vienu personu tiek nodrošināti ne mazāk kā uz 4 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas telpas platības.