0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSKādas higiēnas prasības tiek izvirzītas telpām, kurās paredzēts ražot pārtiku mājas apstākļos?

Kādas higiēnas prasības tiek izvirzītas telpām, kurās paredzēts ražot pārtiku mājas apstākļos?

Kādas higiēnas prasības tiek izvirzītas telpām, kurās paredzēts ražot pārtiku mājas apstākļos, aprakstīts rokasgrāmatā labas prakses vadlīnijām pārtikas amatniecībā, ko Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros izstrādājusi Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)  sadarbībā ar Lauku Sieviešu apvienību.  Kopējās prasības, kādai jābūt mājas virtuvei vai atsevišķai telpai, mājas apstākļos ražojot gaļu, pienu vai maizi, ir šādas: - Telpa - tai jābūt  bez kondensāta un bez pelējuma. - Sienas –tām  izmanto ūdens necaurlaidīgus, neabsorbējošus, mazgājamus un netoksiskus, vēlams gaišus, materiālus, lai varētu uzturēt tīrību un arī mazgāt vismaz darba virsmu augstumā (krāsotas, flīzes, mazgājamās tapetes vai cits piemērots gluds, tīrāms materiāls). - Grīdas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomeKādas higiēnas prasības tiek izvirzītas telpām, kurās paredzēts ražot pārtiku mājas apstākļos, aprakstīts rokasgrāmatā labas prakses vadlīnijām pārtikas amatniecībā, ko Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros izstrādājusi Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)  sadarbībā ar Lauku Sieviešu apvienību.  Kopējās prasības, kādai jābūt mājas virtuvei vai atsevišķai telpai, mājas apstākļos ražojot gaļu, pienu vai maizi, ir šādas: - Telpa - tai jābūt  bez kondensāta un bez pelējuma. - Sienas –tām  izmanto ūdens necaurlaidīgus, neabsorbējošus, mazgājamus un netoksiskus, vēlams gaišus, materiālus, lai varētu uzturēt tīrību un arī mazgāt vismaz darba virsmu augstumā (krāsotas, flīzes, mazgājamās tapetes vai cits piemērots gluds, tīrāms materiāls). - Grīdas - tām jābūt no materiāla, ko var mazgāt un uzturēt tīrībā (flīzes, linolejs, krāsota, lakota u.c. vai cits piemērots netoksisks un tīrāms materiāls). – grīdas segumam nedrīkst būt spraugu un redzamu bojājumu (sasistas flīzes, ieplīsis vai izdilis linolejs, nobružāta krāsa vai laka). - Griesti – tiem jābūt  viegli kopjamiem un tīriem (uz tiem nedrīkst būt putekļu, zirnekļu tīklu, insektu atstāto pēdu, pelējuma un citu netīrumu). - Logi – tiem jābūt  ar tīrām, nesaplaisājušām rūtīm. – logu rāmji ir jābūt viegli tīrāmiem. – logus, kurus izmanto vēdināšanai, jāaprīko ar viegli noņemamiem un tīrāmiem sietiem aizsardzībai pret insektiem. – ja atvērto logu dēļ varētu rasties pārtikas piesārņojums, tad ražošanas laikā tiem jābūt aizvērtiem. - Durvis – tām jābūt tīrām, labā stāvoklī un bez redzamiem bojājumiem. –durvju izgatavošanā  izmanto gludas un viegli tīrāmas virsmas. – durvīm pilnībā jānoslēdz durvju aile, kas nepieļauj grauzēju iekļūšanu telpās. - Apgaismojums – tam jānodrošina dabiskais un/vai mākslīgais apgaismojums, lai būtu laba redzamība, it īpaši produkta gatavošanas un darba rīku, aprīkojuma u.c. mazgāšanas vietās. – griestu lampas veido un apdarina tā, lai aizkavētu netīrumu uzkrāšanos. - Virtuve – tajā nedrīkst vienlaicīgi gatavot maltīti, ēst t.sk. arī pārējie  ģimenes locekļi,  kā arī mazgāt veļu, uzkopt telpu u.tml. - Plaukti – palīgtelpās vai skapjos ierīko plauktus un nodalījumus, lai dažādus pārtikas produktus varētu uzglabāt atdalīti citu no cita. – plauktus izgatavoto no viegli tīrāma, mazgājama materiāla. - Palīgtelpas uztur tīras, tajās nodrošina apgaismojumu un ventilāciju. – ja palīgtelpās tiek uzglabāti gan privātajai lietošanai, gan ražošanai paredzētie produkti, tos uzglabā atsevišķos plauktos vai nodalījumos. - jāpievērš uzmanība skapīšu un atvilkņu higiēnai. - Ventilācija – ja ir cepšana/ vārīšana – vajadzīga tvaika novadīšana. - Kanalizācija – tā nepieciešama, ja, veicot tehnoloģiskās darbības, ražošanas zonā uz grīdas uzkrājas pārmērīgs ūdens vai šķidruma daudzums. - Tualete – pieļaujama sausā tualete ar obligātu iespēju mazgāt/dezinficēt rokas. – tualetes telpas nedrīkst būt savienotas ar telpām, kurās notiek rīcība ar pārtiku – pārtikas telpām (ražošanas, uzglabāšanas telpas). - Darba drēbēm jāatvēl  atsevišķa vieta, stūrītis. - Plīts - (elektriskā vai gāzes un / vai malkas) termisku produktu apstrādei izmato to plīti, kura atbilst visām ugunsdrošības prasībām. Ja tiek izmantota malka, tad tā atrodas speciāli šim nolūkam paredzētā vietā un izslēgta iespēja, ka malkas gruži varētu piesārņot pārtiku. - Kurināmais materiāls – koksne ar blīvāku struktūru satur vairāk degoša materiāla nekā koksne ar mazāk blīvu struktūru, līdz ar to tai piemīt vislielākā siltumspēja, tas ir, sadegot tā izdala vairāk siltuma. Tiem, kuri ražo pārtiku mājas apstākļos, jāzina arī prasības, kas tiek izvirzītas telpai, kurā nogatavina sieru, žāvē gaļas produktus vai veic to karsto vai auksto kūpināšanu. Vairāk par to var uzzināt rokasgrāmatā labas prakses vadlīnijām pārtikas amatniecībā.  Rokasgrāmatu par labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībām Jūs varat lasīt LOSP mājaslapā,  šeit.