0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESAtbilde par atsavinātu nekustamo īpašumu un kapitāla pieauguma nodokli

Atbilde par atsavinātu nekustamo īpašumu un kapitāla pieauguma nodokli

Jautājums. Fiziskā persona vēlas atsavināt nekustamo īpašumu - zemi. Īpašums tika atgūts jau vairāk kā desmit gadus atpakaļ - sākotnēji atjaunojot īpašuma tiesības un pēc tam tālāk mantojot. Kā noteikt ar kapitāla nodokli apliekamo vērtību? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Fiziskās personas ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (kapitāla pieaugums), par kuru jāmaksā nodoklis, tiek noteikts no atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un veikto ieguldījumu vērtību īpašuma turēšanas laikā. Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata vai mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā vai dāvinājuma līgumā…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

3 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
3 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
***
***
12 gadi atpakaļ

Labdien,
es gribētu uzzināt vai jāmaksā nodeva saskaņā ar MK noteikumiem Nr.321 par ievedamajiem DVD no ES , savām vajadzībām un pārdošanai m/t ?

Aiga Eihe
ai***@entra24.lv
12 gadi atpakaļ

“Ja nekustamais īpašums iegūts līdz 2000.gada 31.decembrim, par tā iegādes vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma atsavināšanas gadā, kas koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējie 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas”

Vai šito var iztulkot cilvēku valodā? :-))))

***
***
12 gadi atpakaļ

Paldies par komentāriem – atbildi uz pirmo jautājumu uzdosim ekspertiem, savukārt par otro jautājumu – lūdzu, skaidri formulējiet, kas Jūsu norādītajā citātā nav saprotams (uz jautājumu eksperte ir atbildējusi latviešu valodā, kas, mūsuprāt, ir “cilvēku valoda”)!

ar cieņu
plz.lv redakcija

Aija Kalniņa Jautājums. Fiziskā persona vēlas atsavināt nekustamo īpašumu - zemi. Īpašums tika atgūts jau vairāk kā desmit gadus atpakaļ - sākotnēji atjaunojot īpašuma tiesības un pēc tam tālāk mantojot. Kā noteikt ar kapitāla nodokli apliekamo vērtību? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Fiziskās personas ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (kapitāla pieaugums), par kuru jāmaksā nodoklis, tiek noteikts no atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un veikto ieguldījumu vērtību īpašuma turēšanas laikā. Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata vai mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā vai dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā īpašuma vērtību. Īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījumu noformēšanu, valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu Zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi tamlīdzīgi izdevumi. Veiktais ieguldījums nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu, ja tie veikti pēc 1993.gada 31.decembra. Ja nekustamais īpašums atgūts, atjaunojot īpašuma tiesības, tad par iegādes vērtību uzskata nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību (aktuālo). Ja nekustamais īpašums iegūts līdz 2000.gada 31.decembrim, par tā iegādes vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma atsavināšanas gadā, kas koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējiem 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.