0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIPVN piemērošanas gadījumi, kuros nepiemēro pakalpojuma sniegšanas vietas pamatprincipu

PVN piemērošanas gadījumi, kuros nepiemēro pakalpojuma sniegšanas vietas pamatprincipu

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta informācijas

Pievienotās vērtības nodokli (PVN) par pakalpojumiem, kuru darījuma vieta ir cita Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un kuri sniegti personām, kas nav nodokļa maksātāji, pakalpojumu sniedzējam (iekšzemes nodokļa maksātājam vai trešās valsts vai trešās teritorijas nodokļa maksātājam, kam ir pārstāvniecība Latvijā) no 2021. gada 1. jūlija ir izvēles iespēja: reģistrēties PVN vajadzībām katrā ES dalībvalstī, kur tiek sniegti šādi pakalpojumi; reģistrēties Latvijā Pievienotās vērtības nodokļa likuma 140.3 pantā minētā Savienības režīma izmantošanai un aprēķināto citu ES dalībvalstu PVN deklarēt un samaksāt, izmantojot Savienības režīma deklarāciju (turpmāk – OSS deklarācija). Šāds skaidrojums sniegts Valsts…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Foto: Mike B: https://www.pexels.com

Pievienotās vērtības nodokli (PVN) par pakalpojumiem, kuru darījuma vieta ir cita Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un kuri sniegti personām, kas nav nodokļa maksātāji, pakalpojumu sniedzējam (iekšzemes nodokļa maksātājam vai trešās valsts vai trešās teritorijas nodokļa maksātājam, kam ir pārstāvniecība Latvijā) no 2021. gada 1. jūlija ir izvēles iespēja:

  • reģistrēties PVN vajadzībām katrā ES dalībvalstī, kur tiek sniegti šādi pakalpojumi;
  • reģistrēties Latvijā Pievienotās vērtības nodokļa likuma 140.3 pantā minētā Savienības režīma izmantošanai un aprēķināto citu ES dalībvalstu PVN deklarēt un samaksāt, izmantojot Savienības režīma deklarāciju (turpmāk – OSS deklarācija).

Šāds skaidrojums sniegts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) augustā aktualizētajā metodiskajā materiālā "Par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu pakalpojumiem".

VID uzsver, ka minētajā izņēmuma situācijā, kurā nepiemēro pakalpojuma sniegšanas vietas pamatprincipu, pakalpojuma saņēmējs ir persona, kas neveic saimniecisko darbību un pakalpojumam piemēro nevis tās valsts PVN, kas ir pakalpojuma sniedzēja saimnieciskās darbības mītnes vieta, bet gan tās valsts PVN, kur šo pakalpojumu izmanto. Attiecīgi šādā gadījumā PVN ir piemērojams saskaņā ar tās valsts noteikumiem, kurā šo pakalpojumu izmanto.

Metodiskajā materiālā arī skaidrots, ka gadījumos, ja pakalpojumu sniedz ES teritorijā nereģistrētai personai, kas neveic saimniecisko darbību, pakalpojuma sniegšanas vieta ir tā vieta, kur atrodas šīs personas mītnes vieta, deklarētā dzīvesvieta vai pastāvīgās uzturēšanās vieta šādiem pakalpojumiem:

  • autortiesību, patentu, licenču, preču zīmju un līdzīgu tiesību piešķiršana un nodošana citu personu rīcībā un kontrolē;
  • ar reklāmu vai sabiedriskajām attiecībām saistītie pakalpojumi;
  • juridiskie, grāmatvedības, revīzijas, konsultāciju, tulkošanas, ekspertīžu, inženieru, tirgus izpētes un citi līdzīgi pakalpojumi, kā arī datu apstrāde un informācijas sniegšana;
  • saistības pilnībā vai daļēji atturēties no kādas šajā daļā minētās darbības vai rīcības;
  • personāla nodrošināšanas pakalpojumi, tai skaitā personāla atlases un komplektēšanas pakalpojumi, izņemot šā personāla sagatavošanu un apmācību;
  • kustamo lietu nomas pakalpojumi, izņemot visu veidu transportlīdzekļu nomu;
  • finanšu un apdrošināšanas pakalpojumi, ieskaitot pārapdrošināšanu, bet izņemot seifu nomu;
  • piekļuves nodrošināšana dabasgāzes sadales sistēmai, kas atrodas ES teritorijā, vai tīklam, kas ir pieslēgts šai sistēmai, elektroenerģijas, siltumenerģijas vai dzesēšanas enerģijas tīkliem, kā arī pārvades un sadales pakalpojumi un citi ar tiem tieši saistītie pakalpojumi.

Savukārt preču transporta pakalpojuma (ja šo pakalpojumu sniedz ES reģistrētam nodokļu maksātajam vai trešās teritorijas reģistrētam nodokļa maksātājam), elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegta pakalpojuma, kustamas lietas nomas un transportlīdzekļu nomas pakalpojuma sniegšanas vieta ir:

  • ārpus ES teritorijas, ja pakalpojumu izmanto ārpus ES teritorijas, kaut arī saskaņā ar likuma prasībām pakalpojuma sniegšanas vieta ir iekšzeme;
  • iekšzeme, ja pakalpojumu izmanto iekšzemē, kaut arī saskaņā ar likuma prasībām pakalpojuma sniegšanas vieta ir ārpus ES teritorijas.

Piemēram, Latvijas reģistrēts nodokļa maksātājs iznomā iekārtu Ukrainas fiziskajai personai, kas neveic saimniecisko darbību. Iekārta ir izvesta no iekšzemes.  Tā kā minētās Ukrainas fiziskās personas dzīvesvietas adrese ir Ukraina un iekārta ir izvesta no Latvijas, pakalpojuma sniegšanas vieta ir Ukraina.

Tādējādi Latvijas reģistrēts nodokļa maksātājs minētajam pakalpojumam PVN nepiemēro un uzrāda šo darījumu PVN deklarācijas 48.2 rindā un pielikuma PVN 1 III daļā.

Otrā piemērā Latvijas reģistrēts nodokļa maksātājs iznomā kravas automobili Ukrainas uzņēmumam. Ukrainas uzņēmums nodod minēto automobili apakšnomā citai Latvijas personai, kura lieto šo automobili Latvijā. Tā kā no Latvijas reģistrēta nodokļa maksātāja nomāto automobili faktiski izmanto Latvijā, pakalpojuma sniegšanas vieta ir iekšzeme un Latvijas reģistrēts nodokļa maksātājs automobiļa nomas pakalpojumam piemēro PVN standartlikmi, uzrādot darījumu PVN deklarācijas 41. rindā, aprēķināto PVN – 52. rindā, kā arī uzrāda informāciju par šo darījumu pielikuma PVN 1 III daļā.

Jāņem vērā, ka elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegta pakalpojuma sniegšanas vieta, ja tas sniegts personai, kura nav nodokļa maksātāja, ir šīs personas mītnes vieta vai deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tādas nav, – pastāvīgās uzturēšanās vieta.

Elektroniskā pasta izmantošana starp pakalpojuma sniedzēju un pakalpojuma saņēmēju nav uzskatāma par elektroniski sniegtu pakalpojumu.

Aicinām apmeklēt arī 23. septembrī BILANCES AKADĒMIJAS rīkoto e-semināru “Aktuāli PVN piemērošanas jautājumi 2022.gada otrajā pusē” Skatīt arī VID metodisko materiālu: "Īpašo režīmu deklarācijas, to aizpildīšana un nodokļa samaksa". Lasiet arī: