0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā noteikt ar nodokli apliekamo ienākumu atsavinātam nekustamajam īpašumam, kas izmantots saimnieciskajā darbībā?

Kā noteikt ar nodokli apliekamo ienākumu atsavinātam nekustamajam īpašumam, kas izmantots saimnieciskajā darbībā?

Jautājums: Persona vēlas atsavināt nekustamo īpašumu, kas iepriekš tika izmantots saimnieciskajā darbībā. Kā noteikt ar nodokli apliekamo ienākumu? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Ja nekustamais īpašums atsavināšanas dienā tiek izmantots kā saimnieciskās darbības pamatlīdzeklis, tad ieņēmumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas tiks ņemti vērā, nosakot saimnieciskās darbības ienākumu. Ja nekustamais īpašums tiek atsavināts 60 mēnešu laikā pēc tam, kad tas tika pārklasificēts no saimnieciskā darbībā izmantojama pamatlīdzekļa uz personīgām vajadzībām izmantojamu pamatlīdzekli, nekustamā īpašuma pārdošanas apliekamo vērtību nekustamā īpašuma pārdošanas gadā palielina par nodokļa aprēķināšanai norakstītā nolietojuma summu un izdevumos norakstīto procentu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Aija KalniņaJautājums: Persona vēlas atsavināt nekustamo īpašumu, kas iepriekš tika izmantots saimnieciskajā darbībā. Kā noteikt ar nodokli apliekamo ienākumu? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Ja nekustamais īpašums atsavināšanas dienā tiek izmantots kā saimnieciskās darbības pamatlīdzeklis, tad ieņēmumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas tiks ņemti vērā, nosakot saimnieciskās darbības ienākumu. Ja nekustamais īpašums tiek atsavināts 60 mēnešu laikā pēc tam, kad tas tika pārklasificēts no saimnieciskā darbībā izmantojama pamatlīdzekļa uz personīgām vajadzībām izmantojamu pamatlīdzekli, nekustamā īpašuma pārdošanas apliekamo vērtību nekustamā īpašuma pārdošanas gadā palielina par nodokļa aprēķināšanai norakstītā nolietojuma summu un izdevumos norakstīto procentu maksājumu summu, kas tika samaksāta par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei visā laikā, kad pamatlīdzeklis lietots saimnieciskajā darbībā. Nekustamā īpašuma pārklasificēšanas gadā, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz gada ienākumu deklarāciju, papildus iesniedzot informāciju par pārklasificēto pamatlīdzekli, norādot, kad nekustamais īpašums sākotnēji tika pārklasificēts par saimnieciskā darbībā izmantojamu pamatlīdzekli, un, kad nekustamais īpašums no saimnieciskā darbībā izmantojama pamatlīdzekļa tika pārklasificēts par personīgām vajadzībām izmantojamu pamatlīdzekli, nekustamā īpašuma kadastra apzīmējumu, taksācijas periodus, kuros norakstīts nolietojums nodokļa aprēķināšanas vajadzībām, kā arī nodokļa aprēķināšanai norakstītā nolietojuma summu un izdevumos norakstīto procentu maksājumu summu, kas tika samaksāta par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei visā laikā, kad pamatlīdzeklis tika lietots saimnieciskajā darbībā. Ja nekustamais īpašums saimnieciskajā darbībā tika izmantots daļēji, apliekamo ienākumu nosaka proporcionāli saimnieciskajā darbībā izmantotā nekustamā īpašuma daļas īpatsvaram. Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.panta pirmās daļas 33.punktu, ar nodokli nav apliekams ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildus adrese.