0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā pareizi iegrāmatot rēķinu, ja tas saņemts par produktu- komplektu, kas sastāv no precēm ar atšķirīgu PVN?

Kā pareizi iegrāmatot rēķinu, ja tas saņemts par produktu- komplektu, kas sastāv no precēm ar atšķirīgu PVN?

Jautājums: Kā pareizi iegrāmatot rēķinu, ja tas saņemts par produktu- komplektu, kas sastāv no precēm ar atšķirīgu PVN? Uz jautājumu atbild Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes speciālisti. Saskaņā ar likuma „Par grāmatvedību” 7.panta pirmajā daļā noteikto grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. Šī likuma pirmajā daļā ir noteikti attaisnojuma dokumenta obligātie rekvizīti. Grāmatvedības kārtošanas un organizācijas prasības ir noteiktas Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” (turpmāk - Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585). Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumu Nr.585 11.punktā noteikto izmantojot divkāršā ieraksta sistēmu, vienu un to pašu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

1 komentārs

Pierakstīties
Paziņot par
1 Komentārs
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Aiga Eihe
ai***@entra24.lv
12 gadi atpakaļ

…te ir sarakstīti vispārīgie likuma panti, bet man jau liekas, ka jautājums bija pavisam vienkāršs – kā VIDs vēlas redzēt atspoguļotu informāciju par tādu salikto rēķinu, vai var to iegrāmatot kā divus rēķinu ar piezīmi a) un b), un attiecīgi arī PVN 1.pielikumā tad tas atspoguļosies 2 rindās, vai tomēr vajag visu iemānīt kaut kā vienā rindiņā (tas nozīmē ja grāmatvedības programma to nepieļauj, tad jālabo deklarācija ar roku) kaut arī tad matemātika starp neto un pvn summām būs kaut kāda mistiska?

Valsts ieņēmumu dienestsJautājums: Kā pareizi iegrāmatot rēķinu, ja tas saņemts par produktu- komplektu, kas sastāv no precēm ar atšķirīgu PVN? Uz jautājumu atbild Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes speciālisti. Saskaņā ar likuma „Par grāmatvedību” 7.panta pirmajā daļā noteikto grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. Šī likuma pirmajā daļā ir noteikti attaisnojuma dokumenta obligātie rekvizīti. Grāmatvedības kārtošanas un organizācijas prasības ir noteiktas Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” (turpmāk - Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585). Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumu Nr.585 11.punktā noteikto izmantojot divkāršā ieraksta sistēmu, vienu un to pašu summu par vienu un to pašu saimniecisko darījumu ieraksta grāmatvedības kontu debetā un kredītā, ievērojot uzņēmumā lietoto grāmatvedības kontu plānu un saimnieciskā darījuma būtībai atbilstošu grāmatvedības kontu savstarpējo saistību (kontu korespondenci). Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.585 41.punktā noteikto grāmatvedības organizācijas dokumenti nosaka kārtību, kādā dokumentē, novērtē un uzskaita uzņēmuma saimnieciskos darījumus, mantu un saistības, veic inventarizāciju, sniedz pārskatus par skaidrās un bezskaidrās naudas avansu, kā arī izejvielu un citu krājumu izlietojumu, dokumentē un uzskaita uzņēmuma transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus, tai skaitā ar uzņēmuma saimniecisko darbību saistītos transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus, kā arī izdevumus, kas saistīti ar uzņēmuma kā darba devēja vieglo pasažieru automobiļu izmantošanu personīgajām vajadzībām un kurus nosaka, ņemot vērā nodokļus reglamentējošo normatīvo aktu prasības, organizē attaisnojuma dokumentu apgrozību un kārto grāmatvedības reģistrus. Grāmatvedības organizācijas dokuments ir arī uzņēmuma grāmatvedības kontu plāns, šī plāna, kā arī kodu un simbolu lietošanas noteikumi, ilgtermiņa ieguldījumu, apgrozāmo līdzekļu, saistību un pašu kapitāla instrumentu klasifikācijas kritēriji, grāmatvedības politikas, grāmatvedības ierakstu, dokumentu un reģistru glabāšanas noteikumi un gada pārskata, kā arī citu grāmatvedības pārskatu sagatavošanas noteikumi. Tādējādi nodokļu maksātājs, saņemot preču komplektu, kas sastāv no precēm, kam ir piemērotas atšķirīgas pievienotās vērtības nodokļa  (turpmāk -  PVN) likmes, ierakstus grāmatvedības reģistros veic tikai pamatojoties uz attaisnojuma dokumentu, kas noformēts atbilstoši likuma „Par grāmatvedību” prasībām. Ierakstus grāmatvedības reģistros veic atbilstoši uzņēmuma vadītāja apstiprinātajos grāmatvedības organizācijas dokumentos noteiktajai kārtībai un grāmatvedības kontu plānam, ievērojot saimnieciskā darījuma būtībai atbilstošu grāmatvedības kontu savstarpējo saistību (kontu korespondenci).