0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai uzņēmums drīkst neierobežoti aizņemties naudu no fiziskas personas?

Vai uzņēmums drīkst neierobežoti aizņemties naudu no fiziskas personas?

Jautājums: Vai drīkst neierobežoti aizņemties naudu no fiziskas personas, kura nav reģistrēta kā nodokļu maksātājs, saņemot naudu uzņēmuma kasē un, kādos gadījumos šie darījumi ir jādeklarē VID? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Saskaņā ar likuma „Pa nodokļiem un nodevām” 30.panta pirmo daļu nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēnesī skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 3000 latu. Nodokļu maksātājam, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

4 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
4 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
***
***
12 gadi atpakaļ

Ja es pareizi saprotu,mēnesī vienu reizi es varu aizņemties no fiziskās personas 10 000 Ls skaidrā naudā, un nākamajā mēnesī es atkal varu aizņemties 10 000 Ls skaidrā naudā, un atkarībā no aizdevēja vai nu ir jādeklarē, vai nav.Vai tā?

Ga Bo
gal***@eef.rtu.lv
12 gadi atpakaļ

Labdien, vai SIA var izmaksāt dividendes skaidrā nauda , vai uz ši darījumi arī ir aizlēgti.Paldies

Svetlana Sokolova
nim***@yahoo.com
12 gadi atpakaļ

Bet ja nauda ir pārskaitīta bankas kontā – tad ierobežojumu, cik saprotu, nav? Jautājumā taču nav ne runas par skaidru naudu:).

Svetlana Sokolova
nim***@yahoo.com
12 gadi atpakaļ

Atvainojos – “uzņēmuma kasē” – bet var taču iemaksāt bankā, uzņēmuma kontā vai pārskaitīt, vēl vieglāk.

Aija KalniņaJautājums: Vai drīkst neierobežoti aizņemties naudu no fiziskas personas, kura nav reģistrēta kā nodokļu maksātājs, saņemot naudu uzņēmuma kasē un, kādos gadījumos šie darījumi ir jādeklarē VID? Uz jautājumu atbild Aija Kalniņa, “Zvērināta revidenta A.Kalniņas birojs” SIA valdes locekle, zvērināta revidente. Saskaņā ar likuma „Pa nodokļiem un nodevām” 30.panta pirmo daļu nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēnesī skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 3000 latu. Nodokļu maksātājam, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 10 000 latu (neatkarīgi no tā vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās). Atbilstoši likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.panta 1.1 daļai, šā panta pirmajā daļā noteiktais skaidrās naudas ierobežojums, kā arī skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas pienākums attiecas arī uz fiziskām personām, kuras reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicējas un veic skaidrās naudas darījumus saimnieciskās darbības ietvaros. Ņemot vērā iepriekš aprakstīto, aizliegums veikt skaidrā naudā darījumu, kuru summa pārsniedz 10 000 latu, piemērojams visiem nodokļu maksātājiem, neatkarīgi no tā, kas ir darījumu partneris. Skaidrā naudā veikto darījumu summas ierobežojums neattiecas uz fizisko personu, kuras nav individuālie komersanti un kuras nav reģistrētas VID kā saimnieciskās darbības veicējas, veiktajiem darījumiem. Tādējādi nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumu (saņemt aizņēmumu), kura summa pārsniedz 10 000 latu, neatkarīgi no tā, kas ir aizdevējs – fiziskā persona, kura ir individuālais komersants, vai, kura reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, vai kura nav individuālais komersants un nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja.