0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā iegrāmatot PVN, kuru jāmaksā valsts budžetā, ja maksātājs izslēgts no apliekamo personu reģistra?

Kā iegrāmatot PVN, kuru jāmaksā valsts budžetā, ja maksātājs izslēgts no apliekamo personu reģistra?

Jautājums. Kā pareizi atspoguļot grāmatvedības uzskaitē pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summu, kuru jāmaksā valsts budžetā, ja maksātājs tika izslēgts no apliekamo personu reģistra? Vai šī summa jāpievieno pamatlīdzekļu atlikušajai vērtībai un krājumu vērtībai, vai iekļauj taksācijas gada izmaksās?   Atbildi uzziņā, ko publicējam saīsinātā variantā, sniedz Valsts ieņēmumu dienests. Saskaņā ar Gada pārskatu likuma 26.panta pirmo daļu ilgtermiņa ieguldījumi jānovērtē atbilstoši to sākotnējai vērtībai, tas ir iegādes izmaksām vai ražošanas pašizmaksai. Atbilstoši Gada pārskatu likuma 26.panta trešajai daļai ražošanas pašizmaksu aprēķina, saskaitot izejvielu un materiālu izmaksas un citus izdevumus, kas tieši saistīti ar attiecīgā objekta izgatavošanu. Ražošanas pašizmaksā drīkst iekļaut…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

1 komentārs

Pierakstīties
Paziņot par
1 Komentārs
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
***
***
11 gadi atpakaļ

Man nav skaidrs. Preces tika iegādātas pārdošanai 3-5 gadus atpakaļ. Firma bija PVN maksātāja un preces būtu pārdevusi ar PVN, ja VID nebūtu iejaucies un izslēdzis no PVN maksātājiem. Izslēdz, pat nebrīdinot un neminot iemeslu (atskaites iesniegtas, nodokļa parādu nav). Tad kamdēļ man būtu savām precēm jāaprēķina PVN un jāmaksā budžetā, ja mani vardarbīgi izmeta no PVN maksātājiem? Tā kā vairs neesmu PVN maksātājs, tad uz mani neattiecās likums par PVN. Likums par PVN attiecās tikai uz PVN maksātājiem. Ja VID vēlējās saņemt naudu par kādreiz atskaitīto priekšnodokli, tad, pirms izslēgšanas no PVN maksātājiem, vajadzēja brīdināt, likt aprēķināt PVN un… Vairāk »

Jautājums. Kā pareizi atspoguļot grāmatvedības uzskaitē pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summu, kuru jāmaksā valsts budžetā, ja maksātājs tika izslēgts no apliekamo personu reģistra? Vai šī summa jāpievieno pamatlīdzekļu atlikušajai vērtībai un krājumu vērtībai, vai iekļauj taksācijas gada izmaksās?   Atbildi uzziņā, ko publicējam saīsinātā variantā, sniedz Valsts ieņēmumu dienests. Saskaņā ar Gada pārskatu likuma 26.panta pirmo daļu ilgtermiņa ieguldījumi jānovērtē atbilstoši to sākotnējai vērtībai, tas ir iegādes izmaksām vai ražošanas pašizmaksai. Atbilstoši Gada pārskatu likuma 26.panta trešajai daļai ražošanas pašizmaksu aprēķina, saskaitot izejvielu un materiālu izmaksas un citus izdevumus, kas tieši saistīti ar attiecīgā objekta izgatavošanu. Ražošanas pašizmaksā drīkst iekļaut arī tādu izmaksu daļas, kas netieši saistītas ar objekta izgatavošanu, ja vien šīs izmaksas ir attiecināmas uz to pašu laika posmu. Atbilstoši Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumu Nr.488 „Gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi” 48.1.apakšpunktam pamatlīdzekļa iegādes izmaksās iekļauj pirkšanas cenu (atskaitot saņemtās atlaides), muitas nodokli un citus ar pirkumu saistītus neatskaitāmus nodokļus un nodevas. Savukārt saskaņā ar minēto noteikumu 54.1.apakšpunktu pēc sākotnējās vērtības noteikšanas pamatlīdzekļa sākotnējo vērtību atļauts palielināt par tā uzlabošanas (atjaunošanas vai rekonstrukcijas) izmaksām, kuras radušās, pamatlīdzeklim pievienojot vai nomainot daļas vai detaļas, un kuras būtiski palielina tā ražošanas potenciālu vai pagarina tā ekspluatācijas laiku. Atbilstoši Gada pārskatu likuma 30.panta pirmajai un otrajai daļai apgrozāmo līdzekļu novērtēšana jāpamato ar iegādes vai ražošanas pašizmaksu. Iegādes pašizmaksu aprēķina, pirkšanas cenai pieskaitot izdevumus, kas saistīti ar pirkumu. Ņemot vērā minēto, visas izmaksas, kas saistītas ar ilgtermiņa ieguldījumu iegādi, ir jāiekļauj to uzskaites vērtībā līdz šī objekta nodošanai ekspluatācijā. Savukārt krājumi jāuzskaita iegādes vai ražošanas pašizmaksā. Saskaņā ar likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 3.panta 8.3daļu (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) apliekamā persona, kuru Valsts ieņēmumu dienests izslēdz no apliekamo personu reģistra saskaņā ar šā panta:
  • 1) astoto daļu vai 8.1daļas 1.punktu, ne vēlāk kā 30 dienu laikā no izslēgšanas dienas iemaksā valsts budžetā nodokli, kas aprēķināts no izslēgšanas datumā uzskaitē esošo krājumu (arī avansa maksājumu) vērtības un pamatlīdzekļu atlikušās vērtības, par kuru nodoklis ir atskaitīts kā priekšnodoklis;
  • 2) 8.1daļas 2., 4. vai 6.punktu, ja persona nav atjaunota vai atkārtoti reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, ne vēlāk kā 90 dienu laikā no izslēgšanas dienas iemaksā valsts budžetā nodokli, kas aprēķināts no izslēgšanas datumā uzskaitē esošo krājumu (arī avansa maksājumu) vērtības un pamatlīdzekļu atlikušās vērtības, par kuru nodoklis ir atskaitīts kā priekšnodoklis.
Gada pārskatu likuma 22.panta trešā daļa nosaka, ka posteņos „Pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi” un „Pārējās saimnieciskās darbības izmaksas” iekļauj attiecīgi sabiedrības saimnieciskās darbības ieņēmumus vai izmaksas, kas nav parādītas citos peļņas vai zaudējumu aprēķina posteņos un kas ir radušās saimnieciskās darbības rezultātā vai ir ar to saistītas, vai izriet tieši no tās. Tātad,  pievienotās vērtības nodoklis, kas aprēķināts atbilstoši likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 3.panta 8.3daļas 1.punktam (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim) no izslēgšanas datumā uzskaitē esošo krājumu vērtības un pamatlīdzekļu atlikušās vērtības, par kuru nodoklis ir atskaitīts kā priekšnodoklis, ir iekļaujams peļņas vai zaudējumu aprēķina attiecīgajā izdevumu postenī.