0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

TIESĪBASStrauji pieaudzis e-pakalpojumu izmantojums vienotajā valsts pakalpojumu portālā Latvija.lv

Strauji pieaudzis e-pakalpojumu izmantojums vienotajā valsts pakalpojumu portālā Latvija.lv

Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) apkopotie dati rāda, ka 2018.gadā strauji pieaugusi vienotajā valsts pakalpojumu portālā pieejamo e-pakalpojumu izmantošana, bet vispopulārākie pakalpojumi pēc uzsākšanas reižu skaita bija iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) - 883 859 reizes, dokumentu pārbaude Nederīgo dokumentu reģistrā - 297 484 reizes un dzīvesvietas deklarēšana - 226 472 reizes. Portālā Latvija.lv e-pakalpojumus pašlaik piedāvā 26 iestādes. VSAA elektronisko pakalpojumu popularitāti noteikti ir veicinājusi elektronisko darba nespējas lapu ieviešana. Turklāt, lai pieteiktos slimības pabalstam, nav nepieciešams klātienē aizpildīt iesniegumu - viss process ir pilnībā izdarāms elektroniski. Savukārt dzīvesvietas deklarēšana allaž…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Photo on Visualhunt.com

Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) apkopotie dati rāda, ka 2018.gadā strauji pieaugusi vienotajā valsts pakalpojumu portālā pieejamo e-pakalpojumu izmantošana, bet vispopulārākie pakalpojumi pēc uzsākšanas reižu skaita bija iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) - 883 859 reizes, dokumentu pārbaude Nederīgo dokumentu reģistrā - 297 484 reizes un dzīvesvietas deklarēšana - 226 472 reizes.

Portālā Latvija.lv e-pakalpojumus pašlaik piedāvā 26 iestādes.

VSAA elektronisko pakalpojumu popularitāti noteikti ir veicinājusi elektronisko darba nespējas lapu ieviešana. Turklāt, lai pieteiktos slimības pabalstam, nav nepieciešams klātienē aizpildīt iesniegumu - viss process ir pilnībā izdarāms elektroniski. Savukārt dzīvesvietas deklarēšana allaž bijusi visvairāk izmantoto e-pakalpojumu popularitātes augšgalā, jo tas ir pirmais ieviestais e-pakalpojums portālā Latvija.lv. Turklāt, kārtojot dzīvesvietas deklarēšanos elektroniski, par šo procesu nav jāmaksā, kamēr klātienē - pašvaldībā - par to jāmaksā valsts nodeva.

Kopumā 2018. gadā portālā Latvija.lv pieejamie valsts un pašvaldību e-pakalpojumi skatīti 13,02 miljonus reižu, kas ir par 30,38% vairāk, nekā 2017. gadā (9,19 miljoni). Šis ir straujākais pieaugums kopš 2008. gada, kad tika nodrošināta e-pakalpojumu pieejamība. Unikālo lietotāju skaits, kuri 2018. gadā uzsākuši lietot e-pakalpojumus, bija 940 000 tūkstoši lietotāju.

Kā liecina VRAA apkopotie dati, visbiežāk lietotie e-pakalpojumi pēc maksājumu skaita pērn bija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu nomaksa - 202 282 reizes, ieskatīšanās zemesgrāmatas nodalījumā - 48 320 reizes un nekustamā īpašuma nodokļa apmaksa tiešsaistē - 42 537. Ļoti populārs bijis arī Jūrmalas pilsētas domes piedāvātais pakalpojums - caurlaides iegāde iebraukšanai pilsētā - tas izmantots 40 314 reizes.

Portālā Latvija.lv ir iespējams veikt arī pakalpojumu apmaksu, izmantojot vienoto pakalpojumu apmaksas sistēmu. Izmantojot šo sistēmu jeb Maksājumu moduli, 2018. gada decembra beigās varēja norēķināties par 46 pakalpojumiem. Kopējā veiktā maksājumu summa gada laikā bija 168,87 miljoni eiro, kas ir par 60% vairāk nekā 2017. gadā. Veikto maksājumu skaits 2018. gadā kopā bija 480 770, kas ir par 34,8% vairāk, nekā iepriekšējā gadā.

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” ietvaros tiek organizēti sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanas un uzvedības maiņas veicināšanas pasākumi. Programmas koncepcija paredz integrētu pieeju - fokusēties uz 50 dzīves situāciju komunikāciju un mācīšanu, lai pēc paredzēto aktivitāšu īstenošanas, sabiedrība spētu atpazīt dzīves situācijas, kuras ir iespējams atrisināt vienuviet internetā - portālā Latvija.lv. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības, kuru rezultātā tiks sagatavoti 6000 digitālie aģenti: valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, tostarp valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki, kā arī bibliotekāri, skolotāji un žurnālisti. Digitālie aģenti konsultēs sabiedrību par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā. Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama šeit.