0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSStiprina Latvijas un Moldovas ekonomiskās sadarbības iespējas

Stiprina Latvijas un Moldovas ekonomiskās sadarbības iespējas

Ministru kabinets  5.februārī apstiprināja Latvijas Republikas un Moldovas Republikas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (turpmāk – SVK) Latvijas puses pārstāvjus, nosakot, ka no Latvijas puses SVK vadīs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Šajās dienās Rīgā viesosies Moldovas Republikas amatpersonas, kā arī notiek Latvijas Republikas un Moldovas Republikas  SVK otrā sēde, kuru no Moldovas puses vada ekonomikas ministra vietnieks Oktavians Kalmiks (Octavian Calmic). Šodien, 6. februārī, plānota  D.Pavļuta un O.Kalmika divpusējā tikšanās, kā arī Latvijas – Moldovas SVK otrā sēde. Amatpersonu tikšanās laikā un sēdes ietvaros tiks pārrunāti abu valstu divpusējās sadarbības aktuālie jautājumi, kā arī turpmākās ekonomiskās…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Ministru kabinets  5.februārī apstiprināja Latvijas Republikas un Moldovas Republikas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (turpmāk – SVK) Latvijas puses pārstāvjus, nosakot, ka no Latvijas puses SVK vadīs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Šajās dienās Rīgā viesosies Moldovas Republikas amatpersonas, kā arī notiek Latvijas Republikas un Moldovas Republikas  SVK otrā sēde, kuru no Moldovas puses vada ekonomikas ministra vietnieks Oktavians Kalmiks (Octavian Calmic). Šodien, 6. februārī, plānota  D.Pavļuta un O.Kalmika divpusējā tikšanās, kā arī Latvijas – Moldovas SVK otrā sēde. Amatpersonu tikšanās laikā un sēdes ietvaros tiks pārrunāti abu valstu divpusējās sadarbības aktuālie jautājumi, kā arī turpmākās ekonomiskās sadarbības attīstības virzieni uzņēmējdarbības, lauksaimniecības, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, būvniecības, transporta, veselības aprūpes, reģionālās attīstības, vides aizsardzības, tūrisma, izglītības un zinātnes, kā arī citās perspektīvās jomās. Tāpat 6.februārī Ekonomikas ministrijas telpās notiks Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizēts Latvijas – Moldovas biznesa seminārs, kurā piedalīsies 20 Latvijas uzņēmēji, kas pārstāv ražošanas, enerģētikas, elektronikas, farmācijas, būvniecības un citas jomas, kā arī Moldovas delegācijas pārstāvji. Latvija vienmēr uzsvērusi interesi veicināt un pilnveidot ekonomiskās attiecības ar Moldovu. Tālāku Latvijas un Moldovas ekonomisko un tirdzniecības attiecību padziļināšanos pozitīvi ietekmēs Eiropas Savienības un Moldovas sarunas par Brīvās tirdzniecības zonas izveides noslēgšanu. Latvijas – Moldovas SVK otrā sēde norisinās tieši pirms  21.-22.februārī plānotās Latvijas Republikas Ministru prezidenta vizītes uz Moldovas Republiku. Ministru prezidentu vizītē pavadīs arī Latvijas uzņēmēju delegācija, pārstāvot mašīnbūves un metālapstrādes, elektronikas, elektromateriālu un elektroiekārtu ražošanas,  būvniecības un arhitektūras, pārtikas rūpniecības, farmācijas un citas nozares un tās ietvaros plānota Latvijas – Moldovas biznesa foruma norise. Papildinformācija par sadarbību ar Moldovas Republiku:
  • Latvijas ārējās tirdzniecības apjoms ar Moldovu 2012.gada 9 mēnešos bija 10,4 milj. EUR, kas ir par 2% mazāk kā tajā pašā periodā 2011.gadā. Tas ierindo Moldovu 61.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.
  • Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Moldovu sasniedza 6,7 milj. EUR, bet imports no Moldovas 3,6 milj. EUR.
  • Savukārt 2011.gadā Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Moldovu bija 11,8 milj. EUR, bet imports no Moldovas – 3,5 milj. EUR.
  • Nozīmīgākās Latvijas eksporta preču grupas uz Moldovu 2011. gadā un 2012.gada 9 mēnešos bija ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, pārtikas rūpniecības produkti, mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, plastmasas un izstrādājumi no tām; kaučuks un gumijas izstrādājumi, optiskās ierīces un aparāti.
  • Nozīmīgākās importa preču grupas no Moldovas 2011. gadā un 2012.gada 9 mēnešos bija pārtikas rūpniecības produkti, augu valsts produkti, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, plastmasas un izstrādājumi no tām, kaučuks un gumijas izstrādājumi, tauki un eļļas.
  • Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Moldova ierindojas 57. vietā ar kopējo investīciju apjomu 638,7 tūkst. LVL un 138 aktīviem uzņēmumiem.
Detalizētāk ar Latvijas Republikas pārstāvju grupas sastāvu Latvijas Republikas un Moldovas Republikas Starpvaldību komisijā ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē šeit.