0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAStājušies spēkā grozījumi maksājumu reģistrēšanas elektronisko iekārtu lietošanas kārtības noteikumos

Stājušies spēkā grozījumi maksājumu reģistrēšanas elektronisko iekārtu lietošanas kārtības noteikumos

Vēršam uzmanību, ka 1. decembrī stājušies spēkā Ministru kabineta 2018. gada 27. novembra noteikumi Nr 733 "Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumos Nr. 96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība". Finanšu ministrija, kas izstrādāja grozījumus, norāda, ka obligāta prasība ir kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietotājiem (turpmāk – lietotāji) pirms kases aparāta, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas reģistrēšanas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un lietošanas uzsākšanas slēgt rakstiskus līgumus ar apkalpojošiem dienestiem par apkalpošanu. Līgumā par apkalpošanu lietotājs…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Kases aparāti
Foto: I. Kubliņš, Plz.lv, Photoriga.com

Vēršam uzmanību, ka 1. decembrī stājušies spēkā Ministru kabineta 2018. gada 27. novembra noteikumi Nr 733 "Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumos Nr. 96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība".

Finanšu ministrija, kas izstrādāja grozījumus, norāda, ka obligāta prasība ir kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietotājiem (turpmāk – lietotāji) pirms kases aparāta, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas reģistrēšanas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un lietošanas uzsākšanas slēgt rakstiskus līgumus ar apkalpojošiem dienestiem par apkalpošanu. Līgumā par apkalpošanu lietotājs un apkalpojošais dienests savstarpēji vienojas par tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu, izbeigšanas kārtību un visu no līguma izrietošo saistību izpildi.

Visā kases aparāta, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas lietošanas laikā jābūt spēkā esošam līgumam par apkalpošanu.

Turpmāk tas pats attieksies arī uz specializētajām ierīcēm un iekārtām, piemēram, taksometru skaitītājiem.

Ar grozījumiem tiek precizēta paziņošanas kārtība par veiktajām darbībām ar elektroniskajām ierīcēm un iekārtām (uzstādīšana, uzstādīšana citā darbības vietā, lietošanas izbeigšana, lietošanas pārtraukšana).  Noteiktie paziņošanas termiņi – trīs darbdienas apkalpojošajam dienestam informācijas ievadīšanai VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā un trīs darbdienas lietotājam, lai apstiprinātu apkalpojošā dienesta sniegto informāciju, ir samērīgi termiņi, kuru laikā gan apkalpojošajam dienestam, gan lietotājam ir iespējams izpildīt šo paziņošanas pienākumu.

Ņemot vērā, ka elektronisko ierīču un iekārtu apkalpojošie dienesti un lietotāji informāciju par elektronisko ierīču un iekārtu reģistrāciju, lietošanas atsākšanu vai izslēgšanu no VID vienotās datubāzes (reģistra) iesniedz VID attālināti, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, ierakstu elektroniskās ierīces vai iekārtas tehniskajā pasē par veiktajām darbībām ar elektronisko ierīci vai iekārtu vairs nav nepieciešams apstiprināt ar VID amatpersonas veiktu atzīmi.

Noteikumi papildināti arī ar prasību,  ka atbilstības pārbaudes institūcija ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc nepieciešamo dokumentu saņemšanas brīža izsniedz apkalpojošajam dienestam atbilstības apliecinājumu par atbilstību nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām vai atteikumu izsniegt atbilstības apliecinājumu, kā arī nosūta to VID.

Kases sistēmām, kuru reģistrētajām programmām atbilstoši lietotāja saimnieciskās darbības specifikai ir nepieciešami regulāri uzlabojumi un atjauninājumi, katrai programmas versijai ir nepieciešams veikt atbilstības pārbaudi, un jaunā versija ir jāreģistrē VID. Ministru kabineta noteikumi papildināti ar 121.6 punktu, kurā noteikts, ja kases sistēmas lietotājs ir Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieks, kuram ir ieviesta nodokļu risku vadības sistēma, kases sistēmas programmas izmaiņu gadījumā apkalpojošais dienests programmas jauno versiju iesniedz atbilstības pārbaudes institūcijai atbilstības pārbaudei ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iepriekšējā atbilstības pārbaudes atzinuma saņemšanas.