0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSDarba aizsardzības likumā iekļaus administratīvo sodu regulējumu

Darba aizsardzības likumā iekļaus administratīvo sodu regulējumu

Saeimas sēdē 7. septembrī 1. lasījumā izskatīts likumprojekts “Grozījums Darba aizsardzības likumā”, kas paredz ieviest jaunu Darba aizsardzības likuma nodaļu - VI nodaļu, kurā būtu ietverts regulējums attiecībā uz administratīvo atbildību darba aizsardzības jomā un noteikta kompetentā iestāde, kurai piekritīga sodu piemērošana. Minētie grozījumi aizstās Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) attiecīgās normas. Šāds grozījums nepieciešams, lai nodrošinātu nozaru administratīvo pārkāpumu kodifikācijas ieviešanas sistēmu nozari regulējošos likumos. Likums jāskata vēl 2. un 3. lasījumā. Darba aizsardzības likuma jaunajā nodaļā tiek noteikta administratīvā atbildība darba aizsardzības jomā, kā arī sodi par pārkāpumiem, līdzīgi kā tas ir šobrīd LAPK Sevišķajā daļā. Turpmāk administratīvā…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Saeimas sēdē 7. septembrī 1. lasījumā izskatīts likumprojekts “Grozījums Darba aizsardzības likumā”, kas paredz ieviest jaunu Darba aizsardzības likuma nodaļu - VI nodaļu, kurā būtu ietverts regulējums attiecībā uz administratīvo atbildību darba aizsardzības jomā un noteikta kompetentā iestāde, kurai piekritīga sodu piemērošana. Minētie grozījumi aizstās Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) attiecīgās normas. Šāds grozījums nepieciešams, lai nodrošinātu nozaru administratīvo pārkāpumu kodifikācijas ieviešanas sistēmu nozari regulējošos likumos. Likums jāskata vēl 2. un 3. lasījumā.

Darba aizsardzības likuma jaunajā nodaļā tiek noteikta administratīvā atbildība darba aizsardzības jomā, kā arī sodi par pārkāpumiem, līdzīgi kā tas ir šobrīd LAPK Sevišķajā daļā. Turpmāk administratīvā atbildība tiek paredzēta ne tikai fiziskai vai juridiskai personai, bet arī tiesībspējīgai personālsabiedrībai.

Darba aizsardzības likuma VI nodaļā netiek ietverts šobrīd spēkā esošā LAPK 41.4 pirmajā daļā paredzētais administratīvā pārkāpuma sastāvs, kas paredz darba devēja atbildību par vispārīgu darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu.

Pants tika izslēgts, jo Valsts darba inspekcija, veicot uzņēmumu apsekojumus un konstatējot neatbilstības normatīvo aktu prasībām, izdod rīkojumu, kurā darba devējam tiek uzdots konkrētā laikā novērst konstatētos pārkāpumus. Attiecīgi neatbilstības tiek novērstas un mērķis - nodrošināt drošu un nodarbināto veselībai nekaitīgu darba vidi, tiks sasniegts efektīvāk.

Saeimā tiek izskatīts jauns likumprojekts “Administratīvo pārkāpumu procesa likums” (Nr.16/Lp12), kurā tiek paredzēts, ka naudas soda apmēru izsaka naudas soda vienībās.

Viena naudas soda vienība ir pieci eiro. Aicinām iepazīties ar jauno nodaļu un pievērst uzmanību soda apmēriem!

"VI nodaļa

Administratīvā atbildība darba aizsardzības jomā un kompetence sodu piemērošanā

  1. pants. Darba vides riska novērtējuma neveikšana vai darba aizsardzības pasākumu plāna neizstrādāšana

Par darba vides riska novērtējuma neveikšanu vai darba aizsardzības pasākumu plāna neizstrādāšanu vai tā neatbilstību darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasībām izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no četrpadsmit naudas soda vienībām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divdesmit astoņām naudas soda vienībām līdz divsimt divdesmit naudas soda vienībām. 

  1. pants. Nodarbināšana bez obligātās veselības pārbaudes

Par nodarbināšanu bez obligātās veselības pārbaudes, ja normatīvajos aktos tā paredzēta, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu darba devējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no četrpadsmit naudas soda vienībām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divdesmit astoņām naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants. Darbā notikuša nelaimes gadījuma neizmeklēšana

Par darbā notikuša nelaimes gadījuma neizmeklēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām vai slēpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no divdesmit astoņām naudas soda vienībām līdz simts naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants. Darbā notikuša nelaimes gadījuma neizmeklēšana, kura rezultātā nodarbinātajam radušies smagi veselības traucējumi vai iestājusies viņa nāve

Par tāda darbā notikuša nelaimes gadījuma neizmeklēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām vai slēpšanu, kura rezultātā nodarbinātajam radušies smagi veselības traucējumi vai iestājusies viņa nāve, uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no simts naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personāl­sabiedrībai – no četrsimt divdesmit naudas soda vienībām līdz astoņsimt sešdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants. Drošības zīmju nelietošana un to atbilstoša neizvietošana darba vidē

Par drošības zīmju nelietošanu un to atbilstošu neizvietošanu darba vidē, ja tas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai, uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants.Nodarbināto nenodrošināšana ar darbam nepiecie­ša­ma­jiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem

Par nodarbināto nenodrošināšanu ar darbam nepieciešamajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, ja tas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai, uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants. Neatbilstoša darba aprīkojuma lietošana vai drošības prasību neievērošana

Par darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasībām neatbilstoša darba aprīkojuma lietošanu vai drošības prasību neievērošanu, ja tas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai, uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. 

  1. pants. Nodarbināto neinstruēšana vai apmācības neveikšana jautājumos par nodarbinātā drošību un veselību darbā

Par nodarbināto neinstruēšanu vai apmācības neveikšanu jautājumos par nodarbinātā drošību un veselību darbā, ja tas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai, uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants. Citu darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšana, kas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai

Par darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, kas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai, izņemot šā likuma 33., 34., 35. un 36. pantā minētos pārkāpumus, uzliek naudas sodu darba devējam vai darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumu saņēmējam – fiziskajai personai vai amatpersonai no simts naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. 

  1. pants. Darba aizsardzības pakalpojumu sniegšana, pārkāpjot normatīvajos aktos kompetentiem speciālistiem un kompetentām institūcijām noteiktās prasības

Par darba aizsardzības pakalpojumu sniegšanu, pārkāpjot normatīvajos aktos kompetentiem speciālistiem un kompetentām institūcijām noteiktās prasības, izņemot šā likuma 39. pantā minētos pārkāpumus, vai par darba aizsardzības pakalpojumu sniegšanu bez kompetenta speciālista sertifikāta vai kompetentas institūcijas kvalitātes sistēmas sertifikāta uzliek naudas sodu fiziskajai personai no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, juridiskajai personai vai tiesībspējīgai personālsabiedrībai – no simt piecdesmit naudas soda vienībām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

  1. pants. Neatbilstoša darba vides iekšējā uzraudzība, sniedzot darba aizsardzības pakalpojumus

(1) Par darba aizsardzību regulējošiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu darba vides iekšējo uzraudzību, tai skaitā riska novērtēšanu, ko veicis kompetentais speciālists vai kompetentā institūcija, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu kompetentajam speciālistam no divdesmit astoņām naudas soda vienībām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, kompetentajai institūcijai – no septiņdesmit naudas soda vienībām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(2) Par darba aizsardzību regulējošiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu darba vides iekšējo uzraudzību, tai skaitā riska novērtēšanu, ko veicis kompetentais speciālists vai kompetentā institūcija, vai par normatīvajos aktos kompetentiem speciālistiem un kompetentām institūcijām noteikto prasību pārkāpšanu, kas rada tiešus draudus nodarbināto drošībai un veselībai, uzliek naudas sodu kompetentajam speciālistam no simts naudas soda vienībām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, kompetentajai institūcijai – no divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām līdz astoņsimt sešdesmit naudas soda vienībām. 

  1. pants. Kompetence sodu piemērošanā

Administratīvo pārkāpumu procesu par šā likuma 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38. un 39. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts darba inspekcija."