0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESGRĀMATVEDĪBAVai UIN aprēķināšanas vajadzībām 2018.gadā var samazināt nodokļa bāzi par norakstītajiem uzkrājumiem?

Vai UIN aprēķināšanas vajadzībām 2018.gadā var samazināt nodokļa bāzi par norakstītajiem uzkrājumiem?

Valsts ieņēmumu dienests sniedzis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistītā ar nodokļu reformas radītajām neskaidrībām. Jautājums: Vai uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām 2018.gadā var samazināt nodokļa bāzi par norakstītajiem uzkrājumiem? Atbilde: Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma pārejas noteikumu 17., 18 un 19.punkts nosaka uzkrājumu norakstīšanas kārtību nodokļa piemērošanas vajadzībām. Ar 2018. gada 1. janvāri uzkrājumus uzskaita dalīti no citiem uzkrājumiem. Minēto punktu nosacījumus nepiemēro uzkrājumiem nedrošajiem debitoru parādiem. Tādējādi nodokļa maksātājs ir tiesīgs samazināt ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo bāzi par uzkrājumiem, kuri izveidoti līdz 31.12.2017. un tiek samazināti, sākot ar 2018.gada 1.janvāri, ņemot…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
VID
Foto: I. Kubliņš, Plz.lv

Valsts ieņēmumu dienests sniedzis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistītā ar nodokļu reformas radītajām neskaidrībām.

Jautājums: Vai uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām 2018.gadā var samazināt nodokļa bāzi par norakstītajiem uzkrājumiem?

Atbilde: Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma pārejas noteikumu 17., 18 un 19.punkts nosaka uzkrājumu norakstīšanas kārtību nodokļa piemērošanas vajadzībām. Ar 2018. gada 1. janvāri uzkrājumus uzskaita dalīti no citiem uzkrājumiem.

Minēto punktu nosacījumus nepiemēro uzkrājumiem nedrošajiem debitoru parādiem.

Tādējādi nodokļa maksātājs ir tiesīgs samazināt ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo bāzi par uzkrājumiem, kuri izveidoti līdz 31.12.2017. un tiek samazināti, sākot ar 2018.gada 1.janvāri, ņemot vērā, ka ar nodokli apliekamo bāzi samazina par uzkrājumu summu, kas tiek reizināta ar koeficientu 0,75.

Savukārt, ja nodokļa maksātāja 2017. gadā izveidotie uzkrājumi pārsniedz 2016.gadā izveidoto uzkrājumu summu, tad par minēto uzkrājumu pārsnieguma summu var samazināt ar UIN apliekamajā bāzē iekļauto dividenžu summu tādā apmērā, kādā taksācijas periodā tiek samazināti minētie uzkrājumi.