0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES RAKSTIPašnodarbināta persona nomā dzīvokli no fiziskas personas

Pašnodarbināta persona nomā dzīvokli no fiziskas personas

Maija Grebenko, Mg.sci.oec., žurnāla Bilance galvenā redaktore

PNP SD nodrošināšanai vēlas nomāt telpas (dzīvokli) no fiziskas personas. No nomas maksas tiks ieturēts nodoklis — 10%. Kurš un kā maksā komunālos maksājumus? 1. Pašnodarbināta persona pārskaita dzīvokļa īpašniekam. 2. Vai atrunāt telpu nomas līgumā, ka komunālie pakalpojumi un telpu noma sastāda fiksētu maksu mēnesī, ietur 10% un maksā vienādu summu visu gadu? Atbilde Saskaņā ar IIN likuma 11. panta 12. daļu: Ja maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma (..), var nereģistrēties Valsts ieņēmumu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

E-BILANCE par 12 € / mēnesī



ABONĒT


Izmēģini 30 dienas tikai par 1€ vai pērc komplektu esošā abonementa papildināšanai

Jau ir E-BILANCE abonements?

Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Pašnodarbināta persona nomā dzīvokli no fiziskas personas
Foto: Max Vakhtbovych: https://www.pexels.com/photo/modern-kitchen-with-furniture-and-appliances-7533923/

PNP SD nodrošināšanai vēlas nomāt telpas (dzīvokli) no fiziskas personas. No nomas maksas tiks ieturēts nodoklis — 10%. Kurš un kā maksā komunālos maksājumus?

1. Pašnodarbināta persona pārskaita dzīvokļa īpašniekam.

2. Vai atrunāt telpu nomas līgumā, ka komunālie pakalpojumi un telpu noma sastāda fiksētu maksu mēnesī, ietur 10% un maksā vienādu summu visu gadu?

Atbilde

Maija Grebenko
Maija Grebenko, Mg.sci.oec.,
žurnāla Bilance galvenā redaktore. Foto: Aivars Siliņš

Saskaņā ar IIN likuma 11. panta 12. daļu:

Ja maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma (..), var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā maksātājs [iznomātājs] nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu.

Tātad iznomātājs paziņo VID par savām aktivitātēm, bet nekļūst par saimnieciskās darbības veicēju, un viņa pienākums ir uzskaitīt nomas ieņēmumus.

Saskaņā ar IIN likuma 17. panta 10. daļu:

No fiziskās personas ieņēmumiem [ko saņem iznomātājs], kurus viņam izmaksā komersanti, individuālie uzņēmumi (..) un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas [nomnieks], ja tie nav saistīti ar darba attiecībām un nav atbrīvoti no aplikšanas ar nodokli, ienākuma izmaksātājs [nomnieks] ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam. 

Pie šādiem ienākumiem pieder:

7) ieņēmumi (..) no saimnieciskās darbības, ko veic fiziskā persona, kura nav reģistrējusi saimniecisko darbību (..) [bet paziņojusi VID par SD].

Tātad pašnodarbinātā persona, kas nomās iznomātāja dzīvokli, ne tikai ieturēs un samaksās nodokli, bet arī sniegs VID paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām līdz nākamā pēc izmaksas mēneša 15. datumam (ieņēmumu kods 1006).

Par komunālo maksājumu maksāšanas kārtību jāvienojas darījuma pusēm. Uzskatām, ka jautājums pēc būtības ir nevis par to, "kurš un kā maksās", bet vai kādai no darījumā iesaistītajām pusēm rodas pienākums maksāt nodokli.

Ja pašnodarbinātā persona komunālos maksājumus regulāri pārskaitīs dzīvokļa īpašniekam, šīs summas viennozīmīgi tiks uzskatītas par iznomātāja ieņēmumiem, no kuriem būs jāmaksā nodoklis, pirms izlieto šos līdzekļus jebkādiem mērķiem. Pirmkārt, tāpēc ka rēķini par komunālajiem pakalpojumiem ir izrakstīti uz dzīvokļa īpašnieka vārda. Tātad iznomātājam pašam tie ir jāapmaksā, turklāt ar saviem līdzekļiem, nevis ar svešas personas (nomnieka) līdzekļiem.

Domājams, ka drošāk būtu maksāt lielāku nomas maksu, lai iznomātājam pietiktu arī komunālo rēķinu apmaksai.

Publicēts žurnāla “Bilance” 2022. gada marta (483.) numurā.