0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BRĪVBRĪDISGruzija ir vīnogulāju un vīndarīšanas dzimtene

Gruzija ir vīnogulāju un vīndarīšanas dzimtene

“Nekur citur nedzēra labāko vīnu un tādos daudzumos kā Gruzijā.” Žans Šardēns (1672. g.)

Kopš 6. gadu tūkstoša pirms mūsu ēras līdz pat šai dienai Gruzija ir slavena ar savu unikālo vīna darīšanas tehnoloģiju. Kā smejas paši gruzīni, zināšanas par vīnogām un vīna darīšanas mākslu rit viņu asinīs. Gruzijā sastopamas vairāk nekā 450 vīnogu šķirnes, no kurām 62 ir iekļautas standarta sortimentā, 29 paredzētas vīna ražošanai un 9 pieskaitāmas galda šķirnēm. Izņemot nelielu vīna interesentu grupu, vēl tikai pirms 15 gadiem daudzi pat nebija dzirdējuši par tādām brīnišķīgām šķirnēm kā ‘Kisi, Khikhvi, Otskhanuri saperi, Rozā rkatsiteli, Melnā rkatsiteli, Mtsvane, Gvinis tetra, Budešuri, Sakmiela, Džani’ un citām. Šīs šķirnes nelielā skaitā tika saglabātas galvenokārt kolekcionāru vīna dārzos.

Vīna darīšana kvevri (māla krūka ar tilpumu līdz pat 10 tonnām) piešķir tam pārsteidzoši piesātinātu, ne ar ko nesalīdzināmu, bagātīgu garšu un aromātu.

Kvevri līdz kaklam tiek pilnībā ierakta zemē, tā uzturot nemainīgu temperatūru visu cauru gadu un veicinot vienmērīgu fermentācijas procesu.

Pēc gruzīnu tehnoloģijas darināts vīns ir sauss. 2013. gadā senākā gruzīnu tradicionālā vīna raudzēšanas metode lielajās māla krūkās kvevri tika iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Pazīstamais gruzīnu rakstnieks Aka Morčiladze savā grāmatā “Venēras sapnis” par vīnu raksta tā:

Es ticu, ka, ja nebūtu vīna, nebūtu arī Gruzijas, ja kaut kas arī balsta Gruziju, tad vīns ir viena no šīm lietām. Smejies – dzer, raudi – dzer, dzer rīta agrumā un pēc pusnakts, vīns vieno un šķir, vīns apslēpj skumjas un rosina aktieriski izpausties, vīns remdē sirdzēja ciešanas un palīdz sakārtot domas. Lielākais brīnums Gruzijā ir no kvevri krūkas izlavījies vīna aromāts. Mūsu valstī nav nekā labāka, nekā patiesāka, nekā senāka un pārlaicīgāka. Vīns ir nemirstīgs, un no tā neviens neatsakās! Vīns ir mūžīgs, un tajā iespējams atrast visu pasauli!”

Vēl viena neatņemama gruzīnu tradīciju sastāvdaļa ir supra –  gruzīnu mielasts. Supra ir svarīga Gruzijas sociālās kultūras sastāvdaļa – tā ir tradīcija, kas apvieno bagātīgu maltīti ar nacionālās virtuves ēdieniem un vīniem, tostiem, polifoniskiem dziedājumiem, ugunīgām dejām, jokiem un vispārēju jautrību. Mielasts ir pārbagāts ar nacionālajiem gruzīnu ēdieniem. Mēdz teikt, ka gruzīnu ēdiens ir dievu ēdiens. Šādu ēdienu un dzērienu pārpilnību neatrast nekur citur pasaulē. Ir neiespējami atteikties no vēlmes pagaršot pilnīgi visu, kas likts uz šķīvja!

Stāstu gribētos pabeigt ar lieliskā franču ceļotāja Žana Šardēna iespaidiem par Gruziju:

“Gruzīni plašajos austrumos un, varētu teikt, visā pasaulē ir tauta ar brīnišķīgu iedabu. Šajā valstī es nesastapu nevienu neglītu cilvēku – vīrieši vai sievietes, tiem visiem bija eņģeļu sejas. Lielāko daļu sieviešu daba ir apveltījusi ar tādu eleganci, kādu nekur citur neatrast. Viņās ir neiespējami neiemīlēties no pirmā acu uzmetiena! Daiļākas sejas un stāvus nav pat iespējams uzzīmēt; tās ir slaidas, graciozas, ar plastisku ķermeni un pārsteidzoši smalku augumu.

Gruzija ir auglīga valsts. Dzīvot šeit iespējams labi un lēti. Nekur citur pasaulē neatrast garšīgāku maizi. Te sastopams daudzveidīgs izcilu augļu klāsts. Nevienā citā Eiropas valstī nenogatavojas sulīgāki āboli un bumbieri. Šeit ganās daudz izcilu šķirņu liellopu, medījums ir bagātīgs un daudzveidīgs, tāpat arī putni. Mežacūkas pieejamas lielā skaitā – jāsaka, ka labāku gaļu par šo neatrast! Netālu esošā Kaspijas jūra un tajā ieplūstošā Kuras upe bagātīgi apgādā Gruziju ar zivīm un saldūdeni, un pārliecinoši var apgalvot, ka nevienā citā pasaules valstī jebkurā gadalaikā cilvēkam nebūtu iespējams ēst un dzert labāk kā šeit!” rakstīja Žans Šardēns.

Mēs aicinām jūs apmeklēt draudzīgo un viesmīlīgo Gruziju! Kā vēsta gruzīņu tradīcija, viesis ir no Dieva!

Piepildīsim glāzes un uzsauksim tostu pasaulei! Gaumardžos!

Raksts tapis sadarbībā ar ceļojumu aģentūras Brother’s Travel Georgia pārstāvniecību Latvijā.     

Kontaktinformācija: Aiva Vīksna, tālr.: 29213550; e-pasts: [email protected]

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
“Nekur citur nedzēra labāko vīnu un tādos daudzumos kā Gruzijā.” Žans Šardēns (1672. g.)

Kopš 6. gadu tūkstoša pirms mūsu ēras līdz pat šai dienai Gruzija ir slavena ar savu unikālo vīna darīšanas tehnoloģiju. Kā smejas paši gruzīni, zināšanas par vīnogām un vīna darīšanas mākslu rit viņu asinīs. Gruzijā sastopamas vairāk nekā 450 vīnogu šķirnes, no kurām 62 ir iekļautas standarta sortimentā, 29 paredzētas vīna ražošanai un 9 pieskaitāmas galda šķirnēm. Izņemot nelielu vīna interesentu grupu, vēl tikai pirms 15 gadiem daudzi pat nebija dzirdējuši par tādām brīnišķīgām šķirnēm kā ‘Kisi, Khikhvi, Otskhanuri saperi, Rozā rkatsiteli, Melnā rkatsiteli, Mtsvane, Gvinis tetra, Budešuri, Sakmiela, Džani’ un citām. Šīs šķirnes nelielā skaitā tika saglabātas galvenokārt kolekcionāru vīna dārzos.

Vīna darīšana kvevri (māla krūka ar tilpumu līdz pat 10 tonnām) piešķir tam pārsteidzoši piesātinātu, ne ar ko nesalīdzināmu, bagātīgu garšu un aromātu.
Kvevri līdz kaklam tiek pilnībā ierakta zemē, tā uzturot nemainīgu temperatūru visu cauru gadu un veicinot vienmērīgu fermentācijas procesu.
Pēc gruzīnu tehnoloģijas darināts vīns ir sauss. 2013. gadā senākā gruzīnu tradicionālā vīna raudzēšanas metode lielajās māla krūkās kvevri tika iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Pazīstamais gruzīnu rakstnieks Aka Morčiladze savā grāmatā “Venēras sapnis” par vīnu raksta tā:

Es ticu, ka, ja nebūtu vīna, nebūtu arī Gruzijas, ja kaut kas arī balsta Gruziju, tad vīns ir viena no šīm lietām. Smejies - dzer, raudi - dzer, dzer rīta agrumā un pēc pusnakts, vīns vieno un šķir, vīns apslēpj skumjas un rosina aktieriski izpausties, vīns remdē sirdzēja ciešanas un palīdz sakārtot domas. Lielākais brīnums Gruzijā ir no kvevri krūkas izlavījies vīna aromāts. Mūsu valstī nav nekā labāka, nekā patiesāka, nekā senāka un pārlaicīgāka. Vīns ir nemirstīgs, un no tā neviens neatsakās! Vīns ir mūžīgs, un tajā iespējams atrast visu pasauli!”

Vēl viena neatņemama gruzīnu tradīciju sastāvdaļa ir supra -  gruzīnu mielasts. Supra ir svarīga Gruzijas sociālās kultūras sastāvdaļa - tā ir tradīcija, kas apvieno bagātīgu maltīti ar nacionālās virtuves ēdieniem un vīniem, tostiem, polifoniskiem dziedājumiem, ugunīgām dejām, jokiem un vispārēju jautrību. Mielasts ir pārbagāts ar nacionālajiem gruzīnu ēdieniem. Mēdz teikt, ka gruzīnu ēdiens ir dievu ēdiens. Šādu ēdienu un dzērienu pārpilnību neatrast nekur citur pasaulē. Ir neiespējami atteikties no vēlmes pagaršot pilnīgi visu, kas likts uz šķīvja!

Stāstu gribētos pabeigt ar lieliskā franču ceļotāja Žana Šardēna iespaidiem par Gruziju:

“Gruzīni plašajos austrumos un, varētu teikt, visā pasaulē ir tauta ar brīnišķīgu iedabu. Šajā valstī es nesastapu nevienu neglītu cilvēku - vīrieši vai sievietes, tiem visiem bija eņģeļu sejas. Lielāko daļu sieviešu daba ir apveltījusi ar tādu eleganci, kādu nekur citur neatrast. Viņās ir neiespējami neiemīlēties no pirmā acu uzmetiena! Daiļākas sejas un stāvus nav pat iespējams uzzīmēt; tās ir slaidas, graciozas, ar plastisku ķermeni un pārsteidzoši smalku augumu.

Gruzija ir auglīga valsts. Dzīvot šeit iespējams labi un lēti. Nekur citur pasaulē neatrast garšīgāku maizi. Te sastopams daudzveidīgs izcilu augļu klāsts. Nevienā citā Eiropas valstī nenogatavojas sulīgāki āboli un bumbieri. Šeit ganās daudz izcilu šķirņu liellopu, medījums ir bagātīgs un daudzveidīgs, tāpat arī putni. Mežacūkas pieejamas lielā skaitā - jāsaka, ka labāku gaļu par šo neatrast! Netālu esošā Kaspijas jūra un tajā ieplūstošā Kuras upe bagātīgi apgādā Gruziju ar zivīm un saldūdeni, un pārliecinoši var apgalvot, ka nevienā citā pasaules valstī jebkurā gadalaikā cilvēkam nebūtu iespējams ēst un dzert labāk kā šeit!” rakstīja Žans Šardēns.

Mēs aicinām jūs apmeklēt draudzīgo un viesmīlīgo Gruziju! Kā vēsta gruzīņu tradīcija, viesis ir no Dieva!

Piepildīsim glāzes un uzsauksim tostu pasaulei! Gaumardžos!

Raksts tapis sadarbībā ar ceļojumu aģentūras Brother’s Travel Georgia pārstāvniecību Latvijā.     

Kontaktinformācija: Aiva Vīksna, tālr.: 29213550; e-pasts: [email protected]