0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSSOCIĀLĀ AIZSARDZĪBALabklājības ministrija rosina ierobežot darbinieka slimības dienu apmaksu

Labklājības ministrija rosina ierobežot darbinieka slimības dienu apmaksu

Lai samazinātu sociālā budžeta izdevumus, Labklājības ministrija (LM) rosina darbiniekam nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām, nevis tikai pirmo dienu, kā tas ir šobrīd. LM rosina noteikt, ka darba devējs slimības naudu izmaksā par laika periodu no 4. līdz 11.darbnespējas dienai, taču ne mazāk kā 75% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas par 4. un 5. darbnespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas par laiku no 6. līdz 11.darbnespējas dienai. Savukārt VSAA slimības pabalstu būtu jāmaksā no 12.darbnespējas kalendāra dienas, līdz persona atgūst darbspējas, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, ja darba…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Lai samazinātu sociālā budžeta izdevumus, Labklājības ministrija (LM) rosina darbiniekam nemaksāt slimības naudu par pirmajām trim slimošanas dienām, nevis tikai pirmo dienu, kā tas ir šobrīd.

LM rosina noteikt, ka darba devējs slimības naudu izmaksā par laika periodu no 4. līdz 11.darbnespējas dienai, taču ne mazāk kā 75% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas par 4. un 5. darbnespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas par laiku no 6. līdz 11.darbnespējas dienai.

Savukārt VSAA slimības pabalstu būtu jāmaksā no 12.darbnespējas kalendāra dienas, līdz persona atgūst darbspējas, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, ja darba nespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāku par 52 nedēļām triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Vienlaicīgi ministrija piedāvā, ka darba ņēmējs var neierasties darbā trīs dienas gadā, informējot par to darba devēju. Šīs dienas darbinieks var izmantot vienā reizē vai pa daļām. Savstarpēji vienojoties, darba devējs šīs dienas var apmaksāt vai neapmaksāt. Šajā laikā slimības lapa nebūtu nepieciešama.

Kritiku Labklājības ministrijas priekšlikumiem paudušas gan arodbiedrības, gan arī Latvijas personāla vadīšanas asociācija (LPVA).

LPVA uzsver, ka jau šobrīd daudzi sociāli atbildīgi Latvijas darba devēji, saskaņā ar koplīgumu vai iekšējiem kārtības noteikumiem, apmaksā saviem darbiniekiem slimības naudu sākot no pirmās darba dienas, vai pat darbinieka īslaicīgas saslimšanas gadījumā, neprasa darba nespējas lapas noformēšanu. Priekšlikumu ieviešanas gadījumā visiem šiem darba devējiem izmaksas tikai palielināsies.

LPVA valdes priekšsēdētāja Eva Selga uzskata, ka ieviešot iespēju darbiniekam neierasties darbā bez iemesla trīs dienas, jāapzinās, ka šādu iespēju izmantos praktiski visi darbinieki, tādējādi radot papildus slogu darba devējiem, kuriem būs jāmeklē darbinieka aizvietotājs. Tāpat, ja darba devējs neapmaksās minētās trīs darba dienas, darbinieks finansiālu apsvērumu dēļ var būt spiests iet uz darbu, arī jūtoties nevesels. Savukārt tas atspoguļosies uz darbinieka ienākumiem un produktivitāti, kā arī var atstāt negatīvu ietekmi arī uz kolēģu veselību. Papildus darba devējiem būs nepieciešams veikt šo 3 dienu izmantošanas uzskaiti visiem darbiniekiem, lai nodrošinātu likuma ievērošanu, taisnīgumu un vienlīdzību, kas radīs papildus darba slogu no sistēmas administrēšanas viedokļa.