0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES RAKSTIApgādnieka zaudējuma pensija un bērna darbs vasarā

Apgādnieka zaudējuma pensija un bērna darbs vasarā

Maija Grebenko, Mg.sci.oec., žurnāla Bilance galvenā redaktore

Bērns saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, bet vasarā viņš strādās.
Vai par šiem mēnešiem (VI – VIII) bērnam tiks maksāta pensija?

Atbilde

Maija Grebenko
Maija Grebenko, Mg.sci.oec.,
žurnāla Bilance galvenā redaktore. Foto: Aivars Siliņš

Apgādnieka zaudējuma pensiju var saņemt vienlaikus ar darbā gūtajiem ienākumiem. Līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai strādājoša persona nezaudē tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju. Bet, ja bērns ir vecākas par 18 gadiem, apgādnieka zaudējuma pensiju ir tiesības saņemt, ja viņš mācās vidējās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē vai studē augstskolā pilna laika klātienē un nav vecākas par 24 gadiem. Šajā gadījumā arī vecāki nezaudē tiesības uz atvieglojumu par apgādājamo personu.

Jāņem vērā, ka pensijai tiek piemērots īpašs neapliekamais minimums (2020. gadā — 300 eiro, bet 2021. gadā — 330 eiro). Tas nozīmē, ka pārsnieguma summai tiks piemērots ienākuma nodoklis (IIN) pēc 20% likmes. Savukārt, ja pensijas summa ir mazāka par neapliekamo minimumu, proti, pensijai nav iespējams piemērot pilnu minimuma summu, tad neizmantotā minimuma daļa tiks pārcelta uz darbā gūto ienākumu. Citiem vārdiem, tiks samazināts ienākums no darba (parasto minimumu šajā situācijā nepiemēro), kā rezultātā veidosies IIN pārmaksa, kuru strādājošais bērns varēs saņemt, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākuma deklarāciju.

Publicēts žurnāla “Bilance” 2020. gada jūnija (462.) numurā.

Atbildes uz citiem jautājumiem lasiet portāla sadaļā: JAUTĀJUMI UN ATBILDES

ABONĒT PORTĀLU

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Bērns saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, bet vasarā viņš strādās. Vai par šiem mēnešiem (VI – VIII) bērnam tiks maksāta pensija?

Atbilde

Maija Grebenko
Maija Grebenko, Mg.sci.oec.,
žurnāla Bilance galvenā redaktore. Foto: Aivars Siliņš
Apgādnieka zaudējuma pensiju var saņemt vienlaikus ar darbā gūtajiem ienākumiem. Līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai strādājoša persona nezaudē tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju. Bet, ja bērns ir vecākas par 18 gadiem, apgādnieka zaudējuma pensiju ir tiesības saņemt, ja viņš mācās vidējās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē vai studē augstskolā pilna laika klātienē un nav vecākas par 24 gadiem. Šajā gadījumā arī vecāki nezaudē tiesības uz atvieglojumu par apgādājamo personu. Jāņem vērā, ka pensijai tiek piemērots īpašs neapliekamais minimums (2020. gadā — 300 eiro, bet 2021. gadā — 330 eiro). Tas nozīmē, ka pārsnieguma summai tiks piemērots ienākuma nodoklis (IIN) pēc 20% likmes. Savukārt, ja pensijas summa ir mazāka par neapliekamo minimumu, proti, pensijai nav iespējams piemērot pilnu minimuma summu, tad neizmantotā minimuma daļa tiks pārcelta uz darbā gūto ienākumu. Citiem vārdiem, tiks samazināts ienākums no darba (parasto minimumu šajā situācijā nepiemēro), kā rezultātā veidosies IIN pārmaksa, kuru strādājošais bērns varēs saņemt, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākuma deklarāciju. Publicēts žurnāla “Bilance” 2020. gada jūnija (462.) numurā. Atbildes uz citiem jautājumiem lasiet portāla sadaļā: JAUTĀJUMI UN ATBILDES ABONĒT PORTĀLU