0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES RAKSTIKļūdas labojums gada pārskatā

Kļūdas labojums gada pārskatā

Ilvija Ozoliņa, Mg.sci.oec., nodokļu konsultante, sertificēta praktizējoša grāmatvede ar divdesmit gadu pieredzi

Kādi attaisnojuma dokumenti jāsagatavo, ja tika konstatēts, ka programma nepareizi aprēķina pamatlīdzekļa nolietojumu, pieņemsim, no 2018. gada? Programmā derīgās lietošanas laiks ir ievadīts 5 gadi, bet pārbaudot konstatēts, ka nolietojums tiek rēķināts, it kā pamatlīdzekļa derīgās lietošanas laiks būtu 90 gadi, bet reāli vajadzētu būt 30 gadi, jo derīgās lietošanas laiks jau no paša sākuma nebija korekti noteikts.  Atbilde Izvērtējot jautājumā izklāstīto situāciju, kurā nav doti konkrēti skaitļi, un pieņemot, ka konstatētā kļūda uzņēmumam dod…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

E-BILANCE par 12 € / mēnesī



ABONĒT


Izmēģini 30 dienas tikai par 1€ vai pērc komplektu esošā abonementa papildināšanai

Jau ir E-BILANCE abonements?

Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Kļūdas labojums gada pārskatā
Foto: © deagreez – stock.adobe.com

Kādi attaisnojuma dokumenti jāsagatavo, ja tika konstatēts, ka programma nepareizi aprēķina pamatlīdzekļa nolietojumu, pieņemsim, no 2018. gada? Programmā derīgās lietošanas laiks ir ievadīts 5 gadi, bet pārbaudot konstatēts, ka nolietojums tiek rēķināts, it kā pamatlīdzekļa derīgās lietošanas laiks būtu 90 gadi, bet reāli vajadzētu būt 30 gadi, jo derīgās lietošanas laiks jau no paša sākuma nebija korekti noteikts. 

Atbilde

Ilvija Ozoliņa, Mg.sci.oec., nodokļu konsultante, sertificēta praktizējoša grāmatvede ar divdesmit gadu pieredzi
Ilvija Ozoliņa, Mg.sci.oec.,
nodokļu konsultante, sertificēta praktizējoša grāmatvede ar divdesmit gadu pieredzi
Foto: Aivars Siliņš

Izvērtējot jautājumā izklāstīto situāciju, kurā nav doti konkrēti skaitļi, un pieņemot, ka konstatētā kļūda uzņēmumam dod būtisku ietekmi uz iepriekšējo periodu finanšu rezultātu, sniegšu aprakstu, kā iegrāmatot uzskaitē un finanšu pārskatā atspoguļot iepriekšējo periodu būtisku kļūdu.

Ja nolietojums tika rēķināts un iegrāmatots par krietni lielāku derīgās lietošanas laiku, nekā faktiski vajadzēja, tas nozīmē, ka izmaksās tika iegrāmatots mazāks nolietojums, nekā patiesībā vajadzēja. Līdz ar to attiecīgā pārskata perioda finanšu rezultāts — peļņa bija lielāka nekā faktiski. 

Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums neparedz iespēju uzņēmumiem precizēt jau iesniegtos gada pārskatus, līdz ar to, ja konstatēta būtiska kļūda par kādu no iepriekšējiem pārskata periodiem, tā ir jālabo nākamajā iesniedzamajā gada pārskatā, labojot posteņu atlikumus bilancē pārskata gada sākumā. Atrasto būtisko kļūdu gadījumā jaunā gada pārskata sākumā tiks ierakstīti aktualizētie skaitļi (EDS ir tehniska iespēja to izdarīt). Šī nesakritība noteikti izsmeļoši, detalizēti jāpamato gada pārskata pielikumā.

Lai uzskatāmāk un saprotamāk sniegtu atbildi, sniegšu piemēru situācijas izklāstam.

Piemērs

2023. gadā pirms 2022. gada pārskata iesniegšanas tiek atklāta būtiska kļūda 2021. gadā — nepareizi aprēķinot pamatlīdzekļu nolietojumu, izmaksās netika iekļauti 5000 eiro un attiecīgi pamatlīdzekļu atlikusī vērtība bija lielāka par 5000 eiro.  Pamatojoties uz veiktajiem aprēķiniem, tiek sagatavots iekšējs attaisnojuma dokuments — grāmatvedības izziņa, uz kuras pamata uzskaitē tiek veikti grāmatojumi:  1. 2022. gadā, iekārtojot atsevišķu izmaksu kontu, tiek iegrāmatota konstatētā iepriekšējo periodu kļūda:
D75xx «Iepriekšējo periodu kļūdas» 5000
K1290 «Pamatlīdzekļu uzkrātais nolietojums» 5000
2. Tā kā šie 5000 eiro nav 2022. gada izdevumi, tad tie ir jāizslēdz no 2022. gada peļņas vai zaudējumu aprēķina, tāpēc 2022. gadā tiek veikts grāmatojums:
D 3420 «Iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa» 5000
K 3410 «Pārskata gada peļņa vai zaudējumi» 5000

Sagatavojot 2022. gada pārskata bilanci, koriģē kļūdas ietekmētos aktīva un pasīva posteņu atlikumus pārskata gada sākumā. Finanšu pārskata pielikumā (mikrosabiedrībai — bilances piezīmēs) sniedz detalizētu skaidrojumu par būtiskās kļūdas veidu (piemēram, matemātiska kļūda, grāmatvedības politikas kļūda, kļūdaina faktu interpretācija vai neuzmanības kļūda), atspoguļo korekciju summas 2021. gada attiecīgajos posteņos, labojumu summu, kas attiecas uz iepriekšējo gadu peļņu.

Publicēts žurnāla “Bilance” 2023. gada janvāra (493.) numurā.