0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

VISI RAKSTILDDK: OIK reformas rezultātā jāsamazina elektrības izmaksas

LDDK: OIK reformas rezultātā jāsamazina elektrības izmaksas

Ministru kabineta komitejas sēdē 13. augustā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens iesniedza darba grupas ziņojumu "Par risinājumiem obligātā iepirkuma mehānisma atcelšanai un ilgtspējīgai atjaunojamās enerģijas ražošanai". Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) norāda, ka ir ieguldīts liels darbs šī jautājuma izpētē un analīzē, tomēr ziņojums vietām nesniedz skaidru un patiesu priekšstatu par obligātā iepirkuma ieviešanu, tā patiesajām izmaksām un iespējamiem risinājumiem, lai samazinātu elektroenerģijas cenu gala patērētājiem. Šobrīd elektroenerģijas cenu dēļ Latvijas uzņēmēji nav konkurētspējīgi, salīdzinot ar Igaunijas, Lietuvas un citu kaimiņvalstu darba devējiem. Tā rezultātā Latvijā ir tikušas ierobežotas investīcijas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Vēja ģeneratori. Foto: I. Kubliņš, Plz.lv, PhotoRiga.com

Ministru kabineta komitejas sēdē 13. augustā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens iesniedza darba grupas ziņojumu "Par risinājumiem obligātā iepirkuma mehānisma atcelšanai un ilgtspējīgai atjaunojamās enerģijas ražošanai". Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) norāda, ka ir ieguldīts liels darbs šī jautājuma izpētē un analīzē, tomēr ziņojums vietām nesniedz skaidru un patiesu priekšstatu par obligātā iepirkuma ieviešanu, tā patiesajām izmaksām un iespējamiem risinājumiem, lai samazinātu elektroenerģijas cenu gala patērētājiem.

Šobrīd elektroenerģijas cenu dēļ Latvijas uzņēmēji nav konkurētspējīgi, salīdzinot ar Igaunijas, Lietuvas un citu kaimiņvalstu darba devējiem. Tā rezultātā Latvijā ir tikušas ierobežotas investīcijas un attīstība, kas negatīvi ietekmē gan darba vietu veidošanos, gan atalgojuma pieaugumu. Latvijas iedzīvotājiem un tautsaimniecībai būtu svarīgi nodrošināt tādas elektroenerģijas gala cenas, kas būtu konkurētspējīgas Baltijas valstu vidū. Tāpēc OIK reformas rezultātā būtu jāpanāk reāls elektroenerģijas izmaksu samazinājums visiem patērētājiem.

"LDDK konceptuāli iebilst, ka 2021. gadā tiktu ieviesta zaļo sertifikātu sistēma, jo šāds modelis nerisina samilzušo problēmu pēc būtības. Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanas vietā tiek plānota dekorāciju maiņa ar daļēju maksājumu sloga samazinājumu iedzīvotājiem un uzņēmumiem," uzsver LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

LDDK ieskatā jānosaka, ka jau tuvākajā nākotnē OIK maksājumu slogs elektroenerģijas patērētājiem jāsamazina līdz 90 milj. EUR/gadā, tai skaitā apstrādes rūpniecības nozarei - 10 milj. EUR/gadā. Savukārt ilgākā laika posmā "zaļās enerģijas" jautājumi ir jārisina, attīstot efektīvākas tehnoloģijas, kas nodrošinātu enerģijas ražošanu bez papildu subsīdijām un varētu darboties tirgus apstākļos.

Elektroenerģijas cena turpmāk vairs nedrīkst kavēt tautsaimniecības attīstību, uzskata LDDK.