0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES RAKSTIKā mainīts likums "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" pandēmija ietekmē

Kā mainīts likums “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” pandēmija ietekmē

Maija Grebenko, Mg.sci.oec., žurnāla Bilance galvenā redaktore

Ārkārtējā situācija, kas Latvijā iestājās martā, veicināja ne vien vairāku normatīvo aktu steidzamus grozījumus, bet arī šo grozījumu atkārtotu precizēšanu un paplašināšanu. 2020. gada 22. martā stājās spēkā likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" (turpmāk — likums) pārejas noteikumu papildināšana ar 41. un 42. punktu, kuros bija noteikta darbnespējas (B) lapas apmaksas kārtība, ja lapa izsniegta sakarā ar saslimšanu ar Covid–19 vai atrašanos karantīnā. Ja šāda lapa izsniegta, sākot ar 22. martu, tās apmaksu veiks Valsts sociālās apdrošināšanas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

E-BILANCE par 12 € / mēnesī



ABONĒT


Izmēģini 30 dienas tikai par 1€ vai pērc komplektu esošā abonementa papildināšanai

Jau ir E-BILANCE abonements?

Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Kā mainīts likums "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" pandēmija ietekmē
Foto: © Nelly Kovalchuk – stock.adobe.com
Maija Grebenko
Maija Grebenko, Mg.sci.oec., žurnāla Bilance galvenā redaktore Foto: Aivars Siliņš

Ārkārtējā situācija, kas Latvijā iestājās martā, veicināja ne vien vairāku normatīvo aktu steidzamus grozījumus, bet arī šo grozījumu atkārtotu precizēšanu un paplašināšanu.

2020. gada 22. martā stājās spēkā likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" (turpmāk — likums) pārejas noteikumu papildināšana ar 41. un 42. punktu, kuros bija noteikta darbnespējas (B) lapas apmaksas kārtība, ja lapa izsniegta sakarā ar saslimšanu ar Covid–19 vai atrašanos karantīnā. Ja šāda lapa izsniegta, sākot ar 22. martu, tās apmaksu veiks Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no darbnespējas otrās dienas 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Sākotnēji bija noteikts slimības apmaksas periods līdz 2020. gada 30. jūnijam. 

Ja darba ņēmējam darbnespēja sakarā ar saslimšanu ar Covid–19 vai atrašanos karantīnā iestājās līdz 2020. gada 21. martam un tā nepārtraukti turpinās pēc 2020. gada 22. marta, slimības naudu par pārejošu darbnespēju (lapa A) izmaksā darba devējs līdz 10. darbnespējas dienai. Ja darbnespēja turpinās, tiks izsniegta B lapa, kuru kā parasti apmaksās VSAA.

2020. gada 5. aprīlī stājās spēkā nākamie likuma grozījumi, papildinot pārejas noteikumus ar 43. un 44. punktu. Šo punktu pievienošana saistīta ar reālu dzīves gadījumu.

Pirms ārkārtējās situācijas personai bija piešķirts vecāku pabalsts (līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam), un šis periods beidzas Covid–19 ārkārtējā periodā, bet minētās personas darba devējs nenodarbina darbiniekus vai iestājusies dīkstāve, tātad nav iespējams gūt ienākumus. Šādā gadījumā var pieprasīt piešķirtā vecāku pabalsta turpinājuma izmaksu pēc tam, kad bērns sasniedzis viena gada vai pusotra gada vecumu. Vecāku pabalsta turpinājumu var izmaksāt par periodu no 2020. gada 12. marta līdz dienai, kad persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā līdz izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām. Par šo periodu vecāku pabalsta turpinājums tiek izmaksāts iepriekš piešķirtā vecāku pabalsta apmērā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksās, ja personai ir piešķirts dīkstāves pabalsts. Tomēr šajā periodā par personu netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tas nozīmē, ka netiek uzkrāts apdrošināšanas stāžs, kas potenciāli nākotnē var ietekmēt personas sociālās garantijas, piešķirot pensiju vai indeksējot to. Piemēram, vecuma pensijas piešķiršanai tuvākajā laikā būs nepieciešams apdrošināšanas stāžs, ne mazāks ar 20 gadiem (patlaban — 15 gadu), savukārt, indeksējot pensijas (1. oktobrī), no stāža ir atkarīgs indeksa apmērs. Iespējams, pietrūks dažu dienu.

2020. gada 16. maijā stājies spēkā kārtējais grozījums likumā, kas paredz precizēt darbnespējas lapas apmaksu, ja tā izsniegta sakarā ar saslimšanu ar Covid–19 vai atrašanos karantīnā: iepriekš bija paredzēts termiņš līdz 2020. gada 30. jūnijam, bet būs līdz 2020. gada 31. decembrim (41. punkts).

Termiņš "līdz 2020. gada 31. decembrim" noteikts kā pagaidu laikposms, kurā, izvērtējot Covid–19 tālāko attīstību un radītās sekas, tiks lemts par nepieciešamību likumprojektā noteikto termiņu pagarināt.

Vienlaikus ir papildināti pārejas noteikumi ar 45. punktu, kas ļaus atcelt ierobežojumu darbnespējas periodam. Proti, parasti B lapu apmaksā ne ilgāk par 26 nedēļām (ja slimība bija nepārtraukti) vai ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu laikā (ja slimo ar pārtraukumiem). Slimības periods tiek skaitīts no darbnespējas pirmās dienas.

Darbnespējas dienas, ja B lapa ir izsniegta sakarā ar saslimšanu ar Covid–19 vai atrašanos karantīnā, netiks iekļautas iepriekš minētajos periodos.

Sakarā ar to tika grozīti arī MK noteikumi Nr. 270 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība", papildinot tos ar 28.1 punktu:

"Aprēķinot apdrošinātās personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta, paternitātes pabalsta, vecāku pabalsta, slimības pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēra noteikšanai, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina periodā neieskaita kalendāra dienas, par kurām persona saņēma dīkstāves pabalstu saskaņā ar likumu "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid–19 izplatību", dīkstāves palīdzības pabalstu saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 23. aprīļa noteikumiem Nr. 236 "Noteikumi par dīkstāves palīdzības pabalstu darba ņēmējiem un pašnodarbinātajām personām, kuras skārusi Covid–19 izplatība" un vecāku pabalsta turpinājumu saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"." Arī šie grozījumi ir spēkā no 2020. gada 16. maija.

Publicēts žurnāla “Bilance” 2020. gada jūnija (462.) numurā