0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai skaidrā naudā atgriezts avanss ir jādeklarē kā skaidras naudas darījums ar fizisku personu?

Vai skaidrā naudā atgriezts avanss ir jādeklarē kā skaidras naudas darījums ar fizisku personu?

Jautājums: SIA darbiniekam izsniegts bezskaidras naudas avanss saimniecisko darījumu veikšanai 3000 EUR. Darbinieks avansu nav izmantojis un atgriež SIA kasē skaidrā naudā. Vai šis darījums ir jādeklarē, kā skaidras naudas darījums ar fizisku personu? Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests.Atbildoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.pantā noteiktajam nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam noteiktā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus, kuru summa pārsniedz 1500 euro.Likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktā regulējuma par skaidras naudas lietošanas ierobežojumu darījumos mērķis ir ierobežot un padarīt mazāk izdevīgus skaidras naudas darījumus par lielām…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

naudaJautājums: SIA darbiniekam izsniegts bezskaidras naudas avanss saimniecisko darījumu veikšanai 3000 EUR. Darbinieks avansu nav izmantojis un atgriež SIA kasē skaidrā naudā. Vai šis darījums ir jādeklarē, kā skaidras naudas darījums ar fizisku personu?

Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests.

Atbildoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.pantā noteiktajam nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam noteiktā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus, kuru summa pārsniedz 1500 euro.

Likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktā regulējuma par skaidras naudas lietošanas ierobežojumu darījumos mērķis ir ierobežot un padarīt mazāk izdevīgus skaidras naudas darījumus par lielām summām, tādējādi ierobežojot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, t.sk. izmaksas "aplokšņu algās".

Ņemot vērā minēto, norma ir skatāma plašākā nozīmē saistībā ar skaidrā naudā veiktiem darījumiem konkrētā situācijā, izvērtējot saimnieciskās darbības specifiku un iespējamos riskus.

Jautājumā minēto skaidras naudas maksājumu (darbiniekam izsniegtais bezskaidras naudas avanss tiek atmaksāts uzņēmuma kasē skaidrā naudā) ierobežošana nav bijusi likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta mērķis.

Tādējādi gadījumā, kad darbinieks skaidrā naudā atmaksā viņam izsniegto bezskaidras naudas avansu, sabiedrībai nav jāveic skaidras naudas darījuma deklarēšana.