0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSZināms 2017.gada valsts atbalsts lauksaimniecības un meža nozarēm

Zināms 2017.gada valsts atbalsts lauksaimniecības un meža nozarēm

Valdība 21.februārī atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2013. gada 17. decembra noteikumos Nr. 1524 "Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai". Ar grozījumiem ir noteikts, ka 2017. gadam valsts atbalsts lauksaimniecībai subsīdiju veidā paredzētais finansējums ir 8 723 490 eiro. Ievērojot Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam lauksaimniecības nozarei izvirzītās prioritātes, noteikumu projektā ir noteikti atbalsta pasākumi un to īstenošanai nepieciešamais finansējums. Ņemot vērā līdzšinējo pasākumu efektivitāti, valsts atbalsta līmeni un valsts ekonomisko situāciju, lauksaimniekiem ļoti būtisks valsts atbalsts ir jomās, kas stimulētu lauksaimnieka dzīvotspēju un konkurētspēju. Tāpēc 2017. gadā pieejamais finansējums galvenokārt paredzēts lauksaimniecības produktu ražotājiem šādiem pasākumiem:…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Valdība 21.februārī atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2013. gada 17. decembra noteikumos Nr. 1524 "Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai". Ar grozījumiem ir noteikts, ka 2017. gadam valsts atbalsts lauksaimniecībai subsīdiju veidā paredzētais finansējums ir 8 723 490 eiro.

Ievērojot Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam lauksaimniecības nozarei izvirzītās prioritātes, noteikumu projektā ir noteikti atbalsta pasākumi un to īstenošanai nepieciešamais finansējums. Ņemot vērā līdzšinējo pasākumu efektivitāti, valsts atbalsta līmeni un valsts ekonomisko situāciju, lauksaimniekiem ļoti būtisks valsts atbalsts ir jomās, kas stimulētu lauksaimnieka dzīvotspēju un konkurētspēju. Tāpēc 2017. gadā pieejamais finansējums galvenokārt paredzēts lauksaimniecības produktu ražotājiem šādiem pasākumiem:

  • 1) lopkopības attīstībai - 5 786 473 eiro;
  • 2) augkopības attīstībai - 614 522 eiro;
  • 3) starptautiskai un savstarpējai sadarbībai - 701 920 eiro;
  • 4) tirgus veicināšanai - 354 530 eiro;
  • 5) dalībai pārtikas kvalitātes shēmās un nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas veicināšanai - 479 650 eiro;
  • 6) iepriekšējā gadā uzsākto atbalsta pasākumu izpildes finansēšanai - 786 395 eiro.

Izmaiņas noteikumos šogad paredz valsts atbalstu par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā II un III zonā nošķirtu, šķirotu un attīrītu cūku sugas dzīvnieku izcelsmes 3. kategorijas blakusproduktu savākšanu, transportēšanu un pārstrādi. Atbalsts noteikts, ņemot vērā to, ka visu cūku sugas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšana no kautuvēm un gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kas atrodas ĀCM skartajā II un III zonā, kā arī pārstrāde ir jāveic Latvijā. Tāpat izmaiņas noteikumos paredz arī citus precizētus atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Valsts budžetā katru gadu subsīdiju veidā tiek paredzēts valsts atbalsts lauksaimniecības attīstībai no gada pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas tiek segti no dotācijām vispārējiem ieņēmumiem, atskaitot iemaksas Eiropas Savienības budžetā.

Valdība atbalstīja arī ZM sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2016. gada 26. aprīļa noteikumos Nr. 265 "Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība meža nozares attīstībai". Lai veicinātu nozares ilgtspējīgu attīstību un konkurētspēju, 2017.gadā kopējais atbalsta apmērs meža nozares attīstībai būs 237 927 eiro.

Ar valsts atbalstu meža nozares attīstībai plānots atbalstīt sabiedrības informēšanas un izglītošanas programmu un projektu īstenošanu, tostarp skolu jaunatnes izglītošanas pasākuma "Konkurss "Mūsu mazais pārgājiens"" un "Meža dienas 2017" nodrošināšanu. Paredzēts arī turpmāk nodrošināt izstādi "Iepazīsties - Koks!", kuras mērķis ir pārskatāmi attēlot Latvijas meža nozari, izceļot katra posma - meža audzēšanas, aizsardzības, izstrādes, koksnes pārstrādes - sasniegumus. Tāpat atbalsts paredzēts meža nozares Gada balvas "Zelta čiekurs" balvu izgatavošanai un cietiem meža nozares attīstības projektiem.

Noteikumi paredz arī atbalstīt zinātniskās izpētes projektus. 2017. gadā finansējums plānots nacionālā meža monitoringa aktivitātei "Meža kaitēkļu un slimību monitorings" un zinātniskā pētījuma "Metodikas izstrāde Bioloģiskās daudzveidības novērtēšanai Nacionālā meža monitoringa ietvaros" īstenošanai. Izpētes projekti dos ieguldījumu Meža un saistīto nozaru attīstības pamatnostādņu īstenošanā un radīs iespēju meža nozares politikas veidotājiem un interešu grupām pieņemt lēmumus par turpmāko meža un saistīto nozaru attīstību.

Plānots, ka valsts atbalsts meža nozares attīstībai veicinās meža nozares atpazīstamību un pieejamo resursu un produktu kvalitatīvas un efektīvas izmantošanas iespējas.