0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻINākamgad izmaiņas skars arī sociālās apdrošināšanas iemaksas

Nākamgad izmaiņas skars arī sociālās apdrošināšanas iemaksas

Ministru kabineta 11. jūlija sēdē apstiprināti Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz pilnveidot sociālās apdrošināšanas pakalpojumu personām ar zemām sociālās apdrošināšanas iemaksām. Likumprojektā paredzēts par vienu procentu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu (VSAOI) kopējo likmi (no tā pusi procenta darba devējam un pusi procenta darba ņēmējam) un palielinājumu novirzīt pamatbudžetā veselības aprūpes nodrošināšanai. Likumprojekts paredz, ka turpmāk saimnieciskās darbības veicēji 5 % no saviem ienākumiem iemaksās pensiju 3.līmenī, ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (iemaksas 3.līmenī var neveikt, ja gada laikā ienākumi mazāki par 50 eiro). Savukārt saimnieciskās darbības veicējiem, kuru ienākumi sasniedz…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Ministru kabineta 11. jūlija sēdē apstiprināti Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz pilnveidot sociālās apdrošināšanas pakalpojumu personām ar zemām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Likumprojektā paredzēts par vienu procentu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu (VSAOI) kopējo likmi (no tā pusi procenta darba devējam un pusi procenta darba ņēmējam) un palielinājumu novirzīt pamatbudžetā veselības aprūpes nodrošināšanai.

Likumprojekts paredz, ka turpmāk saimnieciskās darbības veicēji 5 % no saviem ienākumiem iemaksās pensiju 3.līmenī, ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (iemaksas 3.līmenī var neveikt, ja gada laikā ienākumi mazāki par 50 eiro).

Savukārt saimnieciskās darbības veicējiem, kuru ienākumi sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru,  VSAOI veic no brīvi izraudzīta ienākuma, kas nav mazāka par minimālo algu. Tās tiek novirzītas pensijām, invaliditātei, maternitātei, slimībai, vecāku apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai. No pārējiem ienākumiem iemaksas jāveic piecu procentu apmērā un tās tiek novirzītas pensiju apdrošināšanai. Apdrošināšanas stāžā tiek skaitīts tikai tas laiks, par kuru ir veiktas VSAOI.

Tāpat paredzēts, ka autoratlīdzību izmaksātāji no saviem līdzekļiem veiks piecu procentu maksājumu no autoratlīdzības, ieskaitot to speciālā kontā Valsts kasē. Tiks veikta samaksātā VSAOI summēšana par konkrēto cilvēku. Ja samaksātā summa būs mazāka par iemaksu pensiju apdrošināšanai no minimālās algas, tad šī nauda tiks pārskaitīta uz personas norādīto pensiju 3.līmeni. Ja summa pārsniegs iepriekšminēto summu, tad to ieskaitīs pensiju budžetā un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra reģistrēs konkrētai personai.