0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES RAKSTIJa tiesa nosaka darba devējam atjaunot darbā atlaisto darbinieku

Ja tiesa nosaka darba devējam atjaunot darbā atlaisto darbinieku

Maija Grebenko, Mg.sci.oec., žurnāla Bilance galvenā redaktore

Darbiniekam uzteikts darba līgums un aprēķināta kompensācija, bet darbinieks tiesājās par atjaunošanu darbā. Tiesas uzskatā, darbiniekam uzteiktais darba līgums ir pretlikumīgs un darbinieks jāatjauno darbā, izmaksājot vidējo izpeļņu par piespiedu kavējuma laiku. Vai darbiniekam izmaksājamā summa jāuzrāda viena mēneša ziņojumā, kad bija atjaunots darbā? Atbilde Kad ar darbinieku tiek pārtrauktas darba attiecības, tam izmaksā pēdējo algu un kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu (var būt arī citas summas).  Ja ar tiesas lēmumu darbinieks atjaunots darbā, darba devējam jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID),…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

E-BILANCE par 12 € / mēnesī



ABONĒT


Izmēģini 30 dienas tikai par 1€ vai pērc komplektu esošā abonementa papildināšanai

Jau ir E-BILANCE abonements?

Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Ja tiesa nosaka darba devējam atjaunot darbā atlaisto darbinieku
Foto: cottonbro – Pexels

Darbiniekam uzteikts darba līgums un aprēķināta kompensācija, bet darbinieks tiesājās par atjaunošanu darbā. Tiesas uzskatā, darbiniekam uzteiktais darba līgums ir pretlikumīgs un darbinieks jāatjauno darbā, izmaksājot vidējo izpeļņu par piespiedu kavējuma laiku. Vai darbiniekam izmaksājamā summa jāuzrāda viena mēneša ziņojumā, kad bija atjaunots darbā?

Atbilde

Maija Grebenko
Maija Grebenko, žurnāla Bilance redaktore. Foto: Aivars Siliņš

Kad ar darbinieku tiek pārtrauktas darba attiecības, tam izmaksā pēdējo algu un kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu (var būt arī citas summas). 

Ja ar tiesas lēmumu darbinieks atjaunots darbā, darba devējam jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ka uzsāktas darba attiecības (citādi viņu nav iespējams ielikt pārskatos), tātad vispirms tiek iesniegts pārskats par darba ņēmēju. 

Saskaņā ar Darba likuma (DL) 127. panta pirmo daļu:

Pēc darbinieka lūguma tiesa var noteikt, ka spriedums, kas paredz darbinieku atjaunot darbā un piedzīt vidējo izpeļņu par visu darba piespiedu kavējuma laiku, izpildāms nekavējoties.

Tiesas lēmumā jābūt uzrādītam, par kādu periodu fiziskajai personai būtu jāatlīdzina zaudētie ienākumi (atgādinu, ka šis darbinieks nedrīkst būt nodarbināts, kamēr nav atrisinātas attiecības ar bijušo darba devēju — citādi nav iespējams pierādīt, ka viņš ir zaudējis ieņēmumus). Tātad tie būs norēķini par pagājušajiem mēnešiem, un informācija par katru mēnesi iekļaujama atsevišķā pārskatā (darba devēja ziņojumā). Šajos mēnešos darbiniekam varētu būt dažādas situācijas (var iestāties pensionēšanas vecums (VSAOI likmes maiņa), iestāties invaliditāte (IIN atvieglojuma piemērošana), rasties vai zust apgādājamie u.tml.). Arī prognozējamais neapliekamais minimums var ietekmēt saņemamo atlīdzību (tiesa gan, to var paveikt, arī gadam beidzoties un iesniedzot VID deklarāciju). Jebkurā gadījumā visus vērā ņemamos aspektus nav iespējams ietvert viena mēneša aprēķinā.

NB! Vēl svarīgāk atjaunotajam darbiniekam saglabāt sociālās apdrošināšanas stāžu par tiesāšanās periodu (dažus mēnešus).

Tātad grāmatvedim jārēķina "atlīdzība" par katru mēnesi atsevišķi iepriekš minēto iemeslu dēļ. 

2020. gada kārtībā bija paredzēts, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas jāmaksā budžetā brīdī, kad atlīdzība ir aprēķināta, nevis izmaksāta. Grāmatvedim, lai nebūtu jāmaksā nokavējuma nauda, ziņojumā būtu jāizmanto 10. aile (domājams, šis noteikums ir spēkā arī 2021. gadā). Savukārt ienākuma nodoklis bija jāmaksā tad, kad atlīdzība darbiniekam ir izmaksāta.

Jaunā kārtība (no 2021. gada 1. janvāra) paredz, ka nodokļiem jābūt iemaksātiem vienotajā nodokļu kontā līdz pārskata mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam (vai citiem vārdiem: līdz ienākuma izmaksas mēneša 23. datumam). Savukārt darba devēja ziņojumam par pārskata mēnesi jābūt iesniegtam līdz pārskata mēnesim sekojošā meneša 20. datumam.

NB! Ja darbiniekam ne vien izmaksāta vidējā izpeļņa, bet viņš arī atjaunots darbā, tiesāšanas periods tiek iekļauts darba periodā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. 

Publicēts žurnāla “Bilance” 2021. gada janvāra (469.) numurā.