0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESGRĀMATVEDĪBADonora atpūtas dienas apmaksa

Donora atpūtas dienas apmaksa

Maija Grebenko, Mg.sci.oec.

Darbiniekam ir darba samaksa 2000 eiro mēnesī un papildus rīkojums par piemaksu katru mēnesi 800 eiro. Piemaksa tiek maksāta proporcionāli mēnesī nostrādātajām dienām. Darbinieks oktobrī izņēma divas donora dienas kā brīvdienas. Vai, apmaksājot donoram brīvdienu, būtu jāņem vērā piemaksa? Atbilde Darba likuma (DL) 74. panta 6. daļā noteikts, ka darbiniekam (donoram) ir tiesības uz atpūtas dienu, turklāt darba devējam ir pienākums apmaksāt šīs dienas, izmaksājot šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību. Savukārt 74. panta 3. daļā minēts, ka laika algas saņēmējam (..) izmaksā noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

E-BILANCE par 12 € / mēnesī



ABONĒT


Izmēģini 30 dienas tikai par 1€ vai pērc komplektu esošā abonementa papildināšanai

Jau ir E-BILANCE abonements?

Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Donora atpūtas dienas apmaksa
Foto: © Yunus Tuğ – pexels: https://www.pexels.com/photo/nurse-during-blood-connection-14580770/

Darbiniekam ir darba samaksa 2000 eiro mēnesī un papildus rīkojums par piemaksu katru mēnesi 800 eiro. Piemaksa tiek maksāta proporcionāli mēnesī nostrādātajām dienām. Darbinieks oktobrī izņēma divas donora dienas kā brīvdienas. Vai, apmaksājot donoram brīvdienu, būtu jāņem vērā piemaksa?

Atbilde

Maija Grebenko
Maija Grebenko, Mg.sci.oec.
Foto: Aivars Siliņš

Darba likuma (DL) 74. panta 6. daļā noteikts, ka darbiniekam (donoram) ir tiesības uz atpūtas dienu, turklāt darba devējam ir pienākums apmaksāt šīs dienas, izmaksājot šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību. Savukārt 74. panta 3. daļā minēts, ka laika algas saņēmējam (..) izmaksā noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Par vidējās izpeļņas noteikšanu DL 75. pantā teikts:

Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no (..) piemaksām, kā arī no prēmijām (1. daļa).

Tātad Darba likumā noteikts, ka jebkurā gadījumā piemaksas tiek ņemtas vērā, nosakot vidējo izpeļņu. Vienīgais loģiskais nosacījums: rīkojumā par piemaksas noteikšanu jābūt norādei, ka piemaksa saistīta ar darba rezultātu, nevis tai ir darbinieka atbalsta (dāvanas, apsveikuma) raksturs.

Kāda atšķirība ir starp diviem terminiem «darba samaksa» un «vidējā izpeļņa», ja runa ir par divu dienu apmaksu?

Kā nosaka vidējo izpeļņu, jau minējām.

Savukārt darba samaksa definēta DL 59. pantā:

Darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kura ietver darba algu (..), piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu.

Tātad tās darbiniekam izmaksātās atlīdzības, kas nav saistītas ar darbu (piemēram, darbnespējas apmaksa, dāvanas, apdrošināšana u.tml.). 

Domājams, ar lielu varbūtību abu aprēķinu rezultāts būs vienāds, jo tiek izmantotas vienas un tās pašas «sastāvdaļas» (alga, piemaksas, prēmijas).

Protams, būtu labāk, ja, veidojot normatīvos aktus, būtu saskaņota terminoloģija (ja lietotājiem rodas šādi jautājumi).

Publicēts žurnāla “Bilance” 2022. gada decembra (492.) numurā.