0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKā rīkoties, ja iepriekš noslēgtais nomaksas pirkuma (finanšu līzinga) līgums tiek pārtraukts pirms termiņa?

Kā rīkoties, ja iepriekš noslēgtais nomaksas pirkuma (finanšu līzinga) līgums tiek pārtraukts pirms termiņa?

Jautājums:  Kā rīkoties, ja iepriekš noslēgtais nomaksas pirkuma (finanšu līzinga) līgums par nelietota un lietota nekustamā īpašuma piegādi tiek pārtraukts pirms termiņa? Kā rīkoties, ja iepriekš noslēgtais nomaksas pirkuma līgums (finanšu līzings) par automobiļa piegādi tiek pārtraukts pirms termiņa? Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests.   Ja nomaksas pirkuma līgumu par nelietota nekustamā īpašuma (Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē) piegādi pārtrauc pirms visu maksājumu veikšanas, līzinga sabiedrība (nomaksas pirkuma devējs), kas ir reģistrēta nodokļa maksātāja, izraksta pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinu par atlikušo maksājumu daļu nomaksas pirkuma līguma laušanas brīdī. Līzinga sabiedrība saskaņā ar pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinu veic iepriekš samaksātā pievienotās…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

2 KOMENTĀRI

Pierakstīties
Paziņot par
2 Komentāri
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Veneranda Dreisman
ven***@msh.lv
9 gadi atpakaļ

Labdien!
Kā rīkoties gadījumā, ja uz nomaksas pirkuma līguma slēgšanas brīdi pirkuma ņēmējs (SIA) bija reģistrēts nodokļa maksātājs, bet uz līguma laušanas brīdi ir izstājies no PVN maksātāju reģistra un vairs nav reģistrēts nodokļa maksātājs?

***
***
9 gadi atpakaļ

Paldies, jautājumus vēlams iesūtīt, klikšķinot uz “Uzdodiet jautājumus ekspertam” (http://www.plz.lv/?p=9383). Vēlams precizēt, par kādu pirkumu ir runa.
Cieņā – Redakcija

Jautājums:  Kā rīkoties, ja iepriekš noslēgtais nomaksas pirkuma (finanšu līzinga) līgums par nelietota un lietota nekustamā īpašuma piegādi tiek pārtraukts pirms termiņa? Kā rīkoties, ja iepriekš noslēgtais nomaksas pirkuma līgums (finanšu līzings) par automobiļa piegādi tiek pārtraukts pirms termiņa? Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests.   Ja nomaksas pirkuma līgumu par nelietota nekustamā īpašuma (Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē) piegādi pārtrauc pirms visu maksājumu veikšanas, līzinga sabiedrība (nomaksas pirkuma devējs), kas ir reģistrēta nodokļa maksātāja, izraksta pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinu par atlikušo maksājumu daļu nomaksas pirkuma līguma laušanas brīdī. Līzinga sabiedrība saskaņā ar pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinu veic iepriekš samaksātā pievienotās vērtības nodokļa korekciju. Savukārt nomaksas pirkuma ņēmējs, ja tas ir reģistrēts nodokļa maksātājs un jau ir atskaitījis priekšnodokli pilnā apmērā, noslēdzot nomaksas pirkuma līgumu, pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokļa summu iemaksā valsts budžetā. Ja nomaksas pirkuma ņēmējs ir fiziska persona, kas nav saimnieciskās darbības veicēja, līzinga sabiedrība nomaksas pirkuma līguma laušanas pirms termiņa gadījumā izraksta pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinu par visu nomaksas pirkuma līguma vērtību, kā arī rēķinu par saņemtajiem maksājumiem līdz nomaksas pirkuma līguma pārtraukšanai un īri.
  Ja nomaksas pirkuma līgumu par lietota nekustamā īpašuma (Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē) piegādi pārtrauc pirms visu maksājumu veikšanas un nomaksas pirkuma ņēmējs ir reģistrēts nodokļa maksātājs, līzinga sabiedrība (nomaksas pirkuma devējs), kas ir reģistrēta nodokļa maksātāja, izraksta kredītrēķinu par visu nomaksas pirkuma līguma vērtību, kā arī nodokļa rēķinu par saņemtajiem maksājumiem līdz nomaksas pirkuma līguma pārtraukšanai un nomu, iekļaujot šo maksājumu vērtībā pievienotās vērtības nodokli, kas iemaksājams valsts budžetā. Savukārt, ja nomaksas pirkuma ņēmējs ir fiziska persona, kas nav saimnieciskās darbības veicēja, nomaksas pirkuma devējs nomaksas pirkuma līguma laušanas pirms termiņa gadījumā izraksta kredītrēķinu par visu nomaksas pirkuma līguma vērtību, kā arī rēķinu par saņemtajiem maksājumiem līdz nomaksas pirkuma līguma pārtraukšanai un īri.  
Līzinga sabiedrībai nomaksas pirkuma līguma laušanas pirms termiņa gadījumā darījumā ar lietotu automobili nav nepieciešams pārkvalificēt nomaksas pirkuma darījumu par nomas pakalpojumu. Tādējādi, ja nomaksas pirkuma līgumu pārtrauc pirms visu maksājumu veikšanas, līzinga sabiedrība (nomaksas pirkuma devējs), kas ir reģistrēta nodokļa maksātāja, izraksta pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinu par atlikušo maksājumu daļu nomaksas pirkuma līguma laušanas brīdī. Līzinga sabiedrība uz pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķina pamata veic iepriekš samaksātā pievienotās vērtības nodokļa korekciju. Savukārt nomaksas pirkuma ņēmējs, ja tas ir reģistrēts nodokļa maksātājs un jau ir atskaitījis priekšnodokli pilnā apmērā, noslēdzot nomaksas pirkuma līgumu, pievienotās vērtības nodokļa kredītrēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokļa summu iemaksā valsts budžetā.