0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻILDDK: OECD ziņojums par Latviju skaidri pasvītro nepieciešamību mazināt darba nodokļus

LDDK: OECD ziņojums par Latviju skaidri pasvītro nepieciešamību mazināt darba nodokļus

Vakar, 25. februārī, Rīgā prezentētais Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation of Economic Cooperation and Development; OECD) pirmais detalizētais ziņojums par Latviju skaidri un nepārprotami pasvītro Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvēto pozīciju, ka turpmākas ekonomiskās izaugsmes labā Latvijai ir jāmazina darba nodokļi.   LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone: "Par darba nodokļu mazināšanu esam aktīvi iestājušies vismaz pēdējos piecus gadus. Esam panākuši, ka samazinājums nostiprināts likumā, kā arī skaidri noteikts Nodokļu politikas stratēģijā 2015.-2017.gadam, ko apņēmusies pildīt Finanšu ministrija. OECD pētījums par Latviju salīdzinājumā ar mūsu reģiona valstīm, kā arī citām līdzīgas sociālekonomiskās attīstības valstīm Eiropas Savienībā liecina, ka šis samazinājums…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
oecd
Vakar, 25. februārī, Rīgā prezentētais Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation of Economic Cooperation and Development; OECD) pirmais detalizētais ziņojums par Latviju skaidri un nepārprotami pasvītro Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvēto pozīciju, ka turpmākas ekonomiskās izaugsmes labā Latvijai ir jāmazina darba nodokļi.
  LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone: "Par darba nodokļu mazināšanu esam aktīvi iestājušies vismaz pēdējos piecus gadus. Esam panākuši, ka samazinājums nostiprināts likumā, kā arī skaidri noteikts Nodokļu politikas stratēģijā 2015.-2017.gadam, ko apņēmusies pildīt Finanšu ministrija. OECD pētījums par Latviju salīdzinājumā ar mūsu reģiona valstīm, kā arī citām līdzīgas sociālekonomiskās attīstības valstīm Eiropas Savienībā liecina, ka šis samazinājums ir absolūtais minimums, kas jāveic, un no tā nedrīkst atkāpties."

LDDK nepiekrīt OECD pētnieku viedoklim, ka visvairāk būtu jākoncentrējas uz nodokļu samazinājumu zemo algu sektorā. Ņemot vērā Latvijas ekonomikas nelielo mērogu, Latvijai nav citas ilgtermiņa izaugsmes perspektīvas, kā veicināt augstākas pievienotās vērtības nozaru attīstību, kas saistīta ar augstāka atalgojuma nepieciešamību. "Taču, ja pašreizējā nodokļu plaisa mērāma ar koeficientu 1.8, ir skaidrs, ka daudzi darba devēji nespēj nopelnīt tik daudz, lai cilvēkiem "uz rokas" samaksātu konkurētspējīgu atalgojumu augstas pievienotās vērtības nozarēs," uzsver L.Meņģelsone.

Turklāt darba nodokļu jautājums, kā to uzsvēra arī starptautiskās organizācijas pētnieki, saistīts ar investīciju plūsmu, kura Latvijā patlaban ir nepietiekama straujākas ekonomiskās attīstības veicināšanai, tostarp - Eiropa 2020 un Nacionālajā attīstības plānā noteikto mērķu sasniegšanai.

Līdzās nodokļu jautājumam OECD ziņojumā akcentēts arī darbaspēka pieejamības izaicinājums tagad un nākotnē, īpaši uzsverot nepieciešamību veicināt darba vidē balstītas izglītības metodes un virzienus. Šajā jomā pēdējos gados nozīmīgu darbu ieguldījusi arī LDDK, veicinot principiāli jaunu darba tirgu un izglītību tuvinošu metožu iekļaušanu Profesionālās izglītības likumā, kā arī iesaistoties jaunas mūžizglītības pieejas izstrādē. Kā precīzi norādīja OECD pētnieki, Latvijā ir ļoti zems pieaugušo īpatsvars, kuri iesaistās tālākizglītības procesos, tādējādi ilgtermiņā zaudējot prasmes, kas nepieciešamas mainīgajos darba tirgus apstākļos, kā arī - bremzējot iespējamo izaugsmi pētniecības un attīstības (R&D) jomā.

Kā jau informējām iepriekš, Vakar  Rīgā prezentēja pirmo OECD ekonomisko pārskatu par Latviju, kurā izvērtēta ekonomiskā situācija, galveno reformu īstenošanas process, Latvijas ekonomikas izaicinājumi, kā arī sniegtas rekomendācijas.Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) iesaka Latvijai ieviest progresīvā nodokļa sistēmu, norādot, ka Latvijas nodokļu sistēma ir regresīva, kas lielākoties raksturojama ar lielu nodokļu slogu cilvēkiem ar zemu ienākumu līmeni. Organizācija arī norāda, ka Latvijas nodokļu slogs ir galvenais iemesls valsts augstajam strukturālā bezdarba līmenim. Tāpēc valstij vairāk jādomā, kā mazināt darbaspēka nodokļus sevišķi to darbinieku kategorijā, kuru ienākumi ir viszemākie.

OECD eksperti iesaka pazemināt sociālās iemaksas zemo algu kategorijā, ko veiksmīgi jau ieviesušas 14 OECD dalībvalstis. Šādu nodokļu samazinājumu OECD iesaka attiecināt tieši uz mazkvalificēto darbaspēku, kā arī tiem, kas nesen sākuši strādāt.

OECD ziņojumā norādīts, ka Latvija ir panākusi ievērojamu progresu tautsaimniecības pielāgošanā un strukturālo reformu īstenošanā, kas ļāva veiksmīgi pievienoties eirozonai.

At ziņojumu angļu valodā var iepazīties šeit.

Saistībā ar OECD Ekonomikas pārskatu par Latviju šā gada 26. februārī Latvijas Universitātē notiks lekcija, kurā OECD eksperti iepazīstinās ar pārskata saturu akadēmiskās vides pārstāvjus un studentus. Jebkuram interesentam būs iespējams vērot lekcijas tiešraidi Latvijas Universitātes mājas lapā internetā (http://www.lu.lv/tiesraide/1/nc). Kā ziņots iepriekš, Ekonomikas pārskata sagatavošanas procesā starp OECD un Latvijas valsts institūciju un sociālo partneru pārstāvjiem iepriekš notikušas vairākas sanāksmes. Sanāksmju laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas makroekonomisko politiku un finanšu sektora stabilitāti, uzņēmējdarbības vidi, izglītības, zinātnes, darba tirgus, enerģētikas u.c. reformām. 2014. gada decembrī Ekonomikas pārskata projekts par Latviju tika apspriests OECD Ekonomiskās attīstības un pārskatu komitejas sanāksmē Parīzē. Kopumā šajā sanāksmē OECD valstis pozitīvi novērtēja līdzšinējo Latvijas tautsaimniecības attīstību, kā arī progresu dažādu reformu īstenošanā.