0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai uzņēmums var ilgstoši būt parādā avansu norēķinu personai par uzņēmuma vārdā veiktajiem saimnieciskajiem darījumiem?

Vai uzņēmums var ilgstoši būt parādā avansu norēķinu personai par uzņēmuma vārdā veiktajiem saimnieciskajiem darījumiem?

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sagatavojis atbildes uz trim portāla lasītāju  iesūtītajiem jautājumiem. Jautājums: Pēc kāda kursa jāpārrēķina citu valūtu atlikumus uz gada pārskata sastādīšanas dienu (30.12.2014. vai 31.12.2014.)?  VID atbild: Ārvalstu valūtas naudas atlikumus un ārvalstu valūtās izteikto avansu, aizdevumu vai aizņēmumu atlikumus, kā arī citus debitoru vai kreditoru parādu atlikumus, kas maksājami ārvalstu valūtās, gada pārskatā norāda, tos pārrēķinot euro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā pārskata gada pēdējās dienas beigās. Eiro atsauces kursi tiek noteikti, pamatojoties uz Eiropas Centrālo Banku sistēmas un citu centrālo banku saskaņošanas procedūru, kas notiek katru darbadienu plkst. 15.15. Tādējādi,…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

jautajumsValsts ieņēmumu dienests (VID) sagatavojis atbildes uz trim portāla lasītāju  iesūtītajiem jautājumiem.

Jautājums: Pēc kāda kursa jāpārrēķina citu valūtu atlikumus uz gada pārskata sastādīšanas dienu (30.12.2014. vai 31.12.2014.)?

 VID atbild: Ārvalstu valūtas naudas atlikumus un ārvalstu valūtās izteikto avansu, aizdevumu vai aizņēmumu atlikumus, kā arī citus debitoru vai kreditoru parādu atlikumus, kas maksājami ārvalstu valūtās, gada pārskatā norāda, tos pārrēķinot euro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā pārskata gada pēdējās dienas beigās.

Eiro atsauces kursi tiek noteikti, pamatojoties uz Eiropas Centrālo Banku sistēmas un citu centrālo banku saskaņošanas procedūru, kas notiek katru darbadienu plkst. 15.15. Tādējādi, ja sabiedrības pārskata gads sakrīt ar kalendāra gadu, tad sabiedrība gada pārskata sastādīšanai izmanto 2014.gada 31.decembrī Eiropas Centrālās Bankas plkst. 15.15 publicētos valūtas kursus.

Jautājums: SIA veic darbiniekam maksu par nepilna laika studijām. Rēķins izrakstīts uz SIA. Profesija nepieciešama SIA pamatdarbības veikšanai. Ir līgums - vienošanās, ka darbinieka pienākums ir pēc augstskolas beigšanas savas iegūtās zināšanas izmantot SIA labā vismaz 5 gadus. Vai var šīs izmaksas attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem?

 VID atbild:  Sabiedrībai - darba devējam - izmaksas par darbinieka mācībām augstskolā (maksa par nepilna laika studijām augstskolā) ir izdevumi, kuri ir uzskatāmi par tieši saistītiem ar saimniecisko darbību, ņemot vērā, ka darba devēja segtā mācību maksa augstskolā ir uzskatāma par darba ņēmēja ienākumu, kas veido darbiniekam ar algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apliekamo objektu.

Jautājums: Vai uzņēmums var ilgstoši būt parādā avansu norēķinu personai par uzņēmuma vārdā veiktajiem saimnieciskajiem darījumiem, uzrādot kārtējā avansa norēķina atskaitē negatīvu sākuma atlikumu? Vai ir nepieciešams sagatavot aizdevuma līgumu un vai ir nepieciešams aizdevumam rakstīt kases ieņēmumu orderi? Situācija: uzņēmuma vienīgais valdes loceklis, kurš strādā uz darba līguma pamata, ir norīkots par avansu norēķinu personu. Uzņēmumam skaidras naudas (kases nav), līdz ar to kasiera, kas veiktu kases operācijas, arī nav. Norēķini ar avansu norēķinu personu notiek caur uzņēmuma bankas kontu, veicot pārskaitījumu uz avansu norēķinu personas kontu. Tā kā avansu norēķinu persona ir arī uzņēmuma valdes loceklis (vadītājs), kam ir vienpersoniskas tiesības izdarīt lēmumus par saimniecisko darījumu veikšanu, avansu norēķinu personai tiek nevis izsniegti avansi, bet kompensēti izdevumi. Nesenie grozījumi likumā par IIN, atrunā, kas notiek, ja ilgstoši (vairāk par 90 dienām) avansu norēķinu personai ir pārmaksa, kas lielāka par valstī noteikto minimālo algu, to pielīdzinot darba algai un aprēķinot nodokļus, bet nekur nav atrunāta situācija, kad ilgstoši avansa norēķinu personai ir pārtēriņš (negatīvs atlikums).

 VID atbild:  Grāmatvedības jomu reglamentējošie normatīvie akti nenosaka termiņu, kad avansa norēķina personai neatmaksātā summas ir pārklasificējama par aizdevumu uzņēmumam. Tomēr, sagatavojot gada pārskatu, jāņem vērā, ka gada pārskatam ir jāsniedz patiess un skaidrs priekšstats par sabiedrības līdzekļiem, saistībām, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem un naudas plūsmu.

Sabiedrības vadītājam ir jāievēro likuma "Par grāmatvedību" 2.pantā noteiktais, ka grāmatvedībā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi un ka grāmatvedību kārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu izsekot katra saimnieciskā darījuma norisei.Tas nozīmē, ka aizdevuma līgums ir jāsagatavo tajā gadījumā, ja kreditoru parāds ir ilgstošs un pēc darījuma ekonomiskā satura un būtības atbilst aizdevumam. Līdz ar to aizdevuma līguma sagatavošanas nepieciešamību izvērtē sabiedrības vadītājs.

Ja sabiedrība neorganizē kasi, tad uz sabiedrību neattiecas Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.584 "Kases operāciju uzskaites noteikumi", kuros noteikta kases ieņēmumu ordera sagatavošanas kārtība. Tādējādi konkrētajā situācijā sabiedrība nesagatavo kases ieņēmumu orderi.