0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSKomerclikuma prasību izpildījušo divu vai vairāku īpašnieku SIA skaits palielinājies līdz 45%

Komerclikuma prasību izpildījušo divu vai vairāku īpašnieku SIA skaits palielinājies līdz 45%

„Uzņēmēju aktivitāte Komerclikuma prasību izpildē mēnesi pēc noteiktā termiņa beigām vērtējama ļoti pozitīvi – katru nedēļu prasību izpildījušo SIA skaits palielinās vismaz par tūkstoti,” norāda LR Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre GUNA PAIDERE. Atgādinām, ka, saskaņā ar Komerclikumu līdz 2015.gada 30.jūnijam divu vai vairāku dalībnieku SIA Uzņēmumu reģistrā bija jāiesniedz pirmais dalībnieku reģistra nodalījums. Noteiktajā termiņā prasības izpildīja 13 038 jeb 38% divu vai vairāku īpašnieku SIA, šobrīd prasību izpildījušo SIA skaits sasniedz jau 15 348 jeb 45%. Prasību izpildē vienlīdz aktīvas gan viena īpašnieka, gan divu/vairāku īpašnieku SIA – prasību izpilde obligāta tikai divu vai vairāku īpašnieku SIA Uzņēmumu reģistrs…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

papiriUzņēmēju aktivitāte Komerclikuma prasību izpildē mēnesi pēc noteiktā termiņa beigām vērtējama ļoti pozitīvi – katru nedēļu prasību izpildījušo SIA skaits palielinās vismaz par tūkstoti,” norāda LR Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre GUNA PAIDERE. Atgādinām, ka, saskaņā ar Komerclikumu līdz 2015.gada 30.jūnijam divu vai vairāku dalībnieku SIA Uzņēmumu reģistrā bija jāiesniedz pirmais dalībnieku reģistra nodalījums. Noteiktajā termiņā prasības izpildīja 13 038 jeb 38% divu vai vairāku īpašnieku SIA, šobrīd prasību izpildījušo SIA skaits sasniedz jau 15 348 jeb 45%.

Prasību izpildē vienlīdz aktīvas gan viena īpašnieka, gan divu/vairāku īpašnieku SIA – prasību izpilde obligāta tikai divu vai vairāku īpašnieku SIA

Uzņēmumu reģistrs atgādina, ka, saskaņā ar Komerclikuma aktuālo redakciju, līdz 2015.gada 30.jūnijam pirmais dalībnieku reģistra nodalījums Uzņēmumu reģistrā bija jāiesniedz visām divu un vairāku dalībnieku SIA, kas reģistrētas līdz 2013.gada 30.jūnijam. Savukārt viena dalībnieka SIA šis process tika ievērojami atvieglots, nosakot, ka šīs kapitālsabiedrības dalībnieku reģistra nodalījumu iesniedz vienlaikus ar citām izmaiņām, kas skar daļu pāreju vai izmaiņas pamatkapitālā, tātad – tas nebija jāpaveic līdz 2015.gada 30.jūnijam. Tomēr līdzšinējie statistikas dati liecina, ka prasību izpildē vienlīdz aktīvas bijušas gan viena īpašnieka, gan divu/vairāku īpašnieku SIA, proti, līdz šī gada 30.jūlijam pirmo dalībnieku reģistra nodalījumu Uzņēmumu reģistrā iesniegušas 15 348 jeb 45% divu vai vairāku īpašnieku SIA un 48 311 jeb 38% viena īpašnieka SIA.

Uzņēmumu reģistrs īpaši aicina visas divu vai vairāku īpašnieku SIA, kas šī prasības nav izpildījušas, dokumentācijas sakārtošanu neatlikt.

Pamatkapitāla pārreģistrācija no latiem uz eiro jāveic līdz 2016.gada 30.jūnijam

Nākamais termiņš, kas jāņem vērā visām SIA un AS ir 2016.gada 30.jūnijs, līdz kuram, saskaņā ar Komerclikuma grozījumiem no 2014.gada 1.janvāra, kad Latvija kļuva par eirozonas dalībvalsti, SIA un AS jāveic pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro. Ja līdz noteiktajam termiņam pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro netiks veikta, Uzņēmumu reģistrs, nepieņemot atsevišķu lēmumu, pārrēķinās komercreģistrā ierakstīto pamatkapitālu uz eiro, tomēr tas nenozīmē, ka uzņēmums tiek atbrīvots no prasību izpildes.

Aizvadītajos mēnešos Uzņēmumu reģistrā novērota tendence, ka vairums uzņēmēji Komerclikumā noteikto prasību, veikt pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, ir veikuši vienlaikus iesniedzot pirmo dalībnieku reģistra nodalījumu. Statistikas dati liecina, ka līdz 2015.gada 30.jūlījam pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro veikuši 19% uzņēmumu, uz kuriem šī prasība attiecināma. Lai arī līdz reformas beigām ir atlicis gads, tomēr Uzņēmumu reģistrs aicina prasību izpildi neatlikt un dokumentus iesniegt laicīgi.

Jau septembrī tiks uzsākts semināru cikls „Uzņēmēj, sakārto papīrus!”

Uzņēmumu reģistra informatīvās kampaņas „Uzņēmēj, sakārto papīrus!” mērķis ir ne tikai informēt uzņēmējus par aktuālajām prasībām, bet arī veidot izpratni par to nepieciešamību un sniegt atbalstu dokumentācijas sagatavošanā. Kampaņas laikā izstrādāti vairāki atbalsta materiāli gan drukātā, gan elektroniskā formātā, organizētas klātienes tikšanās un konsultāciju dienas uzņēmējiem. Jau septembrī Latvijā tiks atklāts bezmaksas semināru cikls „Uzņēmēj, sakārto papīrus!”. Informāciju par kampaņas aktivitātēm un atbalsta dokumentāciju aicinām skatīt www.sakartopapirus.ur.gov.lv.