0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVID sniedzis uzziņu par IIN piemērošanu, nomājot no ES juridiskām personām kustamo īpašumu

VID sniedzis uzziņu par IIN piemērošanu, nomājot no ES juridiskām personām kustamo īpašumu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedzis uzziņu par šādu faktu aprakstu. Iesniedzēja darbības veids ir ieguves rūpniecības, būvniecības un inženierbūvniecības iekārtu vairumtirdzniecība (NACE kods 4663), kā arī šo iekārtu noma. 2013.gadā, 2014.gadā un 2015.gadā Iesniedzējs iznomāja no Vācijas juridiskas personas ceļu būves tehniku, kura tika ievesta Latvijas teritorijā un tālāk tiek nomāta citām juridiskām personām Latvijas teritorijā. Iesniedzējs maksā Vācijas uzņēmumam nomas maksu par tehnikas nomu reizi ceturksnī. Pēc nomas beigām tehnika tiks izvesta atpakaļ uz Vāciju. Iesniedzējs lūdz VID sniegt uzziņu par Iesniedzēja tiesībām un pienākumiem, piemērojot likumu "Par uzņēmumu ienākuma nodokli": 1) vai, nomājot ceļu būves tehniku no Eiropas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

VID2015Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedzis uzziņu par šādu faktu aprakstu.

Iesniedzēja darbības veids ir ieguves rūpniecības, būvniecības un inženierbūvniecības iekārtu vairumtirdzniecība (NACE kods 4663), kā arī šo iekārtu noma. 2013.gadā, 2014.gadā un 2015.gadā Iesniedzējs iznomāja no Vācijas juridiskas personas ceļu būves tehniku, kura tika ievesta Latvijas teritorijā un tālāk tiek nomāta citām juridiskām personām Latvijas teritorijā. Iesniedzējs maksā Vācijas uzņēmumam nomas maksu par tehnikas nomu reizi ceturksnī. Pēc nomas beigām tehnika tiks izvesta atpakaļ uz Vāciju.

Iesniedzējs lūdz VID sniegt uzziņu par Iesniedzēja tiesībām un pienākumiem, piemērojot likumu "Par uzņēmumu ienākuma nodokli":

1) vai, nomājot ceļu būves tehniku no Eiropas Savienības juridiskas personas, Iesniedzējam nomas maksas brīdī ir jāpiemēro likuma "Par uzņēmuma ienākuma nodokli" 3.panta 4.daļas 5.punkts - atlīdzības par Latvijā esoša īpašuma izmantošanu - 5 procenti no šīs atlīdzības summas?

2) vai arī Iesniedzējs drīkst piemērot likuma "Par uzņēmuma ienākuma nodokli" 3.panta 47.daļu?

Uzziņa ir nepieciešama, lai Iesniedzējs likumā noteiktajā kārtībā piemērotu uzņēmuma ienākuma nodokli.

VID uzziņā norāda, ka likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 3.panta ceturtās daļas 5.punktā noteikts, ka attiecībā uz nerezidentiem ar nodokli apliekamais objekts ir Latvijā gūtie ieņēmumi no saimnieciskās darbības vai ar to saistītām darbībām. Nodoklis tiek ieturēts no tādiem maksājumiem, kurus rezidenti un pastāvīgās pārstāvniecības izmaksā nerezidentiem, ja no šiem maksājumiem nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek ieturēts no atlīdzības par Latvijā esoša īpašuma izmantošanu - 5 procenti no šīs atlīdzības summas.

Atbilstoši Ministru kabineta 2006.gada 4.jūlija noteikumu Nr.556 "Likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" normu piemērošanas noteikumi"" 18.punktam, piemērojot likuma 3.panta ceturtās daļas 5.punktu, ar atlīdzību par Latvijā esoša īpašuma izmantošanu saprot atlīdzību gan par kustamā, gan nekustamā īpašuma izmantošanu.

Savukārt likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 3.panta 4.7daļā ir noteikts, ka šā panta ceturtās daļas 5.punktu nepiemēro maksājumiem par starptautiskajā satiksmē izmantoto gaisa kuģu nomu, kā arī maksājumiem par tiesībām izmantot ražošanas, komerciālās vai zinātniskās iekārtas vai par to izmantošanu.

No iesniegumā sniegtās konkrētās tiesiskās situācijas izriet, ka Iesniedzējs savas saimnieciskās darbības ietvaros nomā no Vācijas juridiskas personas tādu ceļu būves tehniku, kas atbilst likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 3.panta 4.7daļā noteiktajam.

Tādējādi Iesniedzējam nav jāpiemēro likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 3.panta ceturtās daļas 5.punkts un nav jāietur uzņēmumu ienākuma nodoklis no nomas maksājumiem nerezidentiem.