0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESKo drīkst iekļaut saimnieciskās darbības izdevumos dzīvokļa izīrētājs?

Ko drīkst iekļaut saimnieciskās darbības izdevumos dzīvokļa izīrētājs?

Jautājums: Fiziskas personas, saimnieciskās darbības veicēja, pamatdarbība ir dzīvokļu izīrēšana. 2015.gadā divi no dzīvokļiem sakarā ar to, ka īrnieki uzteica līgumus, jo aizbrauca strādāt uz ārzemēm, no 1.jūnija līdz 31.augustam nebija izīrēti. Īres līgumi ar jaunajiem īrniekiem tika noslēgti tikai no 2015.gada 1.septembra. Jautājums par komunālajiem maksājumiem šo trīs mēnešu laikā: vai tos drīkst iekļaut saimnieciskās darbības izdevumos par 2015.gadu, neskatoties uz to, ka dzīvokļi stāvēja tukši? Šo trīs mēnešu laikā aktīvi tika meklēti jauni potenciālie īrnieki, kuri tika vesti apskatīt šos dzīvokļus. Kā pierādīt, ka notiek īrnieku meklēšana? Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests (VID). Atbilstoši likuma ,,Par iedzīvotāju ienākuma…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

jaut3Jautājums: Fiziskas personas, saimnieciskās darbības veicēja, pamatdarbība ir dzīvokļu izīrēšana. 2015.gadā divi no dzīvokļiem sakarā ar to, ka īrnieki uzteica līgumus, jo aizbrauca strādāt uz ārzemēm, no 1.jūnija līdz 31.augustam nebija izīrēti. Īres līgumi ar jaunajiem īrniekiem tika noslēgti tikai no 2015.gada 1.septembra. Jautājums par komunālajiem maksājumiem šo trīs mēnešu laikā: vai tos drīkst iekļaut saimnieciskās darbības izdevumos par 2015.gadu, neskatoties uz to, ka dzīvokļi stāvēja tukši? Šo trīs mēnešu laikā aktīvi tika meklēti jauni potenciālie īrnieki, kuri tika vesti apskatīt šos dzīvokļus. Kā pierādīt, ka notiek īrnieku meklēšana?

Atbildi sniedz Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbilstoši likuma ,,Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosacījumiem nodokļa maksātāja - fiziskās personas - gada ienākums ir visa taksācijas perioda (kalendārā gada) laikā iegūto naudas, naturālo vērtību un saņemto pakalpojumu kopums.

Savukārt fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

Saimnieciskās darbības ieņēmumos tiek ieskaitīti ieņēmumi no īpašuma izīrēšanas, bet izdevumos - izdevumus, kas saistīti ar taksācijas gada ienākumu gūšanu no saimnieciskās darbības.

Attiecīgi, saimnieciskās darbības izdevumos var iekļaut sludinājumu ievietošanas izmaksas un degvielas izdevumus, kura izmantota, lai aizvestu potenciālos īrniekus apskatīt šos dzīvokļus, ja taksācijas perioda (kalendārā gada) laikā konkrētais dzīvoklis ir izmantots saimnieciskās darbības nodrošināšanai un ir gūti saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Turklāt situācijā, ja taksācijas gada ietvaros trīs mēnešus dzīvoklis netiek izīrēts, bet fiziskā persona nav pārtraukusi saimniecisko darbību, tad šo trīs mēnešu komunālo maksājumu izdevumi, kas nav atkarīgi no patēriņa, ir iekļaujami saimnieciskās darbības izdevumos.

Atbildes uz citiem jautājumiem varat gūt arī VID 2016. gadā aktualizētajā metodiskajā materiālā "Nodokļi no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ienākumiem"

Lasiet arī: VID: Kādu nodokli maksāt izdevīgāk, izīrējot vai iznomājot dzīvokli?