0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai valsts un pašvaldību iestādēm obligāti jāatbild uz e-pastā iesūtītām vēstulēm?

Vai valsts un pašvaldību iestādēm obligāti jāatbild uz e-pastā iesūtītām vēstulēm?

E-pasts ir demokrātisks, lēts un efektīvs saziņas līdzeklis, taču jāatceras, ka  e-pasti ir bez juridiska spēka (izņemot, ja starp organizācijām ir parakstīta vienošanās par pretējo), norāda ZITA JANITĒNA, Mg.hist., Valsts zemes dienesta Dokumentu pārvaldības departamenta vecākā metodikas eksperte. Organizācijas oficiālā e-pasta adrese var būt izveidota arī gmail.com vai inbox.lv vietnēs. Sarakste ar valsts un pašvaldību iestādēm notiek, izmantojot tikai oficiālo e-pasta adresi, kas norādīta iestādes mājaslapā internetā, valsts vai pašvaldības iestādes veidlapā vai elektroniskā dokumenta autora iesniegtajā dokumentā, turklāt e-pasts ar pievienotajām datnēm nedrīkst pārsniegt 10 megabaitus. To paredz Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 473 „Elektronisko dokumentu…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

vestuleE-pasts ir demokrātisks, lēts un efektīvs saziņas līdzeklis, taču jāatceras, ka  e-pasti ir bez juridiska spēka (izņemot, ja starp organizācijām ir parakstīta vienošanās par pretējo), norāda ZITA JANITĒNA, Mg.hist., Valsts zemes dienesta Dokumentu pārvaldības departamenta vecākā metodikas eksperte.

Organizācijas oficiālā e-pasta adrese var būt izveidota arī gmail.com vai inbox.lv vietnēs.

Sarakste ar valsts un pašvaldību iestādēm notiek, izmantojot tikai oficiālo e-pasta adresi, kas norādīta iestādes mājaslapā internetā, valsts vai pašvaldības iestādes veidlapā vai elektroniskā dokumenta autora iesniegtajā dokumentā, turklāt e-pasts ar pievienotajām datnēm nedrīkst pārsniegt 10 megabaitus. To paredz Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 473 „Elektronisko dokumentu izstrādāšanas, noformēšanas, glabāšanas un aprites kārtība valsts un pašvaldību iestādēs un kārtība, kādā notiek elektronisko dokumentu aprite starp valsts un pašvaldību iestādēm vai starp šīm iestādēm un fiziskajām un juridiskajām personām” 16. un 16.1 punkts.

Tādas pašas prasības (oficiālais e-pasts, 10 megabaiti un pievienotās datnes) vēlams ievērot oficiālajā sarakstē ar citām organizācijām.

Valsts un pašvaldību iestādēm uz parastu e-pastu, kam nav pievienots dokuments ar drošu elektronisko parakstu , ir jāatbild no 10 dienām  līdz vienam mēnesim (no 28 līdz 31 dienai atbilstoši saņemšanas mēneša dienu skaitam). To paredz Informācijas atklātības likuma 14. panta pirmā daļa un  Iesniegumu likuma 5. panta trešā daļa.

Ja e-pastam ir pievienots ar drošu elektronisko parakstu parakstīts dokuments, tad valsts un pašvaldības iestāde vienas darba dienas laikā privātpersonām uz e-pasta adresi, no kuras dokuments nosūtīts iestādei, tiek nosūtīts e-pasts par e-pasta saņemšanu. Tā nav atbilde! Tā ir tikai informācija par saņemšanu. To noteic MK noteikumu Nr. 473 17. punkts.

Pārējās organizācijas uz adekvātu e-pastu atbild pēc iespējas ātrāk. Ja nav iespējams sniegt kompetentu atbildi, tad kā minimums vienas darba dienas laikā informē sūtītāju par e-pasta saņemšanu un atbildes sniegšanu tuvākajā laikā.

Visu  Z. Janitēnas rakstu,  kurā skaidrotas arī e-pasta noformēšanas prasības, varat lasīt žurnāla BILANCE numuru elektroniskajā arhīvā. Rakstu meklējiet 345. numurā. Raksta tematus un autoru viegli atrast, izmantojot vietnes meklētāju.