0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAInformatīvo sūtījumu par eiro saņems visas mājsaimniecības Latvijā

Informatīvo sūtījumu par eiro saņems visas mājsaimniecības Latvijā

Līdz novembra beigām katra Latvijas mājsaimniecība pastkastē saņems Finanšu ministrijas izstrādāto sūtījumu, kurā apkopota svarīgākā praktiskā informācija par valūtas maiņas norisi Latvijā. Informatīvā izdevuma tirāža ir 1,25 miljoni eksemplāru. Vienlaikus izdevums pieejams arī lejupielādei www.eiro.lv gan latviešu, gan krievu valodā. "Izdevumā atrodama detalizēta karte, kurā ikkatrs varēs atrast savai dzīvesvietai tuvākās naudas maiņas vietas, špikeri ar pārrēķina piemēriem, populārākās summas latos un eiro, ko izgriezt un nolikt labi redzamā vietā, ieteikumus rīcībai, lai valūtas maiņa ritētu vienkārši un droši, un daudz citas noderīgas informācijas," saka Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene. "Tāpēc aicinām šo izdevumu saglabāt, lai turpmākajos…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Līdz novembra beigām katra Latvijas mājsaimniecība pastkastē saņems Finanšu ministrijas izstrādāto sūtījumu, kurā apkopota svarīgākā praktiskā informācija par valūtas maiņas norisi Latvijā. Informatīvā izdevuma tirāža ir 1,25 miljoni eksemplāru. Vienlaikus izdevums pieejams arī lejupielādei www.eiro.lv gan latviešu, gan krievu valodā. "Izdevumā atrodama detalizēta karte, kurā ikkatrs varēs atrast savai dzīvesvietai tuvākās naudas maiņas vietas, špikeri ar pārrēķina piemēriem, populārākās summas latos un eiro, ko izgriezt un nolikt labi redzamā vietā, ieteikumus rīcībai, lai valūtas maiņa ritētu vienkārši un droši, un daudz citas noderīgas informācijas," saka Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene. "Tāpēc aicinām šo izdevumu saglabāt, lai turpmākajos mēnešos varētu tajā ieskatīties ikreiz, kad tas nepieciešams." Lai informācija iedzīvotājiem būtu pēc iespējas saistošāka un ērtāk lietojama, izdevums ir saturiski pielāgots katram Latvijas reģionam - iekļaujot attiecīgā reģiona naudas maiņas vietas. Sūtījumu katra Latvijas mājsaimniecība saņems ar Latvijas Pasta starpniecību. Drukātu izdevumu krievu valodā iedzīvotāji visā Latvijā var vaicāt un saņemt Latvijas Pasta klientu apkalpošanas vietās. Informatīvā sūtījuma mērķis ir nodrošināt visiem Latvijas iedzīvotājiem praktisko informāciju par eiro ieviešanu un sniegt atbildes uz būtiskākajiem jautājumiem. Atbildes uz sev interesējošajiem jautājumiem iedzīvotāji un uzņēmēji var saņemt, arī zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8000 3000, vai rakstot uz [email protected]. Iedzīvotāji un uzņēmēji ir aicināti apmeklēt kādu no semināriem, ko bez maksas visā Latvijā organizē gan Finanšu ministrijas Eiro birojs, Latvijas Banka, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un citi. Semināru norises datumiem un vietai var sekot www.eiro.lv. Tāpat šajā interneta vietnē ir pieejams plašs informatīvo materiālu klāsts t.sk. audio un video formātā iedzīvotājiem, uzņēmējiem, skolām. Tas paredzēts gan uzziņai, gan lai nodotu līdzcilvēkiem, kuriem nav pieejas internetam. Visi materiāli ir brīvi izmantojami, norādot informācijas avotu – interneta vietni www.eiro.lv. Sūtījums mājsaimniecībām elektroniski pieejams šeit: http://www.eiro.lv/lv/kas-ir-eiro-/informativie-materiali-par-eiro/tiesa-pasta-sutijums-majsaimniecibam Papildu informācija Sūtījumā mājsaimniecībām apkopota būtiska praktiskā informācija par pāreju uz eiro – svarīgi, lai iedzīvotāji ar to rūpīgi iepazītos un nomaiņas process noritētu droši un mierīgi. Monētu un banknošu izskats
  • Visā eirozonā banknotes ir vienādas.
  • Vienāda ir arī visu monētu viena puse (ar nominālvērtību), bet otrai pusei katra dalībvalsts veido savu dizainu. Latvijas monētas būs ar tautumeitas attēlu.
  • Ar eiro banknotēm un monētām var maksāt visā eirozonā. Arī Latvijā varēs maksāt ar visu valstu eiromonētām.
  • Visas eirozonas valstis divreiz gadā var izlaist divas piemiņas monētas 2 eiro nominālvērtībā.
  • Vairāk informācijas par eiro dizainu un drošību www.jaunas-euro-banknotes.eu.
Sākumkomplekti
  • No 2013. gada 10. decembra komercbankās, Latvijas Bankā un 302 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās būs iespējams iegādāties eiro sākumkomplektus, par 10 latiem saņemot 14,23 eiro.
  • Sākumkomplektu mērķis ir atvieglot norēķinus gada pirmajās divās nedēļās.
Maksājumi pārejas periodā (no 01.01.2014 līdz 14.01.2014)
  • Līdz gadumijai visi maksājumi veicami latos.
  • No 1. janvāra līdz 14. janvārim iespējams maksāt gan eiro, gan latos, tomēr atlikumu saņems eiro. Izņēmums – sabiedriskais transports, kur atlikumu saņems tādā valūtā, kādā maksāja.
  • Bezskaidras naudas norēķini jau no 1. janvāra būs tikai eiro.
  • No 15. janvāra arī visi maksājumi skaidrā naudā notiks tikai eiro.
Ērtākais veids, kā samainīt latus pret eiro, ir bezskaidras naudas norēķini
  •  Latu skaidras naudas nomaiņa pret eiro jāveic katram iedzīvotājam pašam.
  •  Mainiet latus bez maksas un bez steigas, no 2014. gada 1. janvāra:
  •  3 mēnešus – 302 Latvijas Pasta nodaļās reģionos;
  •  Pusgadu – visās komercbankās;
  •  Bez termiņa ierobežojuma – Latvijas Bankā.
Mainīt skaidras naudas latus pret eiro pirms 2014. gada 1. janvāra nav ieteicams, jo tas būs dubults zaudējums: 1) šim darījumam tiks piemērota komisijas maksa par valūtas konvertāciju; 2) patlaban netiek lietots oficiālais pārejas kurss (0,702804), bet gan tirgus kurss. FM aicina iepazīties ar naudas maiņas tīkla karti www.eiro.lv, kurā atspoguļotas skaidras naudas maiņas iespējas katrā Latvijas novadā, konkrētu Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietu adreses un tālruņi. Informācija par tuvākajām naudas maiņas vietām atrodama arī tiešā pasta sūtījumā, kuru saņems katra mājsaimniecība. Algas, pensijas, pabalsti, darba līgumi
  • No 2014. gada 1. janvāra algas, pensijas, pabalsti tiks izmaksāti eiro. Tie tiks pārrēķināti pēc oficiālā ES Padomes noteiktā pārejas kursa, t.i., 1 eiro = 0,702804 lati.
  •  Pārrēķinot darba algu no latiem uz eiro, darba samaksa nedrīkst samazināties. Algas noapaļošana uz augšu vai uz leju drīkst notikt tikai līdz pirmajam veselajam eiro, citādi jāveic izmaiņas darba līgumā. Vairāk informācijas var meklēt Valsts darba inspekcijas mājaslapā www.vdi.gov.lv/eiro.
Dāvanu kartes un pastmarkas
  • Dāvanu kartes, kas iegādātas līdz šā gada 31. decembrim latos, būs derīgas līdz derīguma termiņam, kas norādīts uz tām. Summa latos jāpārrēķina eiro, piemēram, 10 latu dāvanu kartes vērtība, sākot ar 2014. gada 1. janvāri būs 14,23 eiro.
  •  2014. gadā būs derīgas pastmarkas, kuru nomināls attēlots latos, paralēlā atspoguļojuma pastmarkas – bez termiņa ierobežojuma. Iespējams lietot gan eiro, gan lata nomināla pastmarkas vienlaicīgi, tomēr uzmanīgi rēķinot līdzi.
Kredīti, uzkrājumi, kartes un konti
  • Līgumus nevajag grozīt vai aizstāt ar jauniem.
  •  Summas tiks automātiski pārrēķinātas eiro pēc matemātiskajiem pārrēķina principiem un oficiālā pārejas kursa (1EUR=0,702804LVL).
  •  Ja latu kredīts ir izsniegts ar mainīgo likmi, tad sākot ar 2014. gada 1. janvāri RIGIBOR likme automātiski tiks pārvērsta uz EURIBOR.
  •  Latu kredītkaršu un debetkaršu atlikumi tiks automātiski pārrēķināti eiro. Maksājumu kartes nav jāmaina, nemainās arī PIN kodi un karšu numuri.
  •  Pārejot uz eiro, konta numurs paliek nemainīgs.
  •  Ja pēc latu konvertācijas izveidojas divi eiro konti, vienu varēsiet slēgt bez maksas divu mēnešu laikā, atlikumu bez maksas pārskaitot uz otru kontu.
Praktiski ieteikumi uzņēmējiem
  •  Pirmajās divās nedēļās inkasētos latus var novietot papildu naudas kastē, kas nav jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā.
  •  Laicīgi veiciet skaidras naudas priekšpiegādi eirovalūtā, kas ir aptuveni piecu līdz septiņu dienu vidējā apgrozījuma apmērā.
  •  Svarīgi, lai uzņēmumam ir savlaicīgi noslēgts līgums ar komercbanku par naudas priekšpiegādi un ar inkasācijas uzņēmumu par skaidras naudas inkasācijas pakalpojumiem.
  •  Iekšlietu ministrija un Valsts policija atgādina, ka svarīgi ir pārliecināties par atbilstošu papildu naudas glabāšanas iespēju un darbinieku apmācību.
  •  Veicot inkasācijas darbības ar skaidru naudu, pievērsiet pastiprinātu uzmanību jau ierastajām lietām. Veikali ir aicināti iegādāties naudas pārbaudes iekārtas – detektorus.
Grāmatvedības uzskaite un nodokļu maksājumi
  •  Grāmatvedībā visi attaisnojuma dokumenti no 2014. gada 1.janvāra jāveido tikai eiro.
  • Gada pārskats par 2013. gadu ir latos. Ja pārskata gads beidzas pēc 2014. gada 1. janvāra, tas jāsastāda eiro.
  • Nodokļu un nodevu maksājumi no 2014. gada 1. janvāra jāveic eiro. Par 2013. gadu – latos.
Par grāmatvedības uzskaiti, nodokļu maksājumiem un citiem jautājumiem var vairāk uzzināt praktiskajās vadlīnijās www.eiro.lv vai Finanšu ministrijā, zvanot uz bezmaksas tālruni 8000 3000, kā arī rakstot [email protected].