0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

GRĀMATVEDĪBAPlāno precizēt tehniskās prasības kases aparātiem, samazinot iespējas blēdībām

Plāno precizēt tehniskās prasības kases aparātiem, samazinot iespējas blēdībām

Valsts sekretāru sanāksmē 30. aprīlī izsludināts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2014.gada 11.februāra noteikumos Nr.95 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām"", kas paredz precizēt elektronisko kases aparātu (EKA) izmantošanas tehniskās prasības, līdzšinējo kārtību padarot stingrāku, jo konstatēts, ka arvien pieaug to gadījumu skaits, kad notiek iejaukšanās kases aparātu darbībā, lai samazinātu budžetā maksājamo nodokļa summu. Grozījumi paredz precizēt noteikumu 8.punktu, nosakot, ka kases aparātā, hibrīda kases aparātā un kases sistēmā nedrīkst atrasties ar kases aparāta nodrošināšanu nesaistīta datortehnikas aparatūra vai programmnodrošinājums, kas nav aprakstīts dokumentācijā. Noteikumu 20.punktu plānots precizēt, paredzot tieši kādas kases…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
kases aparatsValsts sekretāru sanāksmē 30. aprīlī izsludināts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2014.gada 11.februāra noteikumos Nr.95 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām"", kas paredz precizēt elektronisko kases aparātu (EKA) izmantošanas tehniskās prasības, līdzšinējo kārtību padarot stingrāku, jo konstatēts, ka arvien pieaug to gadījumu skaits, kad notiek iejaukšanās kases aparātu darbībā, lai samazinātu budžetā maksājamo nodokļa summu. Grozījumi paredz precizēt noteikumu 8.punktu, nosakot, ka kases aparātā, hibrīda kases aparātā un kases sistēmā nedrīkst atrasties ar kases aparāta nodrošināšanu nesaistīta datortehnikas aparatūra vai programmnodrošinājums, kas nav aprakstīts dokumentācijā. Noteikumu 20.punktu plānots precizēt, paredzot tieši kādas kases aparāta, hibrīda kases aparāta un kases sistēmas komponentes, uzliekot plombas, ir aizsargājamas pret nesankcionētu piekļuvi ar Valsts ieņēmumu dienestā saņemto numurēto stingrās uzskaites plombu (turpmāk – plomba). Šīs komponentes ir sekojošas:
  • procesors un visas elektroniskās sastāvdaļas, kas darbojas ar reģistrēto programmu;
  • operatīvā atmiņa;
  • pulkstenis;
  • programmas atmiņa;
  • ārējie spraudņi, ar kuriem var piekļūt operatīvajai (RAMRandom access memory) atmiņai, energoneatkarīgajai atmiņai un citām ierīcēm, apejot programmatūru.
Papildus tam noteikumu projektā ir iekļautas tiesību normas, kas paredz, ka plombu līmē uz fiskālās atmiņas moduļa un energoneatkarīgās atmiņas, ja tai nav izgatavotāja piešķirta identifikācijas (seriālā) numura. Noteikumi ir papildināti ar 6.2. punktu, kurā  ir ieviests jauns jēdziens integrēta informācijas sistēma, kas ir patstāvīgi funkcionējoša informācijas sistēma, kurai ir savs datu nesējs un funkcionāli uzdevumi. Tehnisku iemeslu dēļ no kases sistēmas izdalīta sistēmas daļa nav integrēta informācijas sistēma. Integrētu informācijas sistēmu var apkalpot lietotājs, taču integrēto sistēmu darbībai ir jābūt aprakstītai atsevišķā dokumentācijā un tā ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā pirms šādas integrētas sistēmas integrācijas un lietošanas ar kases aparātu ar elektronisko kontrollenti un fiskālās atmiņas moduli, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu. Hibrīda kases aparātam un kases sistēmai ir fiskālās atmiņas modulis (10.punktā ir noteiktas fiskālās atmiņas modulim izvirzāmās prasības, savukārt 10.1punktā uzskaitīta tajā ierakstāmā informācija) un energoneatkarīgā atmiņa (tās prasības ir noteiktas 11.punktā). Gan hibrīda kases aparātam, gan kases sistēmai ir jānodrošina noteiktās informācijas veselums (pilnīgas un nemainītas informācijas saglabāšana), kā arī aizsardzība pret nesankcionētu pieeju un lietotāja darbinieku autentifikācija. Hibrīda kases aparātu un kases sistēmu noteiktajiem datiem ir jāveido rezerves dati tā, lai no tiem un Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtās reģistrētās programmatūras varētu atjaunot pilnībā darbspējīgu hibrīda kases aparātu vai kases sistēmu ar datiem, kuriem konkrētā rezerves kopija tika izveidota. Noteikumu projekts ir papildināts ar tiesību normu, kas atļauj degvielas uzpildes stacijās, kuras nodrošina visu periodā lietoto degvielas viena litra cenu atainošanu Z pārskatā, konkrēti norādot periodu, no kura līdz kuram cena ir bijusi spēkā, viena litra degvielas cenu mainīt, neizdrukājot Z pārskatu. Tāpat grozījumi paredz precīzākas definīcijas gan kases aparātiem, gan hibrīda kases aparātiem, gan kases sistēmām.