0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESVai par pārkāpumu darba devējs var pazemināt darbinieku amatā ?

Vai par pārkāpumu darba devējs var pazemināt darbinieku amatā ?

Jautājums: Darbinieks ir izdarījis pārkāpumu. Vai darba devējs var pazemināt darbinieku amatā vai kā citādi sodīt? Atbildi sagatavojusi Gita Oškāja, zvērinātu advokātu biroja A.Kazačkovs un partneri zvērināta advokāte.*   Darba likuma 90. pants nosaka, ka par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot tos apstākļus, kas liecina un pierāda pārkāpuma izdarīšanu. Pēc būtības darba līguma uzteikums saistībā ar darbinieka izdarītu pārkāpumu ir uzskatāms par smagāko sodu darba tiesiskajās attiecībās. Tādējādi darba devējam, atklājot pārkāpumu, ir jāizvērtē pārkāpuma izdarīšanas laiks, smagums, apstākļi, kādos pārkāpums izdarīts, darbinieka personiskās īpašības un līdzšinējais darbs…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

darbinieksJautājums: Darbinieks ir izdarījis pārkāpumu. Vai darba devējs var pazemināt darbinieku amatā vai kā citādi sodīt?

Atbildi sagatavojusi Gita Oškāja, zvērinātu advokātu biroja A.Kazačkovs un partneri zvērināta advokāte.*

 

Darba likuma 90. pants nosaka, ka par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot tos apstākļus, kas liecina un pierāda pārkāpuma izdarīšanu.

Pēc būtības darba līguma uzteikums saistībā ar darbinieka izdarītu pārkāpumu ir uzskatāms par smagāko sodu darba tiesiskajās attiecībās.

Tādējādi darba devējam, atklājot pārkāpumu, ir jāizvērtē pārkāpuma izdarīšanas laiks, smagums, apstākļi, kādos pārkāpums izdarīts, darbinieka personiskās īpašības un līdzšinējais darbs un jāpieņem lēmums par piezīmes vai rājiena izteikšanu vai darba līguma uzteikuma izsniegšanu.

Bez tam par vienu un to pašu pārkāpumu darba devējs nav tiesīgs gan izteikt piezīmi un/vai rājienu un uzteikt darbiniekam darba līgumu.

Tomēr, ja viens un tas pats pārkāpums atkārtojas, tad gan par katru atsevišķi darba devējs var piemērot dažādus (disciplināros) sodus.

Darba likums neparedz tieši tādu soda veidu kā pazemināšana amatā, taču pēc būtības darba devējs sakarā ar darbinieka izdarītu pārkāpumu ir tiesīgs, pamatojoties uz Darba likuma 98. un 101. pantu, uzteikt darba līgumu, saistībā ar piedāvātiem darba līguma grozījumiem (atbilstoši kuriem darbinieks tiek pazemināts amatā). Respektīvi, ja darba devējs spēj pamatot un pierādīt, ka darbinieks dēļ tādiem apstākļiem, kas saistīti ar viņa uzvedību, spējām, nevar turpināt veikt darbu, piemēram, kasierei/pārdevējai pastāvīgi iztrūkst nauda kasē, klientu konsultants rupji, neiecietīgi izturas pret klientiem, klientu operatore (kuras pienākumus ietilpst atbilžu sniegšana klientiem pa telefonu) nespēj sniegt konsultācijas/atbildēt uz klientu jautājumiem u. tml., darba devējs ir tiesīgs vienpersoniski sagatavot darba līguma uzteikumu ar tajā ietvertu nosacījumu, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.

Darba devējam, sagatavojot attiecīgu darba līguma uzteikumu, būtu konkrēti jānorāda piedāvātie darba līguma grozījumi, pielikumā pievienojot darba līguma grozījumus vai darba līgumu jaunā redakcijā.

*Jautājums un atbilde publicēti žurnāla BILANCES JURIDISKIE PADOMI jūnija numurā.

Zurnālu iespējams abonēt šeit.

Ja arī Jums ir jautājumi zvērinātai advokātei darba tiesisko attiecību sakarā, rakstiet: redakcija @juridiskiepadomi.lv.