0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESParaksta tiesības grāmatvedim atvaļinājuma laikā

Paraksta tiesības grāmatvedim atvaļinājuma laikā

Jautājums: Vai grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzējs, kārtojot grāmatvedību elektroniski (izmantojot grāmatvedības datorprogrammu) un sagatavojot pārskatu izdrukas (piemēram, virsgrāmatas izvērsums kreditoru uzskaites kontam), var parakstīt šīs izdrukas kā grāmatvedis par periodu, kurā tas bija atvaļinājumā, ja atvaļinājumā skaitās arī mēneša pēdējā diena?     Atbildi sagatavojis Valsts ieņēmumu dienests. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumu Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 69.punktā noteikto, lai nodrošinātu grāmatvedības kontroles efektīvu darbību, uzņēmuma vadītājs grāmatvedības kārtošanu var uzticēt veikt ārpakalpojumu grāmatvedim, ar kuru tiek noslēgts rakstveida līgums, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos. Savukārt minēto noteikumu 41.punktā noteikta…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
elektroniskiJautājums: Vai grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzējs, kārtojot grāmatvedību elektroniski (izmantojot grāmatvedības datorprogrammu) un sagatavojot pārskatu izdrukas (piemēram, virsgrāmatas izvērsums kreditoru uzskaites kontam), var parakstīt šīs izdrukas kā grāmatvedis par periodu, kurā tas bija atvaļinājumā, ja atvaļinājumā skaitās arī mēneša pēdējā diena?
 
 
Atbildi sagatavojis Valsts ieņēmumu dienests.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumu Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 69.punktā noteikto, lai nodrošinātu grāmatvedības kontroles efektīvu darbību, uzņēmuma vadītājs grāmatvedības kārtošanu var uzticēt veikt ārpakalpojumu grāmatvedim, ar kuru tiek noslēgts rakstveida līgums, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos.

Savukārt minēto noteikumu 41.punktā noteikta uzņēmuma grāmatvedības organizācijas dokumentos norādāmā informācija. Saskaņā ar minēto, grāmatvedības organizācijas dokumentos tiek noteikta arī kārtība, kādā uzņēmums kārto grāmatvedības reģistrus un sagatavo grāmatvedības pārskatus

Turklāt grāmatvedības organizācijas dokumentus izstrādā, apstiprina un par to saturu atbild uzņēmuma vadītājs.

Tātad uzņēmuma vadītājs var noteikt, ka pārskatus (piemēram, jautājumā minētos virsgrāmatas izvērsumus kreditoru uzskaites kontam) jāparaksta grāmatvedim, taču grāmatvedības jomu normatīvajos aktos šāda prasība (un līdz ar to aizliegums pārskatu ar parakstu apliecināt ārpakalpojumu grāmatvedim, kas atrodas atvaļinājumā) nav noteikta.

Vēršam uzmanību, ka darba algas aprēķina un darba laika uzskaites prasības nosaka Darba likums, kas ir Valsts darba inspekcijas kompetencē.