0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIJa valdes loceklis nesaņem atalgojumu, vai jāmaksā minimālās obligātās iemaksas?

Ja valdes loceklis nesaņem atalgojumu, vai jāmaksā minimālās obligātās iemaksas?

Jautājums: Vai mikrouzņēmuma īpašniekam par sevi sociālais nodoklis būs jāmaksā arī tajos mēnešos, kad nav apgrozījuma un nav algas? Parastajā uzņēmumā līdz šim bija jāmaksā minimālie nodokļi, kad ir sasniegts konkrēts apgrozījuma apmērs, bet kā būs tagad?   Sākot ar 2017.gada 1.janvāri, mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likme no 9 % tiek samazināta uz 5 %. Ja personas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājas, tad 2017.gadā viņām piemēro iemaksu objektu trīs ceturtdaļu apmērā no minimālās mēneša darba algas (380) jeb 285 eiro. Darba devējs, kas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, obligātās iemaksas (gan darba devēja, gan darba ņēmēja daļu) veic no saviem līdzekļiem par katru mikrouzņēmuma darbinieku.…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

mikroJautājums: Vai mikrouzņēmuma īpašniekam par sevi sociālais nodoklis būs jāmaksā arī tajos mēnešos, kad nav apgrozījuma un nav algas? Parastajā uzņēmumā līdz šim bija jāmaksā minimālie nodokļi, kad ir sasniegts konkrēts apgrozījuma apmērs, bet kā būs tagad?

 

Sākot ar 2017.gada 1.janvāri, mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likme no 9 % tiek samazināta uz 5 %. Ja personas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājas, tad 2017.gadā viņām piemēro iemaksu objektu trīs ceturtdaļu apmērā no minimālās mēneša darba algas (380) jeb 285 eiro.

Darba devējs, kas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, obligātās iemaksas (gan darba devēja, gan darba ņēmēja daļu) veic no saviem līdzekļiem par katru mikrouzņēmuma darbinieku. Valsts ieņēmumu dienests ir norādījis, ka minimālās obligātās iemaksas par mikrouzņēmuma darbinieku ir jāveic no minimālā obligāto iemaksu objekta arī par tiem mēnešiem, kad mikrouzņēmumam nav apgrozījuma un netiek izmaksāta darba alga. VID sagatavotajā metodiskajā materiālā ir norādīts:

10.piemērs

Ansis Priede ir mikrouzņēmuma dalībnieks un valdes loceklis, kurš nesaņem atalgojumu. Ņemot vērā, ka mikrouzņēmuma dalībnieks un valdes loceklis ir mikrouzņēmuma darbinieks, obligātās iemaksas par mikrouzņēmuma valdes locekli, kurš atalgojumu nesaņem, ir veicamas no minimālā obligāto iemaksu objekta (380 euro) katru mēnesi arī tad, ja netiek saņemts ienākums vai izmaksāta alga.

Vairāk uzziniet: “Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas darba devējam – mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam”.

Savukārt par minimālo iemaksu veikšanu vispārējā režīmā strādājošiem lasiet: “Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas darba devējiem, kuri nodokļus maksā vispārējā režīmā”. Tajā norādīts (18.punkts):

Ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu 5 (1900 euro), un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kapitālsabiedrības valdes loceklis tiek uzskatīts par darba ņēmēju un par viņu ir veicamas obligātās iemaksas no minimālā obligāto iemaksu objekta (380 euro).

Savukārt, ja kapitālsabiedrības mēneša apgrozījums ir mazāks par 1900 euro, valdes loceklis, kurš nesaņem atalgojumu, nav uzskatāms par darba ņēmēju un par valdes locekli obligātās iemaksas no minimālā obligāto iemaksu objekta nav jāveic.

VID sagatavotā infografika

vsao_0005