0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESBIZNESSKas notiek ar pamatkapitālu, ja tajā ieguldīto ēku vēlas pārdot?

Kas notiek ar pamatkapitālu, ja tajā ieguldīto ēku vēlas pārdot?

Jautājums: SIA ir viens īpašnieks, dibinot firmu pamatkapitālā ielika ēku, kas viņam piederēja kā fiziskai personai. Ēka jau gandriz ir nolietojusies. Īpašnieks grib to pārdot. Kas notiek ar pamatkapitālu, vai to samazina caur Uzņēmumu reģistru un kādas darbības jāveic? Vai vispirms ir 2800 EUR vērtībā jāpalielina pamatkapitāls un tad samazina par ēkas vērtību? Lūdzu palīdziet atrisināt situāciju. Atbildi sagatavoja Viktorija Pogodina, Uzņēmumu reģistra Juridiskās nodaļas juriskonsulte. Saskaņā ar Komerclikuma 151.panta pirmo daļu pamatkapitālu var apmaksāt ar naudu vai mantisku ieguldījumu. Naudas izteiksmē novērtējamas ķermeniskas vai bezķermeniskas lietas, kuras var izmantot sabiedrības komercdarbībā, saskaņā ar Komerclikuma 153. panta pirmo daļu var…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

Jautājums: SIA ir viens īpašnieks, dibinot firmu pamatkapitālā ielika ēku, kas viņam piederēja kā fiziskai personai. Ēka jau gandriz ir nolietojusies. Īpašnieks grib to pārdot. Kas notiek ar pamatkapitālu, vai to samazina caur Uzņēmumu reģistru un kādas darbības jāveic? Vai vispirms ir 2800 EUR vērtībā jāpalielina pamatkapitāls un tad samazina par ēkas vērtību? Lūdzu palīdziet atrisināt situāciju.

Atbildi sagatavoja Viktorija Pogodina, Uzņēmumu reģistra Juridiskās nodaļas juriskonsulte.

Saskaņā ar Komerclikuma 151.panta pirmo daļu pamatkapitālu var apmaksāt ar naudu vai mantisku ieguldījumu. Naudas izteiksmē novērtējamas ķermeniskas vai bezķermeniskas lietas, kuras var izmantot sabiedrības komercdarbībā, saskaņā ar Komerclikuma 153. panta pirmo daļu var būt par mantiskā ieguldījuma priekšmetu. Vienlaikus saskaņā ar Komerclikuma 151. panta ceturto daļu ieguldītās lietas kļūst par sabiedrības īpašumu.

Izskatāmajā gadījumā, ja dibinot sabiedrību, tās vienīgais dibinātājs pamatkapitāla apmaksu cita starpā veica ar mantisko ieguldījumu, ieguldot tajā nekustamo īpašumu, tad līdz ar sabiedrības reģistrāciju komercreģistrā ieguldītais nekustamais īpašums kļuva par sabiedrības īpašumu. Sabiedrība ar savu īpašumu var brīvi rīkoties, tai skaitā atsavināt to, ja nepastāv kādi citi tiesiski šķēršļi. Vienlaikus norādāms, ka tas, ka sabiedrības pamatkapitālā ieguldītais nekustamais īpašums pēc tam tiek atsavināts, nekādā veidā neietekmē sabiedrības komercreģistrā reģistrēto pamatkapitāla apmēru. Līdz ar to atsavinot pamatkapitālā ieguldīto nekustamo īpašumu nav nepieciešams samazināt sabiedrības pamatkapitālu vai veikt pamatkapitāla palielināšanu.