0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

VISI RAKSTIVai jādeklarē skaidras naudas darījumi ar fizisko personu darījumos ar nekustamo īpašumu

Vai jādeklarē skaidras naudas darījumi ar fizisko personu darījumos ar nekustamo īpašumu

Jautājums. Juridiska persona 2012.gada martā ir samaksājusi rokasnaudu Ls 4000 par nekustamo īpašumu fiziskajai personai. 2012.gada augustā nekustamais īpašums tiek nopirkts un rokasnauda Ls 4000 atmaksāta atpakaļ. Vai šie darījumi juridiskajai personai ir jādeklarē kā skaidrās naudas darījumi? Atbildi sagatavojis Valsts ieņēmumu dienests. Saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.panta pirmo daļu nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 3000 latu. Nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Jautājums. Juridiska persona 2012.gada martā ir samaksājusi rokasnaudu Ls 4000 par nekustamo īpašumu fiziskajai personai. 2012.gada augustā nekustamais īpašums tiek nopirkts un rokasnauda Ls 4000 atmaksāta atpakaļ. Vai šie darījumi juridiskajai personai ir jādeklarē kā skaidrās naudas darījumi? Atbildi sagatavojis Valsts ieņēmumu dienests.

Saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.panta pirmo daļu nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 3000 latu. Nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 10 000 latu (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Atbilstoši likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.panta 1.1daļai šā panta pirmajā daļā noteiktais skaidrās naudas ierobežojums, kā arī skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas pienākums attiecas arī uz fiziskajām personām, kuras reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas un veic skaidrās naudas darījumus saimnieciskās darbības ietvaros.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 10.aprīļa noteikumu Nr.237 „Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi” 1.punktā noteikto noteikumi nosaka kārtību, kādā nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti un kuras nav reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēji, katru mēnesi deklarē savstarpējos skaidrā naudā veiktos darījumus.

Tādējādi nodokļu maksātājam – juridiskai personai veiktie darījumi skaidrā naudā ar fizisku personu, kura nav individuālais komersants un kura nav reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav jādeklarē.