0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

PERSONĀLSSOCIĀLĀ AIZSARDZĪBAMinimālās algas stundas tarifa likmi aprēķinās pēc jaunas formulas

Minimālās algas stundas tarifa likmi aprēķinās pēc jaunas formulas

Valdība otrdien, 24. novembrī, izskatīs Ministru kabineta noteikumu projektu, kurā paredzēts mainīt minimālās algas stundas likmes aprēķina kārtību. Kā zināms, valdība vienojusies no nākamā gada paaugstināt minimālo algu no pašreizējiem 360 eiro līdz 370 eiro. Tomēr pašreizējā stundas tarifa likmes aprēķina sistēmā konstatētas vairākas problēmas, kā, piemēram: Pastāv dažāda aprēķinātā minimālā mēneša darba alga pa mēnešiem, ja darbiniekam nolīgta laika algas sistēma ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu. Noteikumos Nr.665 noteiktā minimālā stundas tarifa likme ir aprēķināta, ņemot vērā vidējo gada darba laika kalendāra darba stundu skaitu mēnesī (ņemot vērā Darba likuma un likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

1 komentārs

Pierakstīties
Paziņot par
1 Komentārs
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Maija Grebenko
greb***@inbox.lv
8 gadi atpakaļ

Praktiskā puse aprakstīta Bilancē nr. 20 (oktobris)

algaValdība otrdien, 24. novembrī, izskatīs Ministru kabineta noteikumu projektu, kurā paredzēts mainīt minimālās algas stundas likmes aprēķina kārtību.

Kā zināms, valdība vienojusies no nākamā gada paaugstināt minimālo algu no pašreizējiem 360 eiro līdz 370 eiro. Tomēr pašreizējā stundas tarifa likmes aprēķina sistēmā konstatētas vairākas problēmas, kā, piemēram:

  • Pastāv dažāda aprēķinātā minimālā mēneša darba alga pa mēnešiem, ja darbiniekam nolīgta laika algas sistēma ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu. Noteikumos Nr.665 noteiktā minimālā stundas tarifa likme ir aprēķināta, ņemot vērā vidējo gada darba laika kalendāra darba stundu skaitu mēnesī (ņemot vērā Darba likuma un likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” normas). Tā kā minimālā stundas tarifa likme ir aprēķināta vidēji gadam un tā ir nemainīgs lielums, tad tā nav taisnīga, aprēķinot mēneša darba algu par tiem mēnešiem, kuros darba stundu skaits mēnesī ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī vai ir lielāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī.
  • Pastāv dažāds aprēķinātais minimālās mēneša darba algas apmērs. Esošā sistēma normāla darba laika ietvaros ir atšķirīga darbiniekiem, kuriem darba alga ir noteikta minimālās mēneša darba algas apmērā salīdzinājumā ar darbinieku aprēķināto minimālo mēneša darba algu, kuriem nolīgta laika algas sistēma ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu.

Lai esošo sistēmu padarītu taisnīgāku un minimālo mēneša darba algu aprēķinātu atbilstoši mēnesī noteiktām darba stundām, nevis vidēji uz gadu, nepieciešams noteikt minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulu mēnesim atbilstoši normālam darba laikam, raksta noteikumu projekta autori.

Jaunā formula minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanai paredzēta šāda:

TLmin =MDA / h

TLmin – minimālā stundas tarifa likme eiro; MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga; h – normālā darba laika stundu skaits mēnesī (5 darba dienu nedēļa un 40 stundas nedēļā vai 5 darba dienu nedēļa un 35 stundas nedēļā, vai 6 darba dienu nedēļa un 40 stundas nedēļā, vai 6 darba dienu nedēļa un 35 stundas nedēļā), tai skaitā svētku dienu stundu skaits, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formula attiecas uz visiem normālā darba laika uzskaites veidiem saskaņā ar Darba likuma 131.pantu „Normālais darba laiks” un 133.pantu „Darba nedēļas ilgums”. Bez tam minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulā ir iekļauts arī svētku dienu skaits, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā saskaņā ar Darba likuma 74.panta pirmās daļas 8.punktu un pirms svētku dienu stundu skaits saskaņā ar Darba likuma 135.pantu „Darba dienas ilgums pirms svētku dienām”.

Jaunajā sistēmā, lai būtu precīzāks ik mēneša darba algas aprēķins, minimālās stundas tarifa likmes apmērs tiek noteikts ar četrām zīmēm aiz komata, esošo trīs zīmju vietā.

Otrkārt, jaunie noteikumi paredz minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu darbiniekiem, kuriem noteikta summētā darba laika uzskaites sistēma un kuri nostrādājuši pārskata periodā, kas ir lielāks par vienu mēnesi:

  • visu normālā darba laika ietvaros noteikto darba laiku (stundas), tad darba devējs nodrošina, ka aprēķinātā darba algas summa pārskata perioda beigās nav mazāka par šo noteikumu 2.punktā minēto mēneša darba algu reizinot ar mēnešu skaitu pārskata periodā;
  • vairāk nekā normālā darba laika ietvaros noteikto darba laiku (stundas), pārskata perioda beigās aprēķinot virsstundu piemaksu izmanto pārskata perioda vidējo minimālo stundas tarifa likmi, kuru aprēķina pēc formulas:TLminv = MDA * n / hpTLminv – pārskata perioda vidējā minimālā stundas tarifa likme virsstundu piemaksas aprēķināšanai euro; MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga (šo noteikumu 2.punkts); n – kalendāra mēnešu skaits pārskata periodā; hp – normālā darba laika stundu skaits pārskata periodā, tai skaitā svētku dienu stundu skaits, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Darbiniekam, kuram noteikts summētais darba laiks ar pārskata periodu, kas ir lielāks par vienu mēnesi, un pārskata periodā nostrādāto stundu skaits ir lielāks par attiecīgā pārskata perioda normālo darba laiku, nav iespējams noteikt, kurā mēnesī virsstundas ir nostrādātas, jo summētā darba laika gadījumā noteikt, vai virsstundas būs, var tikai pārskata perioda beigās, salīdzinot darbinieka nostrādāto stundu skaitu ar normālā darba laika stundu skaitu pārskata periodā.

Noteikumos ir iekļauta arī atsevišķa norma darbiniekiem, kuriem nolīgta akorda algas sistēma normāla darba laika ietvaros un kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas. Šiem darbiniekiem aprēķinātā darba alga nevar būt mazāka par minimālo mēneša darba algu.