0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIUINGala lasījumā pieņemti grozījumi UIN likumā, kas ievieš prasību ziņot par izmaksām nerezidentiem

Gala lasījumā pieņemti grozījumi UIN likumā, kas ievieš prasību ziņot par izmaksām nerezidentiem

Vakar, 4. februārī, Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kas saskaņo normatīvo aktu ar spēkā esošā jaunā Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma normām. Kā norādīts likumprojekta anotācijā, Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 3.panta piektā un septītā daļa paredz pienākumu gada pārskatu attiecīgajos gadījumos (piemēram, ja kapitālsabiedrības pārvedami vērtspapīri ir iekļauti oficiālajā sarakstā Latvijas Republikā) sagatavot atbilstoši starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, kas pieņemti saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 19.jūlija regulu (EK) Nr. 1606/2002 par starptautisko grāmatvedības standartu piemērošanu. Ņemot vērā minēto, likuma 4.panta pirmajā daļā ir iekļauta atsauce uz minētajiem starptautiskajiem grāmatvedības…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

nodokliVakar, 4. februārī, Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kas saskaņo normatīvo aktu ar spēkā esošā jaunā Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma normām.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 3.panta piektā un septītā daļa paredz pienākumu gada pārskatu attiecīgajos gadījumos (piemēram, ja kapitālsabiedrības pārvedami vērtspapīri ir iekļauti oficiālajā sarakstā Latvijas Republikā) sagatavot atbilstoši starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, kas pieņemti saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 19.jūlija regulu (EK) Nr. 1606/2002 par starptautisko grāmatvedības standartu piemērošanu. Ņemot vērā minēto, likuma 4.panta pirmajā daļā ir iekļauta atsauce uz minētajiem starptautiskajiem grāmatvedības standartiem.

16.Starptautiskais grāmatvedības standarts “Pamatlīdzekļi” paredz iespēju pamatlīdzekļa uzskaites vērtībā iekļaut aplēstās nojaukšanas un likvidācijas, kā arī tā atrašanās vietas atjaunošanas izmaksas. Savukārt Latvijas normatīvie akti grāmatvedības jomā šādu iespēju nepieļauj. Lai novērstu situāciju, kad atkarībā no piemērotā grāmatvedības uzskaites veida ir iespējams atšķirīgs nodokļa apmērs, likuma 13.panta 2.1daļā tiek atrunāts, ka pamatlīdzekļa atlikušajā vērtībā neņem vērā izmaksas, kas aplēstas tā nojaukšanai un likvidācijai, kā arī atrašanās vietas atjaunošanai. Līdz ar to, nodokļa maksātāji, kuri grāmatvedības uzskaitē pamatlīdzekļu vērtībā būs iekļāvuši pamatlīdzekļa aplēstās nojaukšanas un likvidācijas, kā arī tā atrašanās vietas atjaunošanas izmaksas, uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) aprēķinam pamatlīdzekļu vērtībā šīs izmaksas neietvers, bet veiks ar UIN apliekamā ienākuma korekciju taksācijas periodā, kurā faktiski šādas izmaksas veidosies.

Likumā tiek iekļauta arī norma (grozījumi likuma 6.panta piektajā daļā), kas atrunā, ka likuma izpratnē ar vārdu “pārvērtēšana” saprot arī “novērtēšanu patiesajā vērtībā” - attiecībā uz līdzekļiem, kuriem tiek mainīta vērtība (t.i., tiek mainīta iegādāto vai esošo līdzekļu vērtība, kura var ietekmēt peļņu vai zaudējumus un par kuru nav pamata samazināt ar UIN apliekamo ienākumu). Redakcionāli tiek precizēts arī  likuma 6.panta pirmās daļas 4.punkts, kas nosaka par kuriem maksājumiem nerezidentam jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums, ja no šiem maksājumiem izmaksas brīdī nav ieturēts nodoklis. Savukārt no pārējiem attiecīgajiem maksājumiem nerezidentam, no kuriem nodoklis jāietur, bet tas nav ieturēts, jāaprēķina nokavējuma nauda atbilstoši likumam "Par nodokļiem un nodevām".

Grozījumi arī paredz izteikt 15. panta (Atlaižu piemērošana) otro daļu šādā redakcijā: "Ja nodokļa maksātājs izmanto uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides saskaņā ar citiem Latvijas Republikas likumiem, šajā nodaļā paredzētās nodokļa atlaides netiek piemērotas, izņemot atlaidi par ārvalstīs samaksāto nodokli saskaņā ar šā likuma 16. pantu un atlaidi ziedotājiem saskaņā ar šā likuma 20.1 pantu. Nodokļa atlaidi saskaņā ar citiem Latvijas Republikas likumiem piemēro nodokļa summai pēc šā likuma 16. un 20.1 pantā noteikto atlaižu piemērošanas."

Turpmāk arī nodokļa maksātājam ir pienākums sniegt Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par nerezidentiem izmaksātajām summām, kā arī par ieturēto nodokli no nerezidentiem izmaksātajām summām, ievērojot normatīvos aktus, kas nosaka kārtību kādā tiek sniegta informācija par nerezidentiem veiktajiem maksājumiem, kā arī ieturēto nodokli no nerezidentiem izmaksātajām summām. Informācija būs jāsniedz arī tad, ja no maksājuma UIN nav jāietur, piemēram, par izmaksātajām dividendēm, procentu maksājumiem vai maksājumiem par intelektuālo īpašumu. Kārtību, kādā tiek sniegta informācija par nerezidentiem veiktajiem maksājumiem, kā arī par ieturēto nodokli no nerezidentiem izmaksājamām summām noteiks Ministru kabinets. Tas attieksies uz maksājumiem, kas veikti, sākot ar 2017. gada 1. janvāri. Izmaiņas likumā rosinātas, lai pilnībā ieviestu direktīvas par administratīvo sadarbību nodokļu jomā prasības par automātisku informācijas apmaiņu par nerezidentu gūtajiem ienākumiem. Patlaban VID šāda informācija tiek sniegta daļēji.