0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻIPVNPar PVN piemērošanu elektronikai no 2016.gada 1.aprīļa

Par PVN piemērošanu elektronikai no 2016.gada 1.aprīļa

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sagatavojis metodisko materiālu par Pievienotās vērtības nodokļa likuma grozījumiem, kas no 2016.gada 1.aprīļa izmaina pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu noteiktām elektronikas preču piegādēm. 1. Saeima 2015.gada 30.novembrī pieņēma likumu “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā”. Ar šo likumu Pievienotās vērtības nodokļa likums papildināts ar 143.1pantu, kurā noteikts, ka mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem un klēpjdatoriem, integrālās shēmas ierīcēm (tai skaitā mikroprocesoriem un centrālo procesoru blokiem) piemēro īpašo pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) piemērošanas režīmu (tā saukto PVN apgriezto maksāšanas kārtību). 2. Grozījumi ieviesti pēc nevalstiskā sektora iniciatīvas, lai mazinātu krāpšanos PVN jomā attiecīgajā nozarē. Krāpšanās riski saistīti ar…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

VID2015Valsts ieņēmumu dienests (VID) sagatavojis metodisko materiālu par Pievienotās vērtības nodokļa likuma grozījumiem, kas no 2016.gada 1.aprīļa izmaina pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu noteiktām elektronikas preču piegādēm.

1. Saeima 2015.gada 30.novembrī pieņēma likumu “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā”. Ar šo likumu Pievienotās vērtības nodokļa likums papildināts ar 143.1pantu, kurā noteikts, ka mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem un klēpjdatoriem, integrālās shēmas ierīcēm (tai skaitā mikroprocesoriem un centrālo procesoru blokiem) piemēro īpašo pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) piemērošanas režīmu (tā saukto PVN apgriezto maksāšanas kārtību).

2. Grozījumi ieviesti pēc nevalstiskā sektora iniciatīvas, lai mazinātu krāpšanos PVN jomā attiecīgajā nozarē. Krāpšanās riski saistīti ar nozares īpatnībām, proti, parasti preces ir neliela izmēra priekšmeti ar lielu vērtību.

Normatīvais regulējums ieviests atbilstoši Padomes 2006.gada 28.novembra Direktīvas 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (turpmāk – Direktīva) 199.a pantā iekļautajai izvēles normai, kas ļauj dalībvalstīm līdz 2018.gada 31.decembrim ieviest apgriezto maksāšanas kārtību attiecīgajām precēm.

3. Grozījumi ir piemērojami, sākot ar 2016.gada 1.aprīli (Pievienotās vērtības nodokļa likuma Pārejas noteikumu 25.punkts).

Šī metodiskā materiāla 1.punktā minētajām preču piegādēm, t.sk. saņemtajiem avansa maksājumiem par tām, kur PVN ir jāmaksā, norādot to PVN deklarācijās par taksācijas periodiem līdz 2016.gada 31.martam, piemērojama vispārīgā PVN maksāšanas kārtība.

4. Ievērojot izmaiņas, ar 2016.gada 1.aprīli PVN valsts budžetā par šī metodiskā materiāla 1.punktā minētajām preču piegādēm maksā šo preču saņēmējs, ja preču piegādātājs un preču saņēmējs ir reģistrēti PVN maksātāji, savukārt preču piegādātājs izraksta PVN rēķinu bez PVN ar atsauci “nodokļa apgrieztā maksāšana”.

Samaksu par iegādātajām precēm preču saņēmējs veic bez PVN, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus.

Maksājumi ar kredītiestāžu maksājumu kartēm ir uzskatāmi par bezskaidras naudas norēķiniem.

4.1. Ja preču pircējs vēlas iegādāties šī metodiskā materiāla 1.punktā minētās preces ar kredītiestādes maksājumu karti, bet preču pārdevējam, reģistrētam PVN maksātājam, pierādāmu iemeslu dēļ nav iespējams pārliecināties, ka šī karte pieder reģistrētam PVN maksātājam, tad preču pārdevējs minēto preču piegādēm piemēro vispārīgo PVN maksāšanas kārtību vai arī izraksta pircējam, reģistrētam PVN maksātājam, avansa rēķinu, piemērojot īpašo PVN piemērošanas režīmu, un preču pircējam samaksa jāveic ar kredītiestādes pārskaitījumu.

  • Piemērs

SIA “Skaistie nami”, reģistrēts PVN maksātājs, 2016.gada 2.aprīlī dod rīkojumu avansa norēķinu personai iegādāties atbilstošas kvalitātes mobilo telefonu sadarbības partnera (reģistrēta PVN maksātāja) veikalā.

Ņemot vērā, ka no 2016.gada 1.aprīļa mobilo telefonu piegādei piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu, SIA “Skaistie nami” avansa norēķinu personai, pērkot mobilo telefonu veikalā, jāpaziņo pārdevējam, ka tas tiek iegādāts uz juridiskas personas (reģistrēta PVN maksātāja) vārda, jālūdz izrakstīt PVN rēķins bez PVN ar norādi “nodokļa apgrieztā maksāšana”. Ja mobilā telefona pārdevējam nav iespējams pārliecināties, ka pircēja pārstāvja rīcībā esošā kredītiestādes maksājumu karte pieder reģistrētam PVN maksātājam, preču pārdevējs minēto preču piegādēm piemēro vispārīgo PVN maksāšanas kārtību vai arī izraksta pircējam avansa rēķinu ar īpašo PVN piemērošanas režīmu, par kuru maksājums ir jāveic ar kredītiestādes pārskaitījumu.

4.2. Norēķini ar dāvanu kartēm netiek uzskatīti par bezskaidras naudas norēķiniem.

5. Ņemot vērā, ka īpašā PVN piemērošanas režīma ieviešanas mērķis konkrētu elektronikas preču piegādēm ir krāpšanās PVN jomā novēršana, savukārt atbilstoši nozares pārstāvju un VID rīcībā esošajai informācijai krāpšanās risks ir augsts tieši dārgām maza izmēra precēm, minētā kārtība attiecināma šauri – tikai uz precēm, kas minētas Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1pantā, proti, mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem, klēpjdatoriem, integrālās shēmas ierīcēm (tai skaitā mikroprocesoriem un centrālo procesoru blokiem).

5.1. Direktīvas 199.a panta 1.punkta d) apakšpunktā minētās preces, kuru piegādēm dalībvalstis var piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu, ir integrālās shēmas ierīces, piemēram, mikroprocesori un centrālie procesoru bloki pirms to integrēšanas galapatēriņam paredzētajos produktos.

Tātad, ja integrālās shēmas ierīces ir iebūvētas precē, kas nav Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1panta pirmajā daļā (šī metodiskā materiāla 1.punktā) minētā prece, piemēram, televizorā, drukas iekārtā, kopētājā, monitorā, pulkstenī, kalkulatorā, bezvadu piekļuves punktā, galda telefonā, automašīnā, motociklā, apkures katlā, DVD un CD atskaņotājā, pastiprinātājā, elektroniskajā termometrā, kafijas aparātā, LED spuldzītē vai tml., šādas preces piegādei PVN piemērojams vispārīgajā maksāšanas kārtībā.

5.2. No 2016.gada 1.aprīļa īpašais PVN piemērošanas režīms attiecināms uz mobilo telefonu, klēpjdatoru, planšetdatoru aksesuāriem (piemēram, akumulatoriem, savienotājkabeļiem, lādētājiem), ja tie tiek pārdoti komplektā ar šīm ierīcēm. Savukārt, ja aksesuāri tiek pārdoti atsevišķi, to piegādēm piemērojama PVN vispārīgā maksāšanas kārtība. Analoģiski ir vērtējama arī mobilajos telefonos, klēpjdatoros, planšetdatoros iepriekš instalētas programmatūras piegāde: ja tā tiek piegādāta vienā komplektā (OEM (Original Equipment Manufacturer)) ar mobilo telefonu, klēpjdatoru, planšetdatoru un lietojama ar šo ierīci, tad visai komplekta vērtībai piemērojams īpašais PVN piemērošanas režīms, savukārt, ja atsevišķi – programmatūras piegādei piemērojama vispārīgā PVN maksāšanas kārtība.

5.3. Preču daļām vai sagatavēm, kas nav integrālo shēmu ierīces un kuru pielietojums, funkcija un gala produkts būs attiecīgi mobilais telefons, klēpjdators vai planšetdators, kuru piegāde notiks atsevišķi no mobilā telefona, planšetdatora vai klēpjdatora, nav piemērojams īpašais PVN piemērošanas režīms.

5.4. Šī metodiskā materiāla pielikumā esošajā tabulā ir uzskaitītas elektronikas preces ar Kombinētās nomenklatūras kodiem, kurā katrai precei ir dota norāde (1.ailē), vai tās piegādei no 2016.gada 1.aprīļa piemērojams īpašais PVN piemērošanas režīms vai vispārīgā PVN maksāšanas kārtība.

6. Darījumi, uz kuriem ar 2016.gada 1.aprīli attiecas īpašais PVN piemērošanas režīms, PVN deklarācijā par taksācijas periodu un tās pielikumos uzrādāmi sekojoši.

6.1. Preču pārdevējs piegādāto preču vērtību norāda PVN deklarācijas par taksācijas periodu 41.1rindā un informāciju par darījumu PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 pārskata “Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas norādītas nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu” III daļā “Aprēķinātais nodoklis par piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem”.

6.2. Preču pircējs no saņemto preču vērtības pēc standartlikmes aprēķināto PVN summu norāda PVN deklarācijas par taksācijas periodu 52. un 62.rindā. Ja preces tiks izmantotas neapliekamo darījumu nodrošināšanai, tad PVN summu norāda arī PVN deklarācijas par taksācijas periodu 66.rindā. Informāciju par darījumu norāda PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 pārskata “Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas norādītas nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu” I daļā “Nodokļa summas par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem” ar kodu “R4”.

6.3. Reģistrētiem PVN maksātājiem, kuriem taksācijas periods ir pusgads, Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1pantā minētie darījumi PVN deklarācijā par taksācijas periodu jānorāda īpašajā piemērošanas režīmā, ja brīdis, kad veikta preču piegāde un izrakstīts nodokļa rēķins (vai iestājies nodokļa rēķina izrakstīšanas termiņš), vai saņemta atlīdzība saskaņā ar nodokļa rēķinu, ir, sākot no 2016.gada 1.aprīļa. Savukārt, ja brīdis, kad veikta preču piegāde un izrakstīts nodokļa rēķins (vai iestājies nodokļa rēķina izrakstīšanas termiņš), vai saņemta atlīdzība saskaņā ar nodokļa rēķinu, ir līdz 2016.gada 31.martam, PVN deklarācijā par taksācijas periodu Pievienotās vērtības nodokļa likuma 143.1pantā minētie darījumi jānorāda pēc kārtības, kas ir spēkā līdz iepriekš minētajam datumam (proti, nepiemērojot īpašo PVN piemērošanas režīmu).

7. Reģistrēts PVN maksātājs (pārdevējs un pircējs) PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 pārskata “Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas norādītas nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu” iepriekš minētajā I un III daļā atsevišķi norāda katru attaisnojuma dokumentu (arī tad, ja preču vērtība bez PVN nepārsniedz 1430 euro).

Pielikums metodiskajam materiālam par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu elektronikai no 2016.gada 1.aprīļa: metodika_revers_aprilis_pielikums