0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

BIZNESSMīti par uzņēmuma pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro

Mīti par uzņēmuma pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro

 Komerclikumā noteiktā kapitālsabiedrību (SIA un AS), kā arī Kooperatīvo sabiedrību likumā noteiktā kooperatīvo sabiedrību pamatkapitāla denominācija uz eiro noslēgsies jau 30. jūnijā, atgādina Uzņēmumu reģistrs (UR).Tie uzņēmumi, kas šo darbiņu nebūs veikuši, ar to agri vai vēlu saskarsies arī pēc noteiktā termiņa, jo veicot jebkuras citas izmaiņas komercreģistrā, nāksies "sakārtot papīrus" arī saistībā ar eiro. Statistika dati liecina, ka, sākot ar maiju, katru nedēļu vairāk nekā 700 uzņēmumu veic pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, tomēr visticamāk daļa uzņēmēju dokumentus līdz pārejas perioda beigām nesakārtos. Rodas jautājums - kāpēc tik daudzi uzņēmumi vēl palikuši "aiz svītras"? Vai tāpēc, ka nereti dzirdēts: pārreģistrācijas…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

1 komentārs

Pierakstīties
Paziņot par
1 Komentārs
jaunākie
vecāki populārakie
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
M Strod
mara.***@baltikagroup.com
7 gadi atpakaļ

Viss gan patiesībā nav tik vienkārši kā te aprakstīts. Eksistē tāds mistisks datums kā pamatkapitāla apmaksas datums, kas jāuzrāda nodalījuma reģistrā un kurš neatbilst ne UR pieejamajam uzņēmuma dibināšanas datumam, ne faktiskajam bankas darījumam un ir zināms tikai pašam UR. Informāciju no UR par to var saņemt tikai kā maksas pakalpojumu – izcenujoms gandrīz 10 eur. Bez papildus maksas to var uzzināt tikai pēc dokumentu iesniegšanas, saņemot vēstuli no UR par to, ka jāierodas atkārtoti, lai veiktu labojumus (līdz ar to arī laiks un maksa par a/m stāvvietu). Manam uzņēmumam, piemēram, tas datums izrādījās kaut kāds galīgi mistisks – UR… Vairāk »

 lats_eiroKomerclikumā noteiktā kapitālsabiedrību (SIA un AS), kā arī Kooperatīvo sabiedrību likumā noteiktā kooperatīvo sabiedrību pamatkapitāla denominācija uz eiro noslēgsies jau 30. jūnijā, atgādina Uzņēmumu reģistrs (UR).

Tie uzņēmumi, kas šo darbiņu nebūs veikuši, ar to agri vai vēlu saskarsies arī pēc noteiktā termiņa, jo veicot jebkuras citas izmaiņas komercreģistrā, nāksies "sakārtot papīrus" arī saistībā ar eiro. Statistika dati liecina, ka, sākot ar maiju, katru nedēļu vairāk nekā 700 uzņēmumu veic pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, tomēr visticamāk daļa uzņēmēju dokumentus līdz pārejas perioda beigām nesakārtos.

Rodas jautājums - kāpēc tik daudzi uzņēmumi vēl palikuši "aiz svītras"? Vai tāpēc, ka nereti dzirdēts: pārreģistrācijas process ir laikietilpīgs un sarežģīts, vai arī šķiet - tas neattiecas uz manu uzņēmumu? UR kopā ar sertificētu nodokļu konsultanti Jadvigu Neilandi atspēko mītus par uzņēmuma pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro.

Tas notiek automātiski

Denominācija nenotiek automātiski! Situācijā, ja kapitālsabiedrība nebūs izpildījusi prasības līdz 2016. gada 30. jūnijam, Uzņēmumu reģistrs, nepieņemot atsevišķu lēmumu, pārrēķinās komercreģistrā ierakstīto pamatkapitālu uz eiro. Tas neatbrīvos kapitālsabiedrību no prasību izpildes, jo, piesakot komercreģistra iestādei jebkuras izmaiņas komercreģistra ierakstos vai dokumentu reģistrāciju, vienlaikus būs pienākums veikt arī dokumentācijas sakārtošanu līdz galam. Turklāt šī prasība attiecas uz visām kapitālsabiedrībām ( SIA, AS), arī uz viena īpašnieka SIA.

Tas ir dārgi

Tas šobrīd (līdz 2016. gada 30.jūnijam) ir bezmaksas, jo pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro ir pakalpojums, kuram netiek piemērota valsts nodevu un publikācijas samaksa. Ja vienlaikus tiek veiktas arī citas izmaiņas, tad gan uzņēmumam jāveic apmaksa saskaņā ar noteiktajām valsts nodevām. Vienīgās izmaksas šobrīd - ja vienlaikus ar denomināciju tiek iesniegts arī pirmo reizi dalībnieku reģistra nodalījums, uz tā parakstu nepieciešams apliecināt notariāli (parakstīt ar drošu elektronisko parakstu, vai parakstu apliecināt pie zvērināta notāra vai Uzņēmumu reģistra valsts notāra). Pēc 30.jūnija atvieglojumi (atbrīvojumi no valsts nodevu un publikācijas samaksas) vairs netiks piemēroti.

Tas ir laikietilpīgi

Lai gan šobrīd, kad denominācija jau iegājusi finiša taisnē, visas Uzņēmumu reģistra nodaļas strādā pastiprinātā režīmā, gaidīšanas laiks dokumentu iesniegšanai var būt ilgāks, nekā ierasts. Nevajadzētu arī atlikt apmeklējumu uz darba dienas beigām, jo atkarībā no rindā gaidošo klientu skaita, jaunu rindu regulēšanas numuriņu izsniegšana var tikt apturēta arī agrāk. Šobrīd Rīgas reģionālajā nodaļā numuru izsniegšana dokumentu iesniegšanai ik dienu tiek apturēta aptuveni 1h pirms klientu apkalpošanas laika beigām. Tomēr dokumentu iesniegšana klātienē nav vienīgā iespēja! Lai pieteiktu izmaiņas, uzņēmumi var izvēlēties arī pasta starpniecību vai dokumentus, kas parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, nosūtīt uz e-pastu [email protected].

Tas ir sarežģīti

Jebkuras dokumentācijas noformēšana ir rūpīgs process, kam jāvelta nedalīta uzmanība, taču Uzņēmumu reģistra darbinieki vienmēr ir gatavi atbildēt uz ikviena uzņēmēja uzdotajiem jautājumiem. Tāpat Uzņēmumu reģistrs ir izstrādājis plašu atbalsta materiālu klāstu, lai veicinātu uzņēmēju izpratni par Komerclikuma prasību nepieciešamību, kā arī sniegtu praktisku atbalstu dokumentācijas sagatavošanā. Informatīvajos bukletos un arī video pamācībās latviešu un krievu valodā soli pa solim izskaidrots denominācijas dokumentu sagatavošanas process! Visu informāciju var atrast www.sakartopapirus.ur.gov.lv (sadaļa "Tavs palīgs").

Nav jēgas steigties, jo pēc 30.jūnija tāpat nekas nemainīsies

Mainīsies izmaksas uzņēmumam. Kā jau minēts, ja uzņēmums līdz noteiktajam termiņam nebūs iesniedzis Uzņēmumu reģistram dokumentus pamatkapitāla denominācijai, UR tā pamatkapitālu konvertēs pēc Eiropas Padomes noteiktā valūtas kursa 0,702804 LVL pret 1 EUR, savukārt uzņēmumam būs pienākums, piesakot komercreģistra iestādei jebkuras izmaiņas, vienlaikus sakārtot dokumentus arī saistībā ar denomināciju. Taču jāņem vērā, ka minēto izmaiņu veikšanai netiks piemēroti šobrīd normatīvajos aktos paredzētie atvieglojumi. SIA gadījumā valsts nodeva par statūtu grozījumiem, pamatkapitāla izmaiņām un dalībnieku reģistra nodalījuma iesniegšanu, kā arī publikāciju "Latvijas Vēstnesis" tiks piemērota 51.94 eiro apmērā, akciju sabiedrībai - 37.71 eiro, kooperatīvai sabiedrībai - 30.59 eiro. Tāpat būs nepieciešams notariāli apliecināt parakstus uz dalībnieku (akcionāru) sapulces protokola, statūtiem un dalībnieku reģistra nodalījuma. Notariāls apliecinājums nav nepieciešams, ja dokumentus paraksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Līdz Komerclikumā noteiktajam denominācijas beigu termiņam vairs nav pārāk daudz laika, tomēr, ja zini, ka šis process attiecas arī uz tavu uzņēmumu, bet vēl nav paveikts, izvēlies sev ērtāko dokumentu iesniegšanas veidu un izdari to. Lai papīri kārtībā!

Raksts sagatavots Uzņēmumu reģistra organizētās informatīvās kampaņas "Uzņēmēj, sakārto papīrus!" ietvaros.